Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric 100W


Postări Recomandate

Ce parere aveti despre aceasta schema de amplificator?

Este o varianta ceva mai simplificata a schemei Leach, facuta si in functie de ce piese disponibile aveam pe acasa.

Aveti mai jos si cateva simulari in LtSpice.

Am facut si un PCB in SprintLayout insa inainte sa o construiesc as vrea sa aflu niste pareri de la oameni mai priceputi.

 

schema: http://i46.tinypic.com/var6b.jpg

raspuns frecventa: http://i48.tinypic.com/20t4j06.jpg

slew rate: http://i48.tinypic.com/keaqo2.jpg

sinus 1k 700m input: http://i45.tinypic.com/2hnqud5.jpg

sinus 10k 700m input: http://i48.tinypic.com/2e1w3ew.jpg

PCB top: http://i47.tinypic.com/rw5nw1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu sunt sigur ca pricep de ce se tot prefera varianta cu diode 4148 la generatoarele de curent cand mult mai precis ar fi generatorul cu 2 tranzistoare... :nas: Ar trebui totusi sa refaci schema ceva mai aerisita, mai inteligibila ca este destul de incarcata si uite spre exemplu eu nu reusesc sa gasesc o posibilitate de reglaj a biasului, adica ai superdioda dar pare fi setata la o valoare fixa, esti sigur ca asa doresti? Pe de alta parte daca tot vrei sa faci ceva interesant atunci ai putea folosi la VAS tranzistoare mai rapide ( cu Cob mai mic ) din genul BF-urilor folosite pe la montaje video, curentul de colector mic nu-i o problema devreme ce ai deja un buffer destul de bun...PS: Nu dati cu parul, sunt doar niste idei :da

Link spre comentariu

Felicitari !Pentru primul tau amplificator este un proiect excelent . Performantele sunt asemanatoare cu cele postate de Leco la varianta actuala a amplificatorului sau . Dar totusi SR 60V / 2 microsecunde este un SR putin mai mic decat cel al amplificatorului lui Leco si este absolut respectabil ! Daca SR era mai mare , cablajul trebuia proiectat dupa reguli cinstite , altfel amplificatorul devine instabil !Sper sa avem o surpriza placuta cand il vei prezenta asamblat pe forum .

Link spre comentariu

Inca nu am realizat fizic montajul, am vrut sa vad inainte si parerea meseriasilor de pe aici, as mai avea totusi cateva nelamuriri si anume:1. Care este valoarea curentului care trebuie sa il dea generatorul pentru etajul diferential? momentan este calculat la 2.7mA de catre rezistentele de 220 ohm.2. Ce tensiune trebuie sa fie in colectoarele de la generatoarele de curent? Deocamdata este calculata la +/- 21V dc, la schema Leach este calculata la +/- 40V dc de catre acele diode zenner.3. Ce curent ar trebui sa fie pe colectoarele tranzistorilor pilot R26 si R27? acuma sunt aprox 6 mA.4. Dintre cele 3 configuratii de generatoare de curent (cu diode, cu zennere, cu 2 tranzistoare - cel propus de 'marian') care ar fi cel mai bun? cu argumente pe cat posibilMultumesc

Link spre comentariu

Am dubii că vei găsi BF-uri cu beta peste 250 ptr diferenţiale, în generatoare nu contează. Cei mai buni sînt 2SA970/2SC2240. Nu era cazul nici de triplet la ieşire, la doar două perechi de trz finali şi la tensiunea aia de alimentare.

Link spre comentariu

Nu simt nevoia de a folosi acea protectie SOA, nu am ars niciodata un amplificator, iar asta va fi folosit doar pentru auditii de camera daca totul o sa iasa bine. Inca o chestie care nu imi place la schema originala Leach e faptul ca are feedback prea puternic, rezultand un gain global prea mic zic eu.BF-urile de care dispun au beta intre 150-200, este prea putin?Tripletul la iesire eu zic ca este de preferat pentru ca se obtine un gain global mai mare si distorsiuni scazute.Astept raspunsuri la intrebarile de mai sus

Link spre comentariu

Eu sunt in continuare de parere ca trebuie sa redesenezi schema ceva mai aerisita, cu simboluri EU pentru a fi mai usor de descifrat, deoarece poate mi se pare mie dar uitandu-ma pe schema am mai gasit ceva ce nu mi se pare in regula, R10 si R43 ar trebui sa mearga la masa devreme ce sunt rezistentele ce seteaza curentul prin diodele generatoarelor, dar in schema ta nu par a face asta, poate ca din cauza schemei prea aglomerate nu se vede bine...cat despre bias, sa inteleg ca acel RS1 este de fapt semireglabil? uite de asta spun sa folosesti simbolurile potrivite, pentru a nu creea confuzii.PS: Tripletul de la iesire nu poate influenta amplificarea globala devreme ce acest factor este fixat de catre reteaua de feedback, asadar fie ca folosesti dublet, fie triplet gainul global va fi acelasi setat in reactie, in schimb tripletul asista la o incarcare cat mai mica a amplificatoarelor in tensiune ceea ce intr-adevar asista la randul sau la un THD ceva mai bun.LE: Sustin si eu parerea lui @zal cat priveste factorul beta al bf-urilor din diferentiale care trebuie sa fie cat mai mare, peste 250.

Link spre comentariu

Chestia cu beta mare pentru tranzistorii din diferential este o alta gogoasa vanturata pe Elforum .

Exista mii de amplificatoare , chiar din gama Pro , care au in etajul de intrare diferential tranzistori de genul MPSA43 / 92 cu un beta nu mai mic de 50 sau 70 , evident neimperecheati .

Si nu se supara nimeni ...lumea merge in continuare la concerte , teatre , discoteci , restaurante , acolo unde sunt folosite aceste amplificatoare .

Sunt fericiti toti , pentru ca nu au citit basmele despre tranzistorii cu beta mare de pe Elforum !

Ca sa va convingeti , faceti un experiment simplu : montati trazistori de tip MPSA cu beta mic ( tranzistorii de tensiune mare au beta mic in general ) pe un amplificator care stiti ca functioneaza perfect si faceti o proba de auditie .

Pentru cei mai necredinciosi , le recomand un test extrem : modificati parametrii SPICE ( in sensul micsorarii beta ) ai tranzistorilor folositi in etajele diferentiale , si dupa evaluarea comparative a parametrilor unei scheme de amplificator ( cu amplificare mare in bucla deschisa , adica genul de schema de mai sus ) veti remarca ca am dreptate !

Evident ca la scheme de genul semigunoaielor Electromures 2x75W nu este cazul ...acolo trebuie montati cei mai imperecheati tranzistori superbeta din univers !

Link spre comentariu

R10 si R43 sunt puse bine, astfel la disparitia unei ramuri de alimentare amplificatorul v-a fi mut.La amplif de putere mica folosesc BC-uri in diferential, au beta 200-300 si chiar peste.La cele de putere mai mare folosesc 2N5401/5551 cu beta 150-200 max. Nu am observat diferente intre ele din acest pct de vedere.

Link spre comentariu

@Victor nu sunt sigur ca pricep de ce tot aduci in discutie din cand in cand electromuresul 75 ( semigunoi? ), e drept ca este o schema invechita/depasita pe care putini inca o mai folosesc, ok ai o parere foarte proasta despre ea, dar nu pricep pentru ce este nevoie sa ne reamintesti mereu lucrul asta... ( te asigur ca spun asta cu tot respectul cuvenit nu doar unui moderator dar si unui veteran in domeniu asa cum esti )

R10 si R43 sunt puse bine, astfel la disparitia unei ramuri de alimentare amplificatorul v-a fi mut...

Aici ai dreptate, numai ca in aceasta situatie calculul generatorului devine cu atat mai complex si nu este tocmai imun la variatiile ramurilor de alimentare, tocmai de aceea am sustinut ideea de generator cu un al 2-lea tranzistor deoarece indiferent de nivelul ramurilor de alimentare limitarea o face tensiunea de deschidere BE a acelui tranzistor, sau cel putin asa vad eu lucrurile.PS: Cat priveste chestiunea cu factorul beta mare sau mic...aici parerile sunt totusi impartite, nu vad rostul unei dezbateri pe acest subiect asa ca fie oricum ziceti voi.
Link spre comentariu

Rejectia sursei este mai buna la generatorul de curent cu doi tranzistori fata de cel cu un tranzistor si doua diode . Eu il prefer pe primul ...Tranzistorii din intrare trebuie sa aiba capacitati cat mai mici , si zgomot cat mai redus la curentul de polarizare din etajul de intrare . Beta este mai putin important in cazul schemelor cu amplificare mare in bucla descisa ( amplificatoare de tipul Low TIM ) , iar tensiunea de alimentare sa fie mai mica decat tensiunea de strapungere CE a tranzistorului ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări