Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corector de ton pasiv cu doua benzi


Recommended Posts

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salut! Pe linkul de mai jos gasesti o schema simpla si ce da ca prim montaj satisfactia si dorinta de a merge mai departe. Tranzistoarele le poti gasi intr-o suma de aparate vechi, la fel si celelalte componente. "Pasiv" se refera la modul in care se realizeaza corectia si este practic imposibil sa nu aiba macar un element activ (aici BC109) pt ca atenuarea ar fi enorma.

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Audio/t-ctrl.htm

Daca realizezi montajul in varianta stereo, atentie sa folosesti tranzistoare similare in aceeasi pozitie pe ambele canale, adica unde ai pe stanga BC109B sa ai si pe dreapta la fel. In caz contrar rezultatul va deveni enervant foarte repede :da stiu pt ca m-am lovit si eu "cu capul de prag". Potentiometrele dupa cum se recomanda acolo sunt de tip liniar. Cele vechi romanesti recuperate din "epave" au inscris "lin" pe ele, iar chinezariile din magazine au inscris "B" pe ele.

Tensiunea de 12V nu este "batuta in cuie" asa incat poate functiona si dintr-i baterie de 9V - deci daca vrei il poti monta intr-un aparat de radio etc deja existent.

Link to comment

Corector de ton Pasiv inseamna logic fara nici un soi de element activ, asadar nu exista tranzistori in schema, si sunt scheme destule iar atenuarea nu este deloc catastrofala, chestie testata de mine, uneori in lipsa de spatiu/timp improvizez ceva cat se poate de simplu cu 2 condensatori si cateva rezistente, stiu nu e cea mai stralucita varianta dar merge stas, totusi o schema mai ok de corector pasiv ar fi:

post-15007-139829471664_thumb.gif

Se pot alege cate benzi de reglaj se doreste si bineinteles se poate seta frecventa de taiere la valorile preferate prin modificarile de rigoare.

Link to comment

Si eu sunt de parere ca pasiv se refera la tipul retelei corectoare. Daca exista si ceva semiconductori inainte si/sau dupa e facultativ si sunt etaje de adaptare de impedanta si compensare de pierderi de putere (tensiune).Corectorul activ are retelele de corectie ca bucla de reactie in circuitul unui etaj de amplificare.Un corector pasiv care este calculat pt +/- 20db are o atenuare de 20 db in pozitia 'flat' (40db cand sunt cu corectiile pe minus).20db inseamna o atenuare in putere de 1/100 sau o atenuare in tensiune de 1/10. Eu as zice ca este destul de mare atenuarea.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines