Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala termica Immergas EOLO Star


Vizitator JaffaR

Postări Recomandate

  • 2 ani mai târziu...
Vizitator munteanu dragos

Immergas Eolo Star 3E  - nu se aprinde flacara, da scanteie slaba, se porneste ventilatorul de gaze, vana de gaz nu se deschide, verificat tensiune la bornele vanei in timp ce incerca sa porneasca, - zero, tre sa fie 220,(220 pt a o deschide, aplicata la cele 2 bobine de curent alternativ una de 6,5KOhm si alta de 880 Ohm, si ceva tensiune continua la bobina alba de reglaj si control de 21 ohm sau in varianta albastra aprox 86 ohm). O singura data a dat un cod 04, inseamna termostat de siguranta sau presostat (componenta 33 in IPC sau 12 in manual respectiv 106 in IPC ilustrated part catalog, botezat  si "scheme explodate" si 11 in manual la pagina 14, P/N- part number -  1.012849 gaze arse sau P/N 1.027.790 luat direct de pe componenta.. Verificat rezistenta termostat = 0 - ok, scurtcircuitat contactele presostatului in timp ce incerca sa porneasca, s-a pornit imediat, masurat rezistenta contactului, odata a fost ok, alta data OL overloaded, infinita. Am curatat contactele presostatului cu hartie abraziva granulatie foarte mica, merge si acuma centrala, Multumesc Lui Dumnezeu. Dupa ce am curatat contactele, scanteia este mult mai puternica. Unii destepti "meseriasii " lui peste prajit  vor spune ca se schimba sensorul = aprox 100 ron,  nu se curata contactele, shut the fuck up!!! meseriasii lui peste prajit ma puneau sa schimb placa = aprox 500 ron

Componente gasiti la : https://www.prompt-service.ro/

Nr.docx

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 11/2/2016 at 7:29 PM, UNCHIUL said:

Revin la aceeasi problema.Am scos acea legatura si culmea acum functioneaza corect,nu maida rateuri flacara si se mentine.

Am aceeasi problema (produce scanteie incontinuu ,nu sesizeaza flacara ...) , acelasi tip de centrala , va rog pecizati ce legatura ati scos ...

Editat de walldemar
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Salutare tuturor!

    Din păcate, aseară, când mă bucuram și eu de cum ninge pentru prima dată în București, centrala (Immergas Eolo Star din 2003) și-a dat ultima suflare. Funcționa pe încălzire, iar de-odată s-a oprit și a intret în avarie (ambele LED-uri licăreau concomitent), i-am dat un reset, dar fără niciun rezultat. Se manifestă identic indiferent de modul de funcționare (apă caldă sau încălzire). Dacă o dau din buton pe modul "iarnă", porneste pompa de recirculare, stă vreo 10s, iar apoi încep LED-urile să licăre în același timp. Precizez că nu pornește ventilatorul de tiraj forțat.  

    Am căutat manualul ei de service, iar această eroare este tratată ca și: lipsă închidere întrerupător presostat de fum (SV). Am desfacut mantaua cu gandul că presostatul sau ventilatorul sunt cu probleme, totul părea în regulă, așa că am alimentat ventilatorul direct din rețea, iar cu ohm metrul am verifica contactele presostaului și totul functionează corect. În continuare am verificat firele până la placă, dar nici aici nu am găsit nimic în neregulă. Ajuns la placă, am măsurat componentele active (diodele, ceva tranzistori bipolari, un tiristor + rezistorii de valori mici), dar nici aici nu pare nimic în neregulă.

    SIngura problemă ce se evidențiază e că partea ce se ocupă de aprindere de pe placă, este nealimentată, pe toți condensatorii găsesc 0V, iar din câte se pare, zona respectivă ar lucra în jur de 48V (condensatorii sunt de 63V, iar un releu e de 48V).

    Cumva, s-a mai confruntat cineva cu această problemă la acest tip de centrală sau are idee dacă poate fi un defect tipic? Stiu că e o vechitură, însă nu prea imi surăde ideea de a o înlocui cu una nouă tocmai în perioada asta rece.

    Vă multumesc anticipat pentru ajutor!

Placa centrala.jpg

Eroare.jpg

Secventa aprindere.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, okean a spus:

Verificati releele de pe placa...ala de e responsabil de ventilator e defect ! Nu porneste ventilatorul, presostatul nu autorizeaza functionarea in continuare...

Ai avut un super al 6-lea simț. Am luat fiecare releu în parte, l-am alimentat cu sursa și cu ohm metrul măsuram rezistența de inchidere a contactelor. În felul ăsta am constatat că releul K3, deși părea OK, din 10 aclanșări, cred că abia una o facea bine (cu rezistență sub 10R), în rest, citeam rezistență de ordinul sutelor de ohmi. Am adaptat altul în locul lui, nu-i același footprint, dar sper să-și facă treaba, oricum, e de curemt mai mare (10A vs. 3A).

Vă țin la curent dacă am rezolvat ceva după ce îi fac proba.

Link spre comentariu

Am ramas dator cu un update referitor la centrala. Am montat placa aseara si totul functioneaza perfect, deci defectul a fost cauzat de releul care nu mai inchidea contactul. Cel mai probabil, condensatorul pompei nu mai poate fi la valoarea initiala dupa atatia ani de functionare, insa in primavara oricum voi inlocui centrala pentru ca demontand-o am mai descoperit zone in care incepe sa piarda apa, cel mai probabil toate garniturile sunt imbatranite. 

Atasez o fotografie a placii cu noul releu adaptat, poate se mai loveste si altcineva de aceasta problema.

Inca odata ii multumesc pe aceasta cale lui "okean" pentru pontul oferit in gasirea defectului! 

Numai bine!

20200206_191820.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări