Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

nelamurire


ASZ12

Recommended Posts

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Tot la capitolul nelamuriri as avea si eu o intrebare...spre exemplu astazi la service i-am dat o cheie unui om sa-si stranga borna la baterie...masina este un ford transit..a atins din greseala cand strangea +-ul de o masa,parte metalica a carcasei si au iesit niste scantei foarte urate chiar si un punct de sudura ce a topit cheia putin,de ce pe el nu l-a curentat si de a putut sa faca punct de sudura?O alta intrebare asemanatoare de ce la aparatele cu arc electric daca ti masa in mana nu patesti nimic?Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

In electronica tensiunea la bornele unui generator de curent electric reprezinta diferenta de Potential al acestuia. Adica V2-V1. Astfel atuncia cand se creeaza un scurt intre bornele unui generator, intensitatea curentului tinde spre infinit. In cazul oamenilor ce se electrocuteaza motivele sunt 2 la numar. 1. Primul caz este atuncia cand persoana electrocutata face contact intre un potential si masa sursei de curent. In aceasta situatie omul actioneaza precum un conductor intre cele 2 borne si se creaza prin intermediul acestuia un arc electric. 2. Cel de-al doilea caz este atuncia cand o persoana devine un conductor intermediar intre o sursa de curent alternativ si impamantare. In aceasta situatie vom face referire la sursele din casele gospodaresti. Referitor la intrebarea pe care a-i adresat-o, voi formula in felul urmator. In cazul mecanicului, scurtcircuitul provocat la "evitat" pe om, deoarece curentul o i-a pe unde "curge" mai repede, adica prin materialul cu o rezistenta mai mica. In situatia prezentata cheia este un material conducator mai bun decat corpul uman. In termeni tehnic se poate spune ca organismul mecanicului a fost suntat de catre cheie.In cazul aparatelor cu arc electric, masa carcasei este de obicei legata la impamantare. In aceasta situatie, curentul se "scurge" in pamant, acesta fiind motivul pentru care nu esti electrocutat.In concluzie, nu este de "jucat" cu curentul si focul. Ambele sunt periculoase pentru om si provoaca decesul atuncia cand nu exista norme de siguranta. Nu-ti recomand sa faci experimente, eventual lasa-i pe cei in masura.

Link to comment
Share on other sites

Tensiunea de 12V de la bornele acumulatorului Auto este oricum prea mica sa cauzeze indiferent de modul in care contactul cu corpul are loc, din cate stiu nivelul de la care o tensiune este considerata drept periculoasa pentru organism este de 40 sau 42V sau ceva de genul.

Link to comment
Share on other sites

exact.dupa un anumit nivel al tensiunii devine important si curentul spre exemplu,personal m am de foarte multe ori la tv-uri la inalta care are valori de ordinul a 20 kilovolti (20000 de volti sau chiar mai mult spre 27ooo)) insa acolo curentul e infim si nu poate produce electrocutarea propriu zisa. evident ca socul e foarte neplacut,poate provoca arsuri si alte rani dar cel putin esti in viata :nebun: :ras: . in anumite conditii poate provoca si deces insa mai greu ca 220 de la retea unde curentul e practic limitat de sigurante si conductori..

Link to comment
Share on other sites

Deci sa inteleg ca o tensiune de 12v cc si sa spunem un curent de 200A nu pot rani un om?

Ca sa poti sa obtii un curent de 200A din 12V, ar trebui ca sarcina sa aiba 12/200=0.06 Ohmi. Tine in mana sondele unui ohm-metru si vezi ce rezistenta arata. In felul asta cred ca o sa-ti explici de ce nu te curentezi de la 12V.
Link to comment
Share on other sites

@ASZ12Un electron are o sarcina electrica numita "sarcina elementara", cat a dat Dumnezeu.6,2415093 × 10^18 sarcini elementare constituie o sarcina de 1 Coulomb (asa s-a definit unitatea de sarcina electrica in sistemul international).Sarcina asta transportata intr-o secunda constituie un curent de 1 Amper (unitatea pentru intensitatea curentului in SI). Deci 1A = 1C / secundaI = Q / t de unde poti scoate expresia lui Q sau t.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines