Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare boxe tento


Guest danyelito30

Recommended Posts

Guest danyelito30

salut,as vrea cateva pareri in legatura cu niste boxe tento vreau sa le modific scotandule difuzoarele care le are si as vrea sa bag alte difuzoare de ;basul 50 wati nominal si maxim 80wati pe 4 ohmi si inalte de 30 wati pe 4 ohmi si filtre si bass reflex pe spate, eu zic ca este bine sa fie ohmi de aceas inpedanta la difuzoare nu,memtionez ca vreau sa le folosesc la o statie de 2 x 20 wati reali pe canal la 4 ohmi ,si eu zic ca si la statie e bine sa fie de aceas ohmi sau poate fii si mai mare ca ohmi boxele.astept cateva pareri sau sfaturi.

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

e bine ca impedanta de iesire a amplificatorului sa fie egala cu impedanta boxelor. atunci transferul de purete e maxim. e bine si ca impedanta boxelor sa fie mai mare decat cea a amplificatorului deoarece amplificatorul functioneaza mai "lejer" dar vei avea ceva pierderi deci se va auzi mai incet. ca sa faci o incinta cu port bass -reflex trebuie sa stii parametrii difului de bass, daca acesta se preteaza pentru incinta de compresie (inchisa) sau bass reflex, si apoi acordajul de rigoare functie de frecventa de rezonanta. daca e pentru incinta inchisa si ii faci incinta bass reflex risti sa il distrugi. daca e invers, nu cred ca il distrugi dar nu se va mai auzi la fel de bine cum ar trebui. la fel si filtrele trebuiesc calculate cu frecventele de taiere functie de parametrii tiell-small ai difuzoarelor. nu e chiar asa de simplu sa modifici o incinta daca nu ai cunostinte si nu cunosti parametrii difuzoarelor.

Link to comment

e bine ca impedanta de iesire a amplificatorului sa fie egala cu impedanta boxelor. atunci transferul de purete e maxim...

E o greseala aici, confundati cu domeniul RF, acolo avem "Impedance matching", in audio este vorba de "Impedance bridging" (nu am tradus termenii pentru a nu altera sensul).

http://en.wikipedia.org/wiki/Impedance_bridging

 

Este adevarat ca fiecare amplificator e proiectat sa mearga pe o anumita impedanta minima (ca valoare) dar asta nu inseamna ca aia e impedanta lui.

In audio ideal este ca impedanta de iesire a amplificatorului sa fie cat mai mica, astfel ca amplificatorul sa se comporte ca un generator ideal de tensiune

http://en.wikipedia.org/wiki/Output_impedance

Impedanta interna a amplificatorului este in serie cu sarcina, deci cu cat e mai mica cu atat va ajunge mai multa tensiune pe sarcina, rezulta Damping Factor mare.

 

franzm, impedanta de iesire a unui amplificator este in general <0.1ohm, deci de multe ori comparabila cu rezistenta electrica a cablurilor. astfel se vede rolul important al grosimii cablurilor.

Uite aici o discutie buna despre Damping Factor, etc:

viewtopic.php?f=28&t=119965

Link to comment

M-a interesat raspunsul lui corneillus :rade:valabil ce-i drept în cazul amplificatoarelor cu tuburi.Iar transferul maxim (pentru o sursa de semnal data) are loc când cele doua impedante sunt conjugate (chiar si în audio sau în c.c.). Dar în cazul amplificatoarelor de putere audio, din diverse motive, nu se pune problema adaptarii pentru transfer maxim de putere.

Link to comment

Boxele Tento sunt oricum mai bune decat iti imaginezi tu...Difuzorul de joase are lejer 50W conform standardelor de azi ! Daca ai fi studiat cu ce amplificator - pereche functionau ( cel inclus in magnetofoanele Kashtan ) ti-ai fi dat seama ca nu poti sa faci ceva mai bun !Ca sa radem de tine merita sa modifici boxele si sa folosesti un amplificator mult mai mic ...2x20W " reali " / 4 ohmi este cu foarte mult sub prestatia amplificatorului din Kashtan !Dar modificarea se justifica doar daca difuzoarele originale sunt defecte ireparabil , in scopul refolosirii carcaselor Tento .

Link to comment
  • 5 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines