Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator Casetofon Sony


Guest georgedany
 Share

Recommended Posts

Guest georgedany

Buna ziua. Am un casetofon cu CD sony a carui sursa are o problema si nu mai functioneaza. Aparatul functioneaza cu 6 bateri R20, si are 20w in Ac conform manualului. Pe baterii merge impecabil, am incercat cu alimentator extern de 9V 2A dar merge 1-2 sec se opreste....la fel se intampla cu un alimentator de 9v 500mA...Ce amperaj ar trebui sa aiba un alim extern? Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Cu acel alimentator de 9 V/2 A ar trebui să funcţioneze impecabil.(Sper că e vorba de un alimentator de curent continuu, cel puţinbine filtrat, dacă nu chiar stabilizat).O funcţionare de 1-2 secunde urmată de întreruperea alimentăriiar putea indica şi un supraconsum datorită căruia alimentatorulintră în protecţie şi se autoblochează.Cum aţi făcut legăturile ? O poză cu "montajul" ar fi binevenită.

Link to comment
Share on other sites

De obicei sursele nu se defecteaza asa de capul lor ci uneori radacina problemei se gaseste la consumator, defectiunea poate fi cauzata de probleme pe placa ce o alimenteaza, de aceea este bine de stiut daca s-au verificat atent traseele si circuitele unde cablurile de la sursa mergeau.

Link to comment
Share on other sites

Guest georgedany

Alimentatorul montat este un alimentator Sony de la un DVD portabil...Are 9v si 2A. Al legat firele acestuia cu polaritatile corespunzatoare la +si - in stanga unde sunt si firele colectoare de la baterii...am obs acum ca aparatul functioneaza perfect daca pe randul de sus las totusi 3 baterii (baterii care sunt consumate)...

Link to comment
Share on other sites

Guest georgedany

Spun consumate in sensul ca aparatul functioneaza putin cu bateriile care le am, acestea fiind folosite intens cateva zile deci aproape consunate.

Link to comment
Share on other sites

Daca ai un multimetru digital atunci da-l pe Ampermetru si inseriaza-l cu unul din firele colectoare de la baterii, si cu aparatul in functiune la un nivel de volum sonor cat mai ridicat vezi cam ce varf de consum obtii pe ampermetru, si vei sti astfel de ce ai nevoie, oricum asa cum @cristian_draghiescu a mentionat acei 2A ar trebui sa fie suficienti, dar asta numai daca acel alimentator chiar poate duce cei 2A sau doar asa scrie pe el. Masoara tensiunea pe alimentator cu el conectat la aparat si acesta din urma pornit, in secundele cat functioneaza CD-playeru ( fara baterii ) vezi cat scade tensiunea.

Link to comment
Share on other sites

Guest georgedany

Am si schema. Cu cela 3 baterii lasate in aparat acesta functioneaza perfect. Volum mare, merge CD-ul si butonul Play apasat deci consum maxim. Cred ca are nevoie undeva si de 4.5v...nu prea ma pricep...

post-69495-13982948258_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Cred ca are nevoie undeva si de 4.5v...

Exact. Acest lucru reiese clar din schemă.Totuşi nu am înţeles, aţi legat ieşirea alimentatorului în serie cu bateriile ?Dacă da, v-aş sfătui să nu-l mai utilizaţi în acest mod (îl puteţi "arde"),şi să confecţionaţi un alimentator separat care poate oferi tensiunea de+/- 4,5 V. Găsiţi astfel de scheme la rubrica "ALIMENTATOARE".
Link to comment
Share on other sites

Dacă înţeleg bine, aţi înseriat ieşirea de 9 V a alimentatorului cuun grup de 3 baterii înseriate la rândul lor. Dacă-i aşa, nu e bine deloc.Pe lângă faptul că aparatul funcţionează în continuare parţial pe baterii,lucrul cel mai periculos este substituirea unei tensiuni de 4,5 V(adică celălalt grup de 3 baterii înseriate) cu una de 9 V.Nu-l mai alimentaţi în acest mod !Puteţi utiliza alimentatorul pe care îl aveţi (fără a-l modifica) dacă veţiconstrui un adaptor care va furniza la ieşire două tensiuni de 4,5 V (înseriate).Vedeţi aici (schema pe fond negru pe care am propus-o) :viewtopic.php?f=41&t=100526&p=1060912&hilit=sursa+simpla+darlington#p1060912 Pentru o tensiune de intrare de 9 V veţi monta o rezistenţă de 680 Ω - 1 ΚΩ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines