Jump to content
RaimondAudio

SARA-amplificator de inalta performanta

Recommended Posts

Vreau sa va prezint o schema de amplificator domestic, din categoria audiofil HI-FI care sa aibe performante tehnice excelente si sa incante urechea melomanilor pe orice gen de muzica. Debiteaza undeva in jurul a 100W in 8 ohm. Putem sa-l dezvoltam pana la faza finala , adica sa-l auzim la lucru in mod real. Daca reusim sa-l realizam practic si se dovedeste a fi viabil, poate oricine sa-l construiasca pentru nevoi personale, dar nu in scopuri comerciale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana la urma in ultimele minute am facut o schimbare radicala la reactia negativa. Initial era o solutie complicata luata din mai multe puncte (nested feedback) care ducea amplificatorul catre performante extreme ,dar deja depindeam prea mult de componentele parazite si sub regim DIY cred ca pur si simplu nu se justifica. Se ducea prea usor catre oscilatii, asadar am optat la final pentru compensare Miller traditionala. Schema acum este mult mai usor abordabila. Chiar si asa atrag atentia ca va fi nevoie de un cablaj bine realizat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:) Ok, acum o vedere generala si apoi pe bucati . Eu folosesc acest program de simulat de foarte putin timp si nu m-am familiarizat complet cu el. Daca e cineva care stie sa scoata schema din el asa cum trebuie ne-ar fi de ajutor si i-am multumi anticipat. Nu stiu daca initial se inteleg prea multe din etajul de intrare, dar o vom lamuri noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Excelent ! Recunosc multe solutii tehnice de calitate , preluate de la proiectanti cu nume grele in domeniul amplificatorelor . Sper sa reusesti sa optimizezi valorile pentru performante cat mai bune !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, astfel incat la 2V intrare sa se atinga maximul puterii de iesire. Ce obtineam daca puneam 40x de ex ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alege o valoare medie, în jur de x30, aşa vei putea folosi şi surse mai slabe, fără pericol de supramodulare sau oscilaţii.------------------------------Îmi place rez de 1 Ohm în serie cu cea de 47kOhmi, care e secretul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

La o amplificare asa mica se necesita semnal de intrare destul de puternic, cu alte cuvinte preamplificator intre sursa de semnal si amplificator devine absolut necesar pentru a obtine maximul posibil.PS: Nu vreau sa fiu inteles gresit si nici sa mi se ia in nume de rau ceea ce voi spune insa nu credeti totusi ca schema se putea desena ceva mai ingrijit? Dupa punctul meu de vedere indiferent de complexitatea schemei un desen si o dispunere ingrijita si usor de citit este intotdeauna preferabil, deoarece schema asta cred ca doar de catre cei initiati poate fi descifrata la cum este acum, se poate reface in eagle destul de usor/rapid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Partea de atac mi se pare exagerat de complicată, în schimb lipsesc orice fel de protecţii în etajul final. Lipseşte şi separarea galvanică la intrare, decuplările de pe alimentări, filtru gama, filtru clopot... etc.Văd bine, cond nepolarizaţi de 47uF în surse? Şi de unde impedanţele astea ciudate de 37k la intrarea neinversoare şi 10k la intrarea inversoare? 22, 47, 100k sînt uzuale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiecare cu preferintele si gusturile proprii...Imi permit o sugestie daca tot se vrea a fi amplif profi, finali 21193/21194 sunt ceva mai buni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:) Da , schema este incalcita , incompleta si mai greu descifrabila. Lucrez la ea , o fac mai aerisita ca sa poata fi digerata mai usor. Deocamdata este doar idea iesita calda din simulator si trebuie adaptata la realitate cu valorile standard gasibile pe piata. Etajul de intrare este complicat, tocmai pentru ca acest etaj nu este sub reactia negativa globala. Nu va speriati, o sa aibe si decuplari si filtre si separare galvanica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etajul de intrare este complicat, tocmai pentru ca acest etaj nu este sub reactia negativa globala.

Devine interesant. Să vedem ce iese.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Designul initial cuprindea si o compensare complexa care mai aducea circa 20dB la 20khz castigului in bucla deschisa dar am renuntat la ea pentru ca necesita foarte mare atentie la implementare, eventual un cablaj special din material mai bun decat fibra de sticla. Chiar si asa cu compensare clasica distorsiunile la 20khz ar trebui sa fie sub 0,1% la putere maxima, iar la jumatate de putere sa scada spre 0.01%. In acest moment am 0,03% aproape de puterea maxima. Distorsiunile la 1khz nu le mai iau in calcul, in simulator sunt undeva pe la 0.001% iar in realitate sper sa nu creasca mai mult de 5 ori. Am reusit sa aerisesc schema ca sa fie usor citibila, acum in limita timpului disponibil schimb valorile arbitrare cu valori standard intalnite "la piata". Daca termin pun azi schema care a devenit usor modificata. O sa fac si o varianta cu un castig in bucla inchisa de circa 25x, undeva intre noi doi :) . Daca puteti sa transferati schema din Multisim in fisier .pdf sau grafic gen .jpeg m-ati ajuta foarte mult, eu nu ma descurc cu aceasta transformare. Sau macar o idee ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tools-->Capture Screen Area, se se incadreaza pe intreaga schema apoi se apasa copy. Apoi se poate in paint si salva ca poza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

M-am apucat sa o pun si eu in multisimul meu ( e V10 si nu merge incarcat fisierul de mai sus ), nu am avut timp decat pentru etajul de intrare ca intre timp a aparut altceva, iata cum arata aceeasi schema redesenata ( imi place diferentialul in configuratia asta :da ):PS: Cred totusi ca In+ si In- este mai bine sa aiba aceeasi impedanta... :nas:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×