Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire tub Zetagi BV-131

Guest

Recommended Posts

Nu va speriati, nu o sa va invat cum se scoate o lampa din soclu...Personal nu am reusit pana acum sa epuizez nici un tub de BV-131, indiferent cat de mult m-am straduit, dar zilele astea am primit un astfel de amplif sre a-l repara. Proprietarul l-a atacat cu 30W in loc de maxim 10W... Ciudat este faptul ca nu s-a topit anodul sau grilele ci s-a distrus catodul, astfel incat tubul nu mai scotea decat vreo 50W la atac de 10W. Este adevarat ca tubul era un 6KD6 (este tubul cu care ampliful a fost echipat de fabrica) si nu un EL 509 sau 4P45 reinscriptionat, cum au majoritatea exemplarelor de BV-131. Aceste tuburi americane sunt de altfel recunoscute ca fiind mai slabe decat cele europene (PA0FRI). Problema este ca de cand 6P45 a fost declarat "audiofil", preturile au crescut enorm, devenind uneori mai rentabila cumpararea unui alt BV-131 decat inlocuirea tubului. Asa ca am tentat o varianta ieftina de reparare, si anume inlocuirea tubului "de televizor" cu un tub militar de emisie. Am pus asadar un GU-19...post-31721-139829482817_thumb.jpgCele doua tetrode din GU-19 sunt legate in paralel, dar anozii nu pot fi scurt-circuitati pur si simplu ci fiecare anod trebuie sa aiba propriul supresor (rezistor de 50 ohmi/2w pe care am bobinat 3 spire CuEm 0,7).post-31721-139829482835_thumb.jpgEvident ca am scos vechiul soclu al lui 6KD6 iar tubul GU-19 l-am fixat direct pe placa, in 4 puncte (2 de masa, filamentul si catodul). Filamentele evident se leaga in paralel, pentru a putea fi alimentate din 6,3V.post-31721-139829482851_thumb.jpgRezultatele sunt bune in cazul lui gu-19, se vede si in imaginea de mai jos, puterea de iesire este de peste 100W la un atac de 15W. Da, este o lampa mai lenesa, necesita atac mai mare. Cu 4W atac, iesirea este de 50W...post-31721-139829482861_thumb.jpgDe dragul experimentului am incercat si alte doua tuburi: GU-29 si GI-30... de fapt este unul si acelasi tub, doar marcat diferit. De data aceasta, puterea este mai mare, se obtin lejer 110-120W cu atac de 4W iar la 10W atac puterea ajunge la 150-160W. Tuburile se comporta foarte bine, fiind tuburi dedicate pentru emisie sper sa reziste mai mult decat a rezistat 6KD6... Solutia este ieftina, aceste tuburi (gu-19 si gi-30) fiind mai ieftine, inclusiv pe Ebay... (5-6 euro/buc).73 de YO6PMXP.S. Ar mai merita incercata si GMI-6, care este inca ieftina, seamana destul de mult cu GI-30 si probabil ar merge foarte bine, doar ca eu nu am deocamdata aceasta lampa spre a o testa...

• 3 weeks later...
  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Revin tot eu, din pacate cu o problema. Am incercat ieri sa modific un alt BV-131, sa-l trec la GI-30. De data asta am inregistrat un esec total. Amplificatorul intra in emisie normal, scoate cam 120W, dar cand las ptt-ul, incepe sa autooscileze si nu mai iese din emisie, iar tubul se inroseste foarte tare. Am incercat toate variantele, inclusiv sa-i modific circuitul de intrare, dar fara succes.