Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor Pas cu Pas - diferente . ???

kappa_ii

Recommended Posts

motor pas cu pas cu urmatoarele caracteristici tehniceMotorul NR1 .step angle 1.8motor lenght 150 rate voltage 5.7vrate curent 3.5 aphase resistance 1.9phase inductance 22mHHolding torque 11.2Nmlead wire 4rotor intertia 3.6kgmotor weight 5kg Motorul NR2step angle 1.8motor lenght 150 rate voltage 3.6vrate curent 6 aphase resistance 0.6phase inductance 8mHHolding torque 8.5Nmlead wire 4rotor intertia 3.6kgmotor weight 5kg ambele motoare arata similar - au cuplu diferit , V si A diferite .ce driver imi este necesar si care este diferenta majora intre ele ?Multumesc anticipat pentru raspuns .

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Din ce stiu eu , cu cat inductanta pe faza e mai mare , cu atat mai repede pierde torque in raport cu viteza de rotatie . Daca inductanta e mica , teoretic curba de torque nu cade asa de repede la viteze mari de rotatie ( poti misca masina la feed-uri mai mari fara sa dea in nas .. ) . La fel se intampla si cu rezistenta pe faza ... Tot in teorie , voltajul optim aplicat ar trebui sa fie " rate voltage x 10 " ( in primul exemplu , undeva pe la 55-60V ) . Peak current este valoarea maxima pe care ar trebui s-o bagi in motor , altfel se incalzeste tare ... Valoarea RMS este valoarea reala / normala de lucru a driverului . Acesta nu poate / nu este indicat sa lucreza la peak current , ca o sa crape ... Daca motorul vrea 3.5A , setezi driverul la 3.5RMS . Depinde si de driver , ce amperaj poate sa duca . La un motor de 3.5A pune si tu un drive de 4.5 , seteaza-l la 3.5 si n-o sa se incalzeasca deloc ... Toate aceste explicatii sunt din propria experienta si vor fi verificate temeinic inainte de aplicare . Nu sunt un profesionist in materie , e foarte posibil sa fi batut campii ... Cred ca gasesti informatiile pe net fara probleme . Bafta .

da exact ce ai scris mai sus am citit in niste pdf .vad ca toate motoarele legate in serie au cuplu mai mare dar scade foarte brusc . am gasit la cineva niste motoare de 11.2 nm cu caracteristicile de mai sus . daca ar merge macar la un 200rpm fara pierderi mari - macar un 4 5nm sa aibe la 200rotatii ar fi perfect pentru ce imi trebuie mie . am 64 ture pentru 320mm axa y . la 200 rpm am 1000mm ./ minut . am posibilitatea sa alimentez driverele la 60v - deci daca are 5.7v motorul ar fi cam cit zici tu 10x . dar am citit tot in acele pdf ca ar fi recomandat 20x ceea ce ar fi mult peste ce poate orice driver existent pe la noi . am citit si despre drivere si am vazut citeva teste - cele digitale vad ca sunt mult mai putin galagioase decit cele analogice dar si mai scumpe .

Ar fi recomandat sa alimentezi driverele la tensiune de 20X tensiunea bobinei,

calculul alimentarii driverelor se face dupa inductanta bobinei 32 x √inductanta = Volti maxim.

La acest calcul iese tensiunea maxima de alimentare dar se foloseste cu 15 - 20% mai mica decit valoarea de calcul.

O sa ai nevoie de drivere bune , poti incerca

http://www.zappautomation.co.uk/2m2280n ... r-p-3.html

La aceste drivere nu mai ai nevoie de sursa de alimentare se alimenteaza direct din reteaua de 220 V CA.

as avea sursa de 60v dupa cum am zis de vre-o 1000 w , cea ce ar fi suficient pentru 3 motoare

driverele as putea face rost de asa ceva

http://www.dhgate.com/a113-dm860a-singl ... 9100e.html

nu am distante lungi de parcurs

axa x este de 165 mm si axa y de 320mm

la 200pasi am 1.8 grade precizie . surubul cu bile are pas de 5mm

prin urmare 5mm / 200 = 0.025mm precizie ceea ce este ok

daca folosesc half step imi scade cuplul la turatie mare dar precizia creste 0.0125 mm

daca as avea un 600 - 700pps pentru full step la un cuplu suficient - sa zicem 4 5 nm - rezulta circa 200RPM deci

daca am 200RPM la motor si pas de 5mm - am 1 metru pe minut distanta parcursa .

prin urmare axa y s-ar deplasa de la 0 la 320mm in ~19 secunde - destul de ok as zice .

pentru motoarele astea trag concluzia ca mi-ar trebui niste drivere cu 140 150 v si vre-o 5A rpm .cam greu de gasit .am intrat in posesia unor drivere de 7.8A 80v . sper sa reusesc macar un 200 rpm ma gandesc ca la 200RPM motorul nu are cuplu suficient sa schimbe sensul . am pus o poza cu un motor de 8.5nm cu 8 fire - se poate vedea cum apar diferente mari de cuplu la legatura serie vs paralel .motoarele care le am au legatura interna serie - daca le-as desface si lega in paralel cred ca nu ar mai avea 11.2 nm ci vre-o 8.5 dar cuplu mai bun la turatie mai mare .de miine as vrea sa ma apuc de asamblarea unui sistem pc dedicat CNC-ului , in carcasa sistemului sa bag driverele , sursa de curent etc .

post-249-139829480506_thumb.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines