Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sens spire trafo pentru comutatie Push-Pull

zapezel

Recommended Posts

Am o problema cu un transformator smps.Pana la urma am studiat si mi-a iesit una dar nu stiu daca am bobinat transformatorul corect.Sursa e facuta cu TL494CN cu iesirile nesingronizate(Push-Pull), frecventa de lucru este de 10kHz, curentul de intrare este de 1A iar voltajul de 13V CC.

La calculul primarului mi-au iesit vreo 15+15 spire cu sarma de 0.7, iar pe secundar am vreo 40 de spire(ar trebui la iesire sa fie vreo 24 de volti).

Am conectat transformatorul conform schemei de mai jos, dar cand am bobinat in sens orar de la 4 la 3, si in sens orar de la 3 la 2.(adica bulina la 4 si bulina la 3).

Daca leg ambii mosfeti la comanda am o iesire de 5 volti si palpaie,daca leg numai un mosfet(oricare dintre ei) iesirea este de 12 volti perfecta.Nu sunt sigur daca sensurile de bobinare ale bobinelor din primar sunt corecte.

Iesirea din trafo este rectificata full-bridge.

Posted Image

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zapezel

6

• Marian

2

• valentonx

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu stiu daca am bobinat partea primara a transformatorului pentru ca palpaie aiurea cand cei doi mosfeti lucreaza impreuna :-??Mosfetii se incing rau de tot, iar acum am aflat ca trebuie neaparat sa montez si inductorul dintre diode si capacitori.Cum se calculeaza acel inductor?

Poate cineva, in afara de tine, sa fie absolut sigur daca ai bobinat corect sau nu? Din ce spui, pare ok.

rectificata full-bridge
Probabil ai o punte redresoare?
15+15 spire ... iar pe secundar am vreo 40 de spire
La un raport de transformare de 0,375 te astepti la mai putin de dublul alimentarii? De ce?
frecventa de lucru este de 10kH
De ce?
TL494CN cu iesirile nesingronizate
Cum adica? Nesincronizate cu ce, cu oscilatorul?

Daca doresti o putem lua de la inceput, am pretentii de la mine, dar recunosc ca acum sunt depasit.

Rectificarea in secundar se face cu 4 diode 1N4148 si un capacitor de 35V 470uF (ar trebui si-un inductor pe care nu-l stiu sa-l calculez).Tensiunea din secundar e ciudata.AICI E PROBLEMA !!!!

Daca e comandat un singur mosfet(oricare dintre cei doi), tensiunea este de 10V (adica atunci cand merge o singura infasurare din primar), pana aici mi se pare OK !!!

DAR ! Daca ->AMBII<- mosfeti primesc comanda , tensiunea din secundar este de 5V si pulseaza cu vreo 2Hz (am montat un led pe iesire)

primarul este bobinat cu 15+15 spire in sens trigonometric ambele(nu sunt opuse la sens). si cred ca aici e problema-> la felul in care am bobinat traful in primar.

Frecventa de lucru e de 10Khz ca sa pot vedea pulsurile cu placa audio.

Nu sunt sincronizate pentru ca e Push-Pull (unul e deschis in timp ce celalalt e inchis, si vice-versa)

Repet intrebarea! De ce atunci cand cele doua mosfeturi au comanda tensiunea este proasta ???

Daca cele doua sectiuni ale primarului sunt in acelasi sens bobinate, inceputul uneia se leaga la sfarsitul celeilalte, aceasta legatura formand mediana ce se leaga la "+".Traful se calculeaza pentru o anume frecventa, nu te poti juca cu ea. L-ai calculat pt. 10kHz?Inductorul nu este necesar decat la stabilizarea tensiunii in secundar.1N4148 sunt tare necajite, ce alimentezi?La raportul tau de transformare ar trebui sa obtii 34Vcc dupa redresare.

Traful e calculat la 10 kHz.Am pun 1n4148 pentru ca p'alea le-am gasit la indemana , plus ca e prima mea sursa in comutatie si nu m-am axat neaparat pe redresare si pe dorinta de a functiona cat de cat.De alimentat alimentez un led si o pereche de difuzoare de calculator.

Pune o schema exacta cu ceea ce ai facut.Ce sectiune are traful? Stii cumva si din ce material e miezul?Daca traful e corect bobinat, e posibil ca semnalele de comanda sa nu fie corecte, vedem pe schema.Nu poti vizualiza corect forma de unda la 10kHz cu placa audio, dar poti opta pentru frecventa asta in scop didactic.

Datorita frecventei iti poti permite o inductie de 0.3T, in care caz nr. spire e corect.Comanda in poarta lasa de dorit, e posibil ca sa se suprapuna timpii datorita timpului de blocare prea intarziat. Incearca provizoriu cu rezistoare de 100 ohmi/1W in locul celor de 2k dintre porti si masa. Pe schema nu apare, dar ai nevoie de un filtraj bun pe mediana (2200-4700u), iar alimentarea CI de preferinta prin 10 ohmi decuplati cu 100-220u + 100n/ceramic, cat mai aproape de capsula CI.Cam asa ar trebui o comanda corecta:post-1-139829483754_thumb.gif

Am incercat cu schema Dumneavoastra de control al mosfeturilor, dar se incing tranzistorii BC327, asa ca am facut un emitter-follower cu C945 si bc327 si controleaza mosfetii mult mai bine(acum cu un singur mosfet scoate 17 V), dar problema cu ambii mosfeti comandati inca persista.Am incercat sa schimb TL494 cu doua KA7500B (noi) si problema tot persista.Am pus o rezistenta de 5W 10ohmi si capacitor de 100n in serie , intre mediana si masa.Degeaba.Am redresat mediana cu capacitor polarizat de 3300uF 50V.Degeaba.Mosfetii se incing foarte tare.Mai mult ca sigur se incing din cauza valorii de la Rds(on) de 1.9ohmi, iar mie imi trebuie cel mult 0,008ohmi.Poate din cauza asta nu se comanda ei bine.Am sa incerc sa fac o sursa de la 200v DC la 80V , dar mi-e frica sa nu faca figuri si sa nu se comande mosfetii cum fac acum.

Fa o schema cu ce-ai facut, nu uita nimic, mai ales condensatoarele de filtraj.

Infasurarea primara trebuie sa fie cursiva, adica cele doua infasurari trebuie sa fie astfel inseriate ca si cum ar putea fi facute pe o masina de bobinat fara a schimba sensul manivelei. Imagineaza-ti ca invarti de manivela si treci de la o sectiune la alta. Trebuie sa se faca pastrand sensul de rotatie pentru tot primarul.

Nu icerca nimic pana nu lamuresti cauza, n-are rost.

• 3 years later...

As dori sa realizez un transformator pentru un amplificatory audio auto !

Transformatorul este ETD 49 , insa nu sunt sigur cum ar trebui sa realizez bobinajul !

Pentru primar !

Ar trebui sa parcurg miezul din capat in capat cu fiecare infasurare , sau pot  infasura pana in centru miezului  infasurarea 1 , scot prize mediana si continui cu infasurarea 2 !

Edited by valentonx

Poate am fost un pic neineles !

Am raspuns acolo cu DA ! vreau sa fac un transformator pentru audio !

si am mai zis ok mersi ! de faptul ca m-ati atentionat ca acolo nu e locul pentru asa ceva !

, asa ca am zis sa pun intrebarea intr-un topic care e mai asemanator cu ce vreau eu sa fac !

Daca cunoasteti bine topical Acela si se vorbeste acolo si despre intrebarea care am puso eu , o sa il citesc !

Insa eu am gandit ca un raspuns se putea formula foarte scurt de catre cineva care a bobinat genul asta de trafo !

Pana la urma unde ar trebui sa posteza ca am vazut ca pana la urma am primit un raspuns de la dumneavoastra si dincolo , asta bine inteles daca era pentru mine !

Edited by valentonx