Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema sau sursa de 13-30v, 20A si soft start 220v/10a


Guest vandergraf
 Share

Recommended Posts

Guest vandergraf

Buna ziua. Am zis sa deschid un topic pentru 2 probleme la care caut rezolvarea1. Imi trebuie o sursa stabilizata de 28,8v capabila de 20amp.M-am gandit la o varianta cu celebrul 317, dar nu-mi dau seama ce tranzistoare de putere sa folosesc pentru un curent asa mare. M-ar ajuta o sugestie pt un darlington care sa sustina minim 20amp. Presupun ca ar trebui ceva gen bd cu comanda pe 2 2n-uri,sc-uri etc. De aceea va rog o recomandare si cu schema aferenta. Deasemnea daca nu e prea complicat si scump, mi-ar placea si reglare de curent.Ideal ar fi sa dau un banisor si sa-l iau de-a gata, deorece mi-e si un pic lene si nu prea am nici timp de teste si montaje.Sau si mai frumos ar fi daca as gasi pe cineva sa-mi modifice o sursa de pc.a 2-a problema:Exista scheme pentru crestere de tensiune la pornire foarte simple print intermediul unui condensator, in functie de capacitataea acestuia se realizeaza prin timpul de incarcare asa numitul soft start de tensiune. adica o crestere a tensiunii de la v la V max intr-un timp relativ mic. cca 1-3 sec.Vreau sa fac o chestie asemanatoare(sau sa achizitionez), dar pt 220v alternativ. Respectiv un variator ordinar de tensiune,gen cele de lumina, dar cu putere de 1500-2000w (w nu va) si care la alimentare sa fie o manuta :da care invarte pontzul in 2-3 secunde.Orice informatie utila e binevenita si foarte apreciata. Preferabil chiar achizitia finala de produs. Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Guest vandergraf

am zis preferabil si dupa cumse vede sunt mai multe subiecte. Plus ca nu ma intereseaza achizitia sursei cu traf ci doar un eventual cablaj gata facut sau o modificarea unei surse pc.Sau ce sa fac, sa postez acolo anunt de cumparare si aici anutn pt sfaturi scheme, etc, pt aceleasi produse?

Link to comment
Share on other sites

Guest vandergraf

In ce sens mai atent? Ca mai lipseste cate o pauza intre cuvinte? In fine probabil daca ai vedea pe ce tastatura scriu nu mai m-ai certa. In fine, elimin varianta de dupa "preferabil" ca vad ca e prea mare beleaua. Nu o sa pun anunt la cumparari, pentru ca nu vreau o sursa gata facuta. Eventual daca cineva imi putea face o anumita parte din ea. Dar am inteles. Caut schema, desi dupa interventiile astea, cred ca s-au dus si sansele de ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Buna ziua. Am zis sa deschid un topic pentru 2 probleme la care caut rezolvarea1. Imi trebuie o sursa stabilizata de 28,8v capabila de 20amp.

Ce n-am inteles eu....Doresti o sursa reglabila intre 13 si 30V,la 20A,cum se intelege din subiect,sau o sursa stabilizata de fix 28,8V ,cum scrii mai apoi?
Link to comment
Share on other sites

Guest smilex

28,8 este tensiunea de acumulator auto (2x12), probabil un incarcator.Daca esti hotarat sa o faci, procura un traf de minim 29Vca in gol si sectiune de cca 25cmp. Sursele PC de 500W reali nu sunt deloc ieftine. Dar exista de achizitionat tot ce doresti, cred.

Link to comment
Share on other sites

azi am gasit in cutiute 7 darlington npn de 50a/120v-parca mj11032dau la schimb cu diverse (electronice sau alimentare)locuiesc langa COSTIN GEORGIANpot sa prezint si ce am acasa ATX modificate si parasite

Link to comment
Share on other sites

Guest vandergraf

Da, exact! pt incarcator de baterii auto pe care le folosesc la ups. vreau un sistem cu incarcare diferita de cea a ups-ului, deoarece acesta baga 27,2. adica 13.6/baterie (baterii de ups cu gel dupa cum se stie).El fiind gandit pt 4 baterii (2 serie+2 paralel) de 12a, nu cred ca baga mai mult de 2-3 amp pe incarcare (6hr to charge from complet discharge). Plus ca la tensiunea asta bateria se incarca si slab si o si sulfateaza repede. As vrea reglabila sau cu 2 iesiri, pentru a avea posibilitatea de o folosi si pt o baterie si eventual si pt alte aplicatii. Dar nu e obligatoriu. Traf cred ca am. zic cred, pt ca nu ma hotarasc sa stric un ups de 2250va, deci vre-o 1600w cu traf pe masura.Porcariile gasibile cu numele de incarcator auto, se chinuie la 3-5 amp si o tensiune de 13.8v. Nu-mi dau seama la ce-s bune alea.miticamy ai pm.

Link to comment
Share on other sites

Nu degeaba UPS-ul tine 13,6V/acumulator. Daca cumva cresti tensiunea,scurtezi viata acumulatorilor. Acum,fiind acumulatori auto,poate nu le-o scurtezi chiar asa de mult (oricum acumulatorii astia nu tin prea mult in regim de incarcare-descarcare)Ar fi bine sa masori tensiunea trafului din UPS-ul pe care vrei sa-l demontezi. S-ar putea sa ai o surpriza,in ceea ce priveste tensiunea din secundar

Link to comment
Share on other sites

Guest smilex

E pacat sa strici ups-ul, plus ca traful trebuie oricum rebobinat, inclusiv primarul (secundarul ups). Incearca sh, pe piata sau chiar pe forum, la vanzari.

Procura si radiatoare (cat de mari). Usureaza-l pe miticamy de toate mj-urile. Sa nu crezi ca scapi cu unul sau doua.

Link to comment
Share on other sites

Guest vandergraf

Pai ups-urile folosesc alt tip de accu. Au vrla, care au alta tensiune de incarcare. Acumulatorii de masina cu pb au 2 v /element si incarcarea se face cu 2.4 element deci 14.4. Toate regulatoarele de masina stabilizeaza la fix 14.4. Exceptie unele boch-uri mai vechi care mergeau la 13.8. Deci sub 14 v incrcare, bateria nu se incarca nici la 40% din valoare si sulfatarea e garantat in maxim un an. Asta e si cauza decesului prematur la multe vbaterii. Viata la pb acid e mai mica decat la vrla, dar este un inconvenient pe care ni-l asumama, cand avem 12v/58amp la 200 ron(3-5ani), fata de 12/44 amp(vrla) la 550 ron garantate , culmea tot maxim 5 ani. Si mai e un aspect acumulatoarele pb-acid, sunt gandite ca heavy dutty, adica descarcarae de 3-400amp (pornire) si incarcare de 40 amp, chiar 80 la unele modele. Adica maxim cat da alternatorul in conditiile in care regulatorul "tine" fix 14.4v chiar daca e varzxa bateria. Asa ca la o incarcare de 10amp (am 2 grupuri de cate 2 baterii) chiar 20 si o descarcare aproximativ constanta de 15 amp si aia ocazionala, cred ca viata lor ar putea fi chiar mai mare de 5 ani. Vom vedea.Ups e un power ware. ceva echivalent la pret cu apc. sinusoida pura, avr, etc. Dar...Sunt 2 probleme cu el. 1. Sub 195, comuta pe baterie si iarna am 200 in mod constant si foarte des 180, si a 2-a problema vrea 48v. Si parca n-as inghesui 4 baterii de masina pe el. Oricum faptul ca nu merge sub 195 , m-a facut sa-l sacrific. Traful scoate ceva gen 2 x 30v, deci numa' bun. Are cate 4 sau 5 sarme de cca 1.5mm(nu le-am masurat) in paralele pe infasurarea de sec. Cam ce pret credeti ca ar avea un astfel de traf pe piata de sh? Va zic eu daca un traf de 550w se da cu 2 mi. pe asta cred ca l-as gasi la 5 mil. Nici daca dau tot ups-ul nu iau banii astia.

Link to comment
Share on other sites

nu mai speriati oamenii cu tensiunea din traf necesara unui incarcator

sa-i obisnuim cu metode moderne--comutatia--

eu decat sa modific un traf ups mai bine fac o sursa ridicatoare la 28v;este adevarat ca am strans ani de zile mos-uri si trafuri/bobine dar nici pt altii nu cred ca sant asa greu de procurat

ma roaga un batran sa-mi dea un ups de 1000va gratis dar eu nu am voie sa ridic nici acea greutate;locuieste la MINIS(santem prieteni de la sah)

nu am prezentat eu cum se foloseste traful atx cu primarul bobinat in 2 sectiuni identice ca ridicator de la 12v la 32-36v?

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines