Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push pull 6P3S-E + 6N8S


Recommended Posts

Buna ziua,

 

Am deschis acest subiect pentru ca sunt pe cale de a-mi construi inca un amplificator; de data aceasta un push-pull cu 6P3S-E.

 

Din cateva scheme recomandate de un coleg forumist am ales varianta de aici: http://www.elektroncso.hu/cikkek/6p3se.php

 

Posted Image

 

Am comandat deja transformatoarele de iesire, cel de alimentare, lampile si urmeaza sa adun si celelalte componente electronice si mecanice.

 

Revenind la schema as avea cateva lucruri de lamurit si apelez la ajutorul celor care au mai multa experienta ca mine:

 

1. La ce curent de mers in gol se recomanda sa fixez finalele? Presupun ca acest curent se poate regla prin modificarea tensiunii aplicate in punctul -Ug (vezi schema)

2. Pana la ce putere amplificatorul va functiona in clasa A? (probabil depinde de curentul de mers in gol a finalelor).

3. Nu vi se pare prea mica valoarea condensatorului C4?

4. Sunt cativa rezistori in schema care nu au puterea specificata. Presupun ca ar fi suficient sa pun rezistori de 0,5W. Nu sunt sigur de R10 care alimenteaza driverul.

 

Daca vedeti anumite neajunsuri ale schemei va rog sa-mi spuneti.

 

Multumesc.

 

Sergiu

Link to comment

Eu as merge cu 70mA prin 6P3S si U anodica in jur de 350V.Eu nu as folosi defazorul catodina. As folosi defazorul diferential cu 6N8S.Sigur in clasa A nu va functiona decat pana pe la 1..2W.C4 are o valoare prea mica , depinde mult de transformatoarele de iesire daca vei auzi ceva bas.R10 sigur ar trebui macar de 2 W. Restul celor pentru care nu este precizata puterea disipata merg de 0,5W fara probleme.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri danzup.

Ce avantaj ar aduce defazorul diferential? Imi puteti indica o schema testata?

Au tot existat discutii despre care e cel mai bun defazor , pe diy audio a fost o cearta mare .

In regim ideal nu ar trebui sa fie diferente mari dar ... in practica se constata ca cel diferential suna un pic mai bine.Ambele defazoare puse la punct si reglate isi fac treaba.

Nu sunt un specialist in tuburi , toate sfaturile trebuie luate ca o parere personala.

Am facut in 2007 ...2008 un amplif cu schema urmatoare

http://i26.tinypic.com/33u90sm.jpg

Am folosit numai rezistete de 1..2W in afara de unde se mentioneaza altceva

Stergi 2 lampi finale si ai o schema cum vrei tu.

In loc de 6n2p din schema mea incearca 6N8S si 6N9S .

De asemenea in defazor am incercat ambele variante : 6N8S si 6N9S si in final am ramas la 6N9S .

Link to comment

Sincer, frumos amplificator!Nu sunt adeptul Push-pull (PP) deoarece consider ca se pierde din "farmecul tuburilor".(poezie... :rade: )Calitatea unui amplificator PP (lasand deoparte calitatea componentelor) este data de clasa in care lucraza finalele precum si de etajul defazor. Referitor la etajul de atac a finalelor au fost publicate la sectiunea ""simulari scheme cu tuburi electronice" numeroase versiuni.Personal prefer ca finale triode sau pentode (tetrode) conectate ca triode!Un tub pe care il recomand este Gu50! (daca vi se pare urat ca si aspect puteti sa il decalotati) (acest tub conectat ca si trioda atat in SE cat si in mod PP are sa va aduca surprize foarte placute)Sfatul meu este sa construiti schema pe care v-ati propus-o! (Eu cand m-am indragostit de aplificatoarele cu tuburi am "iubit" tot 6p3s-e - e frumoasa si suna bine)Sa va bucurati de ea! Ca apoi sa incercati un PP cu GU50 ca si trioda! Binenteles cu un etaj de atac usor "mai sofisticat".Colegii mai experimentati au sa va ajute, cu siguranta!Va doresc succes!PSDaca va hotarati sa lucrati acest amplificator va recomand la fel ca si colegul danzup rezistente de putere mai mare. Cel mai bun raport pret/calitate il gasiti la puterea de 3w. Avand in vedere faptul ca nu este permis sa comunicam pe forum firmele care le comercializeaza - daca va intereseaza va comunic pe PM.

Link to comment

Schema prezentată pare gândită pentru AB1 ,în principiu se va obţine 7W-10W în clasaA (funcţie de ia_0) ,pentru situaţia dată se poate considera ia_0 36mA-40mA/6p3s(un curent mai mare poate conduce la instabilitate ia_0 în timp datorită negativări fixe) ,având în vedere UL puterea maximă sinus nelimitat în sarcină la ieşire 17W-18W.Sincer vorbind dacă se renunţă la negativarea fixă(se trece la negativare automată când ia_0 poate fi 50-55mA/6p3s) se ajunge în A-integral situaţie în care probabil se poate obţine circa 14W în sarcină la ieşire.Curentul prin R10 aprox. 3mA aşadar disipaţie redusă 0,2W=la limita ,merge 0,5W fără probleme sau dacă doriţi să fiţi mai catolic decât papa hai 1W.Atenţie în schimb la R4(220k) aici aveţi cam 0,4W se recomandă 1W disipaţie admisă pentru această rezistenţă.În situaţia dată C4 nu are valoare mică.În schema dată defazorul cu sarcină distribuită va asigura cele mai mici distorsiuni.

Am comandat deja transformatoarele de iesire,...

Asta înseamnă că pot fi ceva "restricţii" ,Raa ?.
Link to comment

O fi mai omenesc...,dar raportul de transformare este greşit (2 X 1800)/200 conduce la 2k6 hai 2k7 anod-anod(când sarcina dispusă în secundar are 8Ω în conformitate cu notaţiile din schemă sau pdf),în această situaţie sarcina din secundar trebuie să fie 16Ω ca să putem discuta de 6p3s-PP-UL.

2k7 şi 6p3s-PP-UL ?(probabil KT120-PP-UL).

Link to comment

Poate este o greseala , raportul de transformare poate fi acceptabil doar pentru modul pseudotrioda , adica cu G2 conecta la anod printr-o rezistenta de 100 ohmi !

Oricum este exclus modul UL ...

NU poate fi acceptabil nici măcar pentru modul pseudo-triodă 6P3S(-E)-PP.

Raportul de transformare trebuie să fie situat undeva 25-28 pentru situaţia din schema 6P3S-PP-UL pentru Rs=8(în opinia mea).

În concluzie unele prezentări din internet pot conţine date viciate(cazul de faţă date viciate OT în raport cu model tub final sau sau în raport cu valoarea sarcini prezentă la ieşire din OT).

Link to comment

Transformataorele de iesire vor fi marca LMO (Lazaroiu). Daca este pe receptie vom primi mai multe detalii de la dumnealui.Poate ca ar fi fost bine sa precizez de la inceput. Acest amplificator va avea ca obiectiv principal calitatea sunetului si nu puterea mare. Daca nu mi-am ales bine schema va rog sa-mi spuneti.De aceea am ales UL si v-am intrebat pana la ce putere va functiona in clasa A.Mai am acasa un amplificator SE cu 6P14P dar am vrut sa incerc si un Push-pull sa le pot asculta comparativ.Daca negativarea automata ar extinde puterea de lucru in Clasa A, atunci cred ca trebuie modificata schema doar in zona de polarizare a lampilor 6p3s. Asa e? Sau si etajul defazor trebuie modificat?

Link to comment

Daca negativarea automata ar extinde puterea de lucru in Clasa A,

DA(fără doar şi poate)

Sau si etajul defazor trebuie modificat?

NU(în această situaţie) ,desigur poate funcţiona şi cu alt tip de defazor(aici pot fi opinii diferite...)...
Link to comment

Defazorul ales ( catodina ) are cateva avantaje , pricipalul avantaj este ca o data cu uzura naturala a lampii defazajul de 180 grade se mentine total neschimbat , fata de defazorul propus de Danzup ...care are " mici imperfectiuni " din acest punct de vedere . In schimb are alte avantaje , mai putin importante !Daca chiar doresti sa se comporte perfect , orice defazor ar trebui sa aiba ( cu o alta trioda dubla de putere medie , gen 6N6P ) un etaj repetor catodic ...Scuze de offtopic !

Link to comment

Draga domnule cipserg ne-ati indus intr-o profunda eroare! (parerea mea) :rade:

Din cate il cunosc eu pe dl Lazaroiu (un electronist si profesionist desavarsit), daca a acceptat sa va faca OT-urile atunci cu sigurantza "a aruncat" o privire la schema pe care ati postat-o!

Apoi la fel de sigur a adus "mici modificari" care sa faca functionala aceasta schema!

Trebuia sa ne spuneti ca "s-a pornit" de la schema prezentata!

Iar vis-a-vis de transformatoare sa ne comunicati unde au fost comandate! :da

Nu trebuie sa va faceti nici o problema!

Amplificatorul va functiona perfect si in mod "super HI-FI".

Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines