Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator antrenare


Recommended Posts

Sper sa fi postat unde trebuie.Am de antrenat un aeoroglisor de dimensiuni reduse(cca.600x300mm). Nu am gasit ventilatoare decat cu motoare brushless la care sensul de rotatie nu poate fi schimbat.Intrebare: Se gasesc asemenea ventilatoare cu motoare de CC cu perii? Si daca da cum pot sa intru si eu in posesia a doua bucati?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pai la motoare brushless sensul se poate schimba inversand 2 din cele 3 fire

Pai.... nu prea. Ele sunt brushLESS - adica fara perii. De principiu acest tip de motoare au electronica proprie. Acum, nu bag mana in foc ca , nu ar exista si asa ceva, dar , eu nu am gasit.Pe scurt, reformulez: Imi trebuiesc doua ventilatoare (ptr actionarea hovercraft) la care sa pot face schimbarea sensului de rotatie.Problema este ca chiar imi tebuiesc, si daca s-ar gasi cineva sa ma ajute as fi f. recunoscator(din toate punctele de vedere)
Link to comment

Pai.... nu prea. Ele sunt brushLESS - adica fara perii. De principiu acest tip de motoare au electronica proprie.

Daca electronica nu este integrata, de la partea electronica la motor sunt de obicei 3 fire. Practic, ai 3 bobine in motor, legate in stea sau triunghi. Inversand 2 dintre aceste fire, se schimba sensul. Nu are legatura cu motorul de curent continuu, cu perii.Daca electronica este integrata, atunci probabil ai un ventilator ieftin, gen ventilator PC. Aici regula de mai sus nu se aplica, acestea avand doar 2 bobine care sunt comandate de 2 tranzistori, in cascada, cu originea semnalului la in senzor hall. La acestea cred ca sensul poate fi schimbat doar mutand senzorul hall, unghiular.
Link to comment

Daca electronica nu este integrata, de la partea electronica la motor sunt de obicei......

Da asa este, intre timp am vazut ca exista si asemenea variante. Problema este ca nu gasesc un ansamblu complet . De fapt am gasit (Electric Ducted Fan) dar nu sunt pe stoc si preturile sunt cam... piparatePana la urma o sa incerc sa-mi fac ansamblul din "bucatele" (motor + elice + sistem prindere).Oricum multumesc pentru raspunsuri.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines