Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator scurt/suprasarcina


MarioRobert

Recommended Posts

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

LM317 limiteaza intern curentul la cca. 1-2A in functie de diferenta de tensiuni de la intrare si iesire. Tu ce curent doresti a fi semnalizat?

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Cel mai simplu e cu led paralel cu rezistenta;se pierde insa peste 1,5V pe sunt.Urmatoarea varianta,ar fi citirea caderii de tensiune pe sunt,cu un bipolar,care sa comande ledul.S-ar micsora caderea de tensiune pe sunt,la cca 0,6V folosindu-se un tranzistor cu siliciu,sau cca 0,2V in cazul unuia cu germaniu.Rezistenta s-ar calcula cu legea lui Ohm,in functie de curentul maxim ce se vrea a fi semnalizat.Aceste metode au dezavantajul ca tensiunea pe iesire nu mai e stabilizata,scazand proportional cu consumul,datorita caderii de tensiune pe sunt.Ar urma citirea cu un operational,mult mai precisa,cu cadere de tensiune infima pe sunt,dar deja nu cred ca mai e simpla aceasta metoda.Punerea in scurt a iesirii se poate semnaliza cu un simplu led,alimentat printr-o rezistenta ,pus pe iesirea sursei.La functionarea normala,ledul va sta aprins,un consum peste 1,5A va duce la scaderea luminozitatii,iar scurtul pe iesire va duce la stingerea ledului.

Link to comment
Share on other sites

LED-ul in paralel cu rezistorul va semnaliza, dar probabil o singura data. LED-ul mentine tensiunea constana pe rezistorul care va incasa astfel un anume curent, restul il suporta LED-ul. Probabil se arde.Ar fi o dioda 1N4007 (pt. 1A) in paralel cu un rezistor, si de pe ea o jonctiune BE a unui bipolar, jonctiune inseriata cu un 10-47 ohmi. Deschiderea tranzistorului ar semnaliza aparitia unui anume curent.

Link to comment
Share on other sites

Indicatorul nu ajuta prea mult daca sursa nu este protejata la scurt, el nu face decat sa-ti arate ca are loc o suprasarcina insa nu va putea stagna/opri eventuala distrugere a elementului/elementelor regulatoare, mult mai eficient este realizarea unei SCC dimensionate in functie de curentul maxim dorit si astfel stii ca indiferent ce se intampla sursa iti va fi protejata.PS: LM317 este protejat la scurt insa nu este indicat ca scurtul sa se intample in mod repetat.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines