Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comunicatii in tunel


Recommended Posts

Salutare,Zilele trecute aflandu-ma ca de obicei in metrou la orele diminetii am ajuns accidental pe 148.025Mhz unde am receptionat pe toata distanta dintre Piata Muncii si Crangasi o purtatoare peste care aparea ocazional modulatie FM...respectiv discutii intre dispecerat si trenurile de metrou aflate pe traseu...intrebarea e daca stie cineva cum functioneaza acest sistem si cum se fac legaturi radio in tunel? :nas: 73!

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Acele legaturi radio se fac prin radiatie RF pe liniile de distributie tensiune.Pe langa acestea au si o platbanda din cupru (ca mediu purtator RF) neconectata la capete si care serveste pentru transmisia si receptia semnalelor RF in tunel. (a fost montata special pentru asa ceva)In alta ordine de idei alcelasi lucru se petrece si in aer liber daca doi corespondenti (cu statiile) stau sub liniile de joasa sau inalta tensiune (cu conditia ca intre cei doi corespondenti cu radiotelefoane sa nu existe statii de transformare).In acest fel se dubleaza sau chiar tripleaza distanta de comunicatie dintre cele doua statii radio.Liniile de transport energie electrica se comporta in acest caz ca un mediu de retransmisie pentru undele RF.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines