Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare hard de 3,5 inci la laptop,how to?


emm11

Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

pentru HDD-urile de 3,5 este nevoie de 5 si 12V pentru functionare.Cel mai simplu este cu un device pe USB la care se conecteaza HDD-ul de 3,5 si rezolvata problema cu cele doua tensiuni.De la care acumulator vrei sa iei tensiunile? de la cel de laptop?Este destul de dificil cu bara de 12V dar se poate. Este posibil sa gasesti o limitare de curent.Ca fapt divers vrei sa testezi HDD-uri de 3,5 pe laptop sau sa-l folosesti in locul unuia de 2,5?Daca este a doua varianta lasa-te pagubas.

Link to comment

" ...daca iei dumneata desktopul in spate si un generator de 220v si vii cu mine,putem incerca ".

Parcă m-aş abţine, că sunt bătrân şi bolnav !

Dacă nu întrevezi altă soluţie, angajează nişte şerpaşi nepalezi, să poţi rezolva cazul disperat.

 

Da' unde vrei să testezi Hdd-urile Ide, pe un plaur în Delta Dunării într-o barcă cu vâsle ?

Ia-le din pustietatea ( neelectrificată ) în care spui că sunt, verifică-le în condiţii omeneşti, vezi care mai merg şi returnează-le pe cele bune.

Link to comment

Incearca urmatoarea varianta. Verifica ca tensiunea minima de la acumulator sa fie peste 12,6V si foloseste un stabilizator cu cadere mica de tensiune (LDO regulator) pentru a stabiliza cei 12V iar tensiunea de 5V o iei din alimentarea clasica a vechiului HDD 2.5". Mai foloseste un releu cu bobina la 5V pentru a "taia" alimentarea de 12V cand este oprit laptop-ul. Seteaza HDD-ul pe "chip select CS" sau "master", unele laptop-uri nu accepta varianta "slave".Daca nu exista sursa de 12V sau mai mult disponibila, se poate incerca un convertor ridicator de la tensiunea existenta la 12V. Practic trebuie ca sa ridici tensiunea cu cativa volti, pana ajungi la 12V. Nu uita ca un HDD de 3.5" are un consum mult mai mare decat unul de 2.5" si circuitul trebuie sa fie capabil sa sustina pornirea motorului platanelor. Un singur port USB nu poate sustine acest curent, portul fiind limitat la 500mA si curentul de pornire al HDD este undeva la 1,6A.Alta varianta ar fi o sursa de calculator alimentata dintr-un invertor la 12V. Da cei 12V si 5V necesari dar la un randament inferior altei metode. Avantajul este ca din invertor se poate alimenta si laptop-ul.@worker: varianta "complect" in locul cuvantului "complet" s-a folosit cam pana prin 1940 si in inscrisurile oficiale, asa ca idee.@emm11: exista surse de alimentare pentru desktop concepute pentru 12V la intrare.

Link to comment

@The StressmakerCe parere ai de urmatorul scenariu:Laptopul se alimenteaza cu 20 de volti si facem asa:Inseriem 2 acumulatori noi cu gel:unul de 6v si unul de 12v,Cu 18v alimentam laptopul.Se monteaza un stabilizator de 5v/2a si unul 12v/2a tot din 18v si alimentam hardiskul(ar trebui sa pun un releu pentru ambele tensiunii comandat de 5v original de la hdd laptop?).Nu se mai foseste alimentarea de 5v a vechiului hdd.Nu se mai foloseste acumulatorul laptopului care oricum este mai vechi si nu prezinta incredere.@worker:asa este,nu m-am ADAPTAT,si sti ce?sunt foarte fericit ca nu am facut-o!

Link to comment

Teoretic se poate asa, daca stabilizatorul are cadere mica pe elementul regulator serie (LDO) si poate mentine tensiunea constanta in limitele a +- 0,5V. Conditia este sa te asiguri ca masa mufei de alimentare este aceeasi cu masa laptop-ului (adica nu are regulator pe bara de minus). Inca un calcul este ca acei acumulatori sa se descarce cam la fel, tinand cont ca pe cel de 12V exista un consum mai mare. Asta ar insemana ca acumulatorul de 12V sa aiba capacitatea mai mare, proportionala cu consumul in plus fata de consumul general. Eu as propune si 3 acumulatori de 6V inseriati, asa exista cele 3 tensiuni necesare si care pot fi mai eficient folosite. Problemele apar cand tensiunea scade sub 11,5V pe acumulatorul de 12V (sau cele doua de 6V) pentru ca, chiar daca ar fi alimentat direct din acumulator, se opreste electronica hdd-ului.Ar mai fi varianta cu alimentare cu stabilizatoare clasice, liniare, gen 7805 sau 7812 de la cei 18V, dar se pierde din eficienta asa, dar are avantajul de a putea folosi o gama mai mare de alimentare (se pot folosi si doi acumulatori de 12V de exemplu). Varianta aceasta este mai stabila pentru ca nu se lucreaza cu diferente mici de tensiune care pot provoca erori prin consumul instantaneu care poate trece de limita minima acceptata de electronica.Releul este necesar pentru ca, daca se opreste laptop-ul, HDD continua sa functioneze, rotind platanele.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines