Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cit de mult conteaza filtrajele la amplificatoare !!

kappa_ii

Recommended Posts

de exemplu :avem acelasi amplificator cu condensatori de filtraj cu capacitati diferite filtrat cu 80.000 uF 80val 2 cu 10.000 uF 80vla ce il avantajeaza cei 70.000 uF impus pe primu ?as vrea si eu nista lamuriri cit de cit exacteca am un amplif de 2*300 w si mai sint locuri de condensatori de filtraj implus si vreu sa stiu exact daca se merita sa mai pun .multumesc anticipat

• Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• kappa_ii

10

• moro

4

• cirip

3

• Sharky

2

Top Posters In This Topic

Filtrajul suplimentar asigura amplificatorului o rezerva de curent necesara la puteri mari de iesire.teoretic ar trebui sa observi diferentele dintre filtraje la puteri mari de iesire ale amplificatorului pe sarcini mici ( putere de iesire mai mare nedistorsionata )

pai am un alto macro 830 are 12 tranzistori 6 pe canal 3 2sc5200 si 3 2sa1943are un traf destul de marecam 14 cm diametru cu 6 cm inaltime are ~50v ~50vcanalele sint separate si fiecare canal are doar condensatori de 4700 uF 80v 2 la numar pe canal !si mai are loc sa mai pun 2 (si ma gindeam sa mai pun eu !) numai ca daca e poate pun 4 de 10.000 uF la 100 v are si ventilator cu reglare automata are in un fel de crosover !! care are specificatia ca ar taia sub 30hz dar in test de bas se pare ca taie peste 100hzaha si are si loc sa mai pun tranzistori implus ! cite 2 pe canal !sa ii mai pun eu ? sau sa o las asa ?

nu-ti recomand sa umblii la etajul final pt. ca aia stiau ceva cand l-au construit, si s-ar putea sa ai surprize odata cu modificarea, poti face mai mult rau (Romania este plina de tranzistori contrafacuti)Filtraj poti sa bagi linistit, nu pot influenta negativ, cu conditia sa fie identici , sa fie pe fiecare ramura de alimentare si sa fie de calitate.

pai tocmai daia ma gindeam sa iau 4 de 10.000 uF la 100 vsa fie peste valoare indicata 80 vnumai ca problema e urmatoarea 1 condensator de 10.000 costa 350.000 mii lei . si imi trebuiesc 4 . poate gasesc de 4700 80 v si mai pun peste aia inca 2 !orcum pina una alta o las asa !doar ma intrebam daca condensatorii influenteaza mult puterea in bas !? ?

deci Cind Se Proiecteaza Alimentarea unui amplificator sau in general asa Sunt 2 kestii importante Care filtrajul tre sa le asigure:1 Riplu De Tensiune Cit Mai Mic (sub 100mV)2 Un Factor de Ondulatie cit mai mic a tensiunii de alimentareAcuma din ce vad eu aici e ca tuh vrei sa mai pui 2 buc de 4700 pe langa alea de 10000 acuma daca stai sa calculezi cit is 2x4700 tot cam pe la unu de 10000 ajungi :) sie adevarat ca is scumpe dar ce sa faci performantele nu se ating intotdeauna cu bani putzini uite eu de exemplu am dat 4000 000 pe 8 condensatoare de 10 000/100V :) soartaUite cum zice nexus nu strica sa mai adaugi capacitate la ele ca nah capacitate mai mare =>tensiune riplu mai mica =>brum mai mic si implicit o tensiune cit mai ,,dreapta'' si fara 50hz :)oricum e bine sa le lasi asa cum is de la mama firma

kappa_ii zicea :avem acelasi amplificator cu condensatori de filtraj cu capacitati diferite filtrat cu 80.000 uF 80v al 2 cu 10.000 uF 80v la ce il avantajeaza cei 70.000 uF impus pe primu ? as vrea si eu nista lamuriri cit de cit exacte ca am un amplif de 2*300 w si mai sint locuri de condensatori de filtraj implus si vreu sa stiu exact daca se merita sa mai pun . multumesc anticipat

varu la 2x300W izi ajung 40 000 pe ambele ramuri (40 pe aia cu + si 40 pe aia cu -) si ajunge cel putzin asa am eu si schema facuta de mine este cea : http://www.castana.as.ro/300w.gif si merge super numa ca momentan este numa cu 2 finali pe canal (findca un 2SK1530 ii 350 000 lei la vitacom)

nu eu am asa2 canale separate cu filtre separatesi pe fiecare placa se pot pune 4 condensatori ! dar acum sint pusi doar 2 care au valori de 4700 uF 80 vdeci am in total 4 condensatori de 4700 uF! pe ambele canale si ma gindeam or pun inca 4 tot de 4700 ca mai sint libere 4 sloturi or ii scot si pe astia care ii am pusi de 4700 si pun 8 de 10.000 uFdar ca sa pun trebuie sa stiu exact daca se merita !!

si la ce folosesti 4 !??iar condensatorii de 4700 cei de pe ele le mai ai !?si unde ai gasit de 10000 care sa si incapa acolo ca eu am gasit mai grosi ?

• 2 weeks later...

vreu sa spun ca am mai pus inca 4 de 4700 la 100v si e o diferenta enorma parca am 100 w implus ! la putere foarte mare aproape ca nu mai reusesc sa aprind ledu de clip si inainte se aprindea destul de repede mai ales pe 2 ohm !intreb si eu ceva "amplificatoru are 2 canale separate cu volum separat pe fiecare canal si cu 1 led de clip pe fiecare canal " , cind ii dau drumu unu din leduri se stinge cam cum o secunda mai devreme decit celalalt . de ce oare ? se incarca mai greu ceilalti condensatori !

e ceva normal poate pe un canal capacitatea e mai mare deoarece condensatoarele au si ele o tolerantza de +/- 20% sau 5% acuma depinde conteaza sa rupa geamu amplificatoru :)

Putina teorie si calcule .Pentru fiecare amper consumat avem nevoie de cel putin 2000uF .La un final de 300w/4ohm vom avea Ief = 8,66A si Imax = 12,24 APentru doua canale avem nevoie de 24,5A + 0,5A ( serviciile interne ) = 25A25A x 2000uF = 50.000uF minim .Chestia asta este valabila pt. sarcina rezistiva .Pentru sarcina complexa , asa cum este incinta acustica , avem nevoie de cel putin 80.000 uF pentru a se asigura necesarul de curent ( minim ) cerut de amplificator . Amplificatorele pentru audiofilie ( din anii 80 - ca astia de acum sunt dusi cu pluta ) respectau regula 1A - consumat = 4000uF .Se poate face si cu mai putin dar va fi un compromis calitate - pret . Merge si cu doua de 2200uF dar putem spune adio sunetului de calitate .