Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator relativ simplu.


Recommended Posts

In primul rand nu stiu exact in ce sectiune s-ar incadra asemenea "struto-camila" de montaj, cum ii zic eu, si daca nu am nimerit bine imi cer scuze si rog moderatorii sa mute sau sa stearga subiectul.

Am simulat si construit amplificatorul de mai jos. Partea de pre imi apartine iar ca etaj final am folosit -dupa cum cei cu mai multa experienta vor observa- o schema mai veche republicata/modificata de catre un nene mult mai destept ca mine care nu da gres niciodata.

 

http://s14.postimage.org/m2x73zc6p/amp_radu.jpg

 

Problema in sine este urmatoarea: cu timpul, mai precis pe parcursul unei zile, canalele incep sa raspunda putin diferit, desi nu am trecut niciodata de 3W pe canal - nu as avea nici nevoie. Din cat imi pot da seama de fapt unul isi inrautateste raspunsul in frecventa iar celalalt ramane "fidel specificatiilor". Canalul ce functioneaza corect se extinde in domeniul inaltelor dincolo de limita auzului meu iar celalalt dupa ore de funtionare nu o mai face. Nu este foarte sesizabil dar ma deranjeaza, asa ca am decis sa va cer ajutorul avand in vedere ca majoritatea se pare ca aveti considerabil mai multa experienta in asemenea constructii decat mine. Precizez ca am masurat toate tensiunile si inlocuit unde era cazul cate o rezistenta asa incat ambele canale ar trebui sa functioneze riguros la fel. Am mers chiar si mai departe imprerechind toate tranzistoarele din montaj si alegand chiar si BC546 cu Hfe identic in ambele canale. Nu am folosit 2N3055 ci TIP3055. Tuburile nu sunt cele din schema ci echivalente 6H9C (6N9S) rusesti vechi 1966 dar nefolosite. Tot pentru a incerca sa elimin problema nu am mai folosit cate un tub pe fiecare canal ci fiecare se imparte o trioda pe un canal si una pe cealalta - in speranta ca se respecta simetria inscrisa in foaia de catalog.

Sursa de alimentare nu este prezenta in schema dar nu cred sa puna probleme. Ea foloseste STK730-080 si poate furniza cel putin teoretic o putere continua de 200W deci face fata.

Astept orice sugestie ati putea avea pt ca am ramas in pana de idei.

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Schimbati intre ele cele doua preamplificatoare-corectoare (firele calde de la potentiometrele de volum) ca sa vedeti de unde provine problema. Va trebui sa inversati si difuzoarele.Pe urma reveniti la normal si inversati cursoarele potentiometrelor de volum. (Am auzit de potentiometre care reactioneaza la umiditatea atmosferica.)

Link to comment

Multumesc pt sugestie. Am facut operatiunea si acum voi astepta sa vad daca se muta manifestarea. Ce am observat suspect este exact tubul din etajul corector de ton, in care unul dintre filamente "luceste" mai tare decat celalalt. Ele sunt inseriate si nu se pot alimenta separat, deci daca se va muta simptomul pe celalalt canal nu am decat sa-l inlocuiesc si sa vad pe urma rezultatul.Cat despre potentiometrul de volum, mi s-a parut suspect din start pentru ca se misca mult prea usor desi era nou. Cat despre umiditate/caldura sunt insuportabile si nu m-ar surprinde sa aiba efecte negative. Voi incerca sa-l schimb daca simptomul persista si voi posta rezultatele.

Link to comment

Bun, am inversat preamplificatoarele fara rezultat, apoi si etajele finale, tot fara rezultat. La urma am observat ca totdeauna cate o pereche de tranzistoare finale se incalzesc putin in timp ce cealalta ramane la temperatura camerei (data fiind puterea mica). Atunci am masurat difuzoarele si surpriza: unul indica aproximativ 8 ohmi dar celalalt 6. Etajele finale pot functiona normal cu o impedanta de minim 8 ohmi, deci cred ca am izolat problema.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines