Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Ovidanie

Formatarea condensatorilor

Recommended Posts

Zilele trecute incercind sa pornesc un se cu EL84 am avut neplacuta surpriza sa-mi explodeze un condensator electrolitic de filtraj .Stiam de formatare, am mai facut asa ceva dar lenea m-a facut sa sper ca "merge si asa".

Acum sunt lupul moralist va tin teorii si va dau lectii dar tot lenea ma face sa copii prima parte a articolului din revista Radioamatorul 3/2006 fara stirea sau acordul autorului Tudor Pacuraru YO3 HBN :

 

Cand il scoatem de la naftalina, electroliticul nu poate fi direct lipit in montaj si pus sub tensiune. Dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de inactivitate, parametrii sai s-au alterat si o punere directa sub tensiune se poate solda cu o mica explozie. Condensatorul trebuie formatat . Pentru aceasta luam o sursa de tensiune continua la cel mult o treime din tensiunea nominala a condensatorului si-l conectam la aceasta, inseriat cu o rezistenta de limitare a curentului, de 10-15K, la minim 2W. In paralel pe borne se monteaza un bleeder- adica o rezistenta de scurgere de 150K/0,5W

 

Dupa cateva minute, deconectam redresorul, scurtcircuitam condensatorul si-i verificam, cu mana, temperatura. Daca e cald, inseamna ca procentul de scurgeri prin dielectric este prea mare, iar piesa este probabil buna de aruncat. Il lasam sa se raceasca si apoi il reconectam cu prudenta, de aceasta data pentru 10-15 minute. Exista doua posibilitati :fie condensatorul se incinge, caz in care trebuie aruncat fie in urma formarii isi revine, caz in care ramane cel mult caldut.

 

Daca electroliticul nu se incinge, dupa cateva ore de formare la o treime din tensiunea nominala putem sa crestem tensiunea la 50-60% din valoarea nominala. La fiecare manipulare, condensatorul trebuie scurtcircuitat, din motive de electrosecuritate. Pe masura ce formarea avanseaza, scanteile de descarcare sunt mai puternice, ajungand sa para adevarate detunaturi. Este normal prin formatare, capacitatea electroliticului creste treptat, apropiindu-se de valoarea nominala.

 

De abia dupa 10 ore de formatare condensatorul poate fi conectat la tensiunea nominala la care va functiona. Daca dupa o jumatate de ceas nu se incinge, poate fi folosit in montaj. Procedeul pare laborios, in relaitate e stringent necesar-altfel pagubele pot fi mari, intreg montajul putand fi distrus de un condensator defect..

 

Ma vad nevoit sa insist asupra a trei aspecte :

 

-Formatarea nu e rezervata pentru electroliticii recuperati, vechi de decenii.

 

Orice electrolitic de tensiune mare, chiar daca e nou-nout si de-abia a fost cumparat de la magazin, trebuie formatat daca vrem sa evitam cedarile catastrofale.

 

Scurtcircuitarea (descarcarea prin eclatare) este o procedura de siguranta strict necesara. Nu va alintati cu iluzia ca,oricum carcasa electroliticului ?e la masa?. Puteti avea surprize extrem de neplacute-mai mult, mortale !

 

Condensatorii electrolitici au o ?pozitie ?normala? de utilizare, in general verticala. Cei mai vechi au guler inferior cu ghivent, cei mai noi au partea superioara stantare de prefragilizare(sa nu creeze schije in caz de explozie).

 

Rareori condensatorii au bornele alaturate si colier de prindere in pozitie orizontala. Montarea unui condensator electrolitic de tensiune mare in pozitie neadecvata(pe-o rana, cu josu-n sus etc) se soldeaza invariabil cu incingerea si cedarea piesei si,uneori chiar cu o mica explozie.

 

Prof. Tudor Pacuraru YO3HBN

Si completarea mea:

 

Condensatorii se scurtcircuiteaza cu o surubelnita groasa,izolata ,nu cu o bucatica de sirma.

Daca nu aveti chef de facut scintei puteti astepta 3-5 minute pina condensatorul se mai descarca prin bleeder.

Condensatorii se pastreaza scurtcircuitati altfel ezista riscul sa apara tensiune la borne chiar daca au fost descarcati.

 

 

Neavand o sursa de tensiune care ?urca? mai sus de 40v si fiind pus in situatia de a formata condensatorii de 400V am recurs la un mic truc. Folosind transformatorul de alimentare de la radio Traviata si o dioda 1N4007 am reusit sa obtin tensiunile necesare astfel :Transformatorul are doua infasurari primare a cate 110v inseriate, doua infasurari secundare a cate 300v inseriate si una de 6.3v.

 

Etapa I ?Alimentam transformatorul pe secundarul de 600 V si obtinem pe ?fostul? primar de 110 V aproximativ 50 V.

 

Etapa II-Pastram alimentarea pe secundar si culegem 100V de pe fostul primar de 220V.

 

Etapa III- Alimentam in secundar de 300V de la retea si obtinem pe fostul primar de 220V aproximativ 200V.

 

Etapa IV-Alimentam primarul si culegem 300v de pe o infasurare secundara.

 

In felul asta am obtinut aproximativ 50V,100V,200V,300V.Am folosit redresare monoalternanta.

O etapa dureaza minim 4 ore chiar daca condensatorii nu se incalzesc .

Rezistorii serie-paralel de pe condensator sunt obligtorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

parearea mea: 1. pt 30k cit dau eu pe un c de 100m/450v nu ma deranjeaza daca explodeaza 1 la 20buc.(atat timp cit nu i-mi arde o lampaP) 2. e prea complicat ca sa formatez unul,,, si ns cit e de adevarata faza cu formatarea, la urma urmei e doar un c si nu un acumulator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si cand folosesti condensatoare scumpe, de sute de mii, ce faci, te risti? Eu unul nu...La scurtcircuitarea condensatorului parerea mea e ca mai bine s-ar face printr-un bec de 220 V, pt a evita scanteile si exploziile. Adica eu asa fac.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mister_rf

parearea mea:

...si ns cit e de adevarata faza cu formatarea, la urma urmei e doar un c si nu un acumulator.

LOL ...si probabil ca stii cum este alcatuit un condensator electrolitic... :smt001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil ca stie... facultatea nu a facut-o degeaba...

 

Tot un fel de "acumulator" e si condensatorul electrolitic.

Nu cred ca explodeaza condensatorii de productie noua. Daca ati observat pe capac sunt niste incrustari in variate forme. Acolo cedeaza atunci cand creste temperatura electrolitului. Evident, de fum si de fasaiala nu scapam. Cred ca este totusi o inovatie fata de condensatorii rusesti care din experienta stiu ca explodeaza fara probleme.

 

Electron, e buna ideea cu becul. Si eu tot asa fac de multa vreme cu un bec de 60-100W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panda mi-a recomandat condensatorii de filtraj romanesti, spunea ca sunt foarte buni....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tot ce-i posibil. Cei rusesti nu-i recomand; tolerantele sunt mici, chiar foarte mici, chiar daca scrie 20% pe ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu de exemplu am foarte multe piese provenite din dezmembrari.Pe vremuri cind mergea treaba cu televizoarele second-hand cumparam televizoarele direct din TIR la 10-15 $ bucata...Si din ele reparam maxim 70%. Restul de televizoare le dezmembram si daca vindeam ceva module din ele eram bucuros!Asa ca am rezerva de condensatori sa-mi ajunga toata viata cu conditia sa nu am prea multi prieteni care sa-mi tot ceara...Nu cumpar condensatori ci formatez ce am.Ar fi pacat sa nu-i folosesc.Vedeti si voi in foto ce am scos de prin cutii pentru doua SE cu EL34.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu la fel am facut, am recuperat din TV-uri tot ce am putut. Sper doar sa fie buni condensatorii. In general, prin TV-uri se gasesc condensatoare "de firma", adica Philips, Rubycon, Nichicon ai altele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu prin alte parti cum este dar in Suceava de la depozitele de electronice second sau de la atelierele mai mari de reparatii electronice poti cumpara un monitor de PC de 14'' DEFECT cu maxim 10 ron.Si ai ce scoate dintr-un monitor de asta !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce parere aveti? Am doua condensatoare de 100.000 microfarazi, la 30 VDC, de vreo 5 ani si nu le-am folosit niciodata, oare formatarea este valabila si in cazul acestora? :smt102 :smt102 :smt102

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalu,poti pune te rog o poza cu un cond de 100.000micro?nu am vazut nici o data si sunt curios :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalu,poti pune te rog o poza cu un cond de 100.000micro?nu am vazut nici o data si sunt curios :prayer:

Zilele astea am sa fac fotografia si am sa o postez. :rock: . Ca sa-ti faci o idee , e putin mai mare si mai gros decat o doza de bere. :drinkers: :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şi în al meu "Temp" 2 a bubuit un condensator de filtraj care a fost 4matat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines