Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
madkat

amplituner DELIA - Electromures

Recommended Posts

Am un amplituner Delia ce pare "tras in banda" - adica in momentul cand l-am luat la capatul scalei (7x Mhz) prindea primele posturi de pe banda vest (pana in 90 MHZ), iar prin reglarea unei bobine (cu miez mobil) am obtinut sa prinda pe intreaga scala intervalul intre 92-93 Mhz si 103 Mhz aprox - am doua intrebari:- se poate "largi" acest interval ? (stiu ca banda est este mai "scurta" decat vest, dar cine stie...)- cum ii pot imbunatati sensibilitatea? - pentru ca pe 102.8 (profm in bucuresti) se prinde foarte slab (post f puternic in mod normal)am si schema aparatului pentru cine este interesat - sau cine a mai facut aceste operatii daca ma poate indruma spre piesele la cae trebuie umblatmultumesc anticipat

Link to post
Share on other sites

nu stie chiar nimeni?

care bobina ai reglat cf.schema?

nu este deajuns sa reglezi intr-un singur loc , trebuie modificat in primul rand oscilatorul,dupa care se trage in banda amplificatorul- etajul de intrare,probabil nu este de ajuns numai din bobina , trebuie modificate si valoarile la niste condensatori, cativa pico, din jurul bobinelor.oricum sa incepi de la osc-schimbator frecventa,dupa aia amplificator etaj de intrare, eventual eliminand primul etaj(temporar) pana obtii semnal maxim, dupa care reglezi si primul etaj, dupa care din nou finut toate etajele,

Bafta

Link to post
Share on other sites
Guest epure

La Delia, sensibilitatea este arhisuficienta. Este vorba la tine de nealinierea circuitului de intrare cu cel de oscilator si din aceasta cauza ai o mare atenuare. Pentru aliniere trebuie sa ai oaresce experienta si sa stapanesti mai ales partea teoretica pentru a sti ce sa actionezi. Pe scurt, in partea inferioara a gamei rasucesti miezul bobinei, iar in partea superioara, rasucesti trimmer-ul. Ambele de la circuitul de semnal. De asemenea pe circuitul de intrare este montat un circuit trece banda pe norma est (65-73). Daca intentionezi sa receptionezi banda vest(88-108 Mhz), trebuie modificat circuitul de intrare, pentru castig maxim. Cel mai bine, apeleaza la cineva cu experienta si (sau) poseda aparatura de laborator. Succes !.

Link to post
Share on other sites

Salutari,am si eu o intrebare, am tot incercat sa leg placa de sunet (line out) la amplitunerul Delia (intrare magnetofon) dar nu reusesc sa fac sa mearga.Chestia e, ca radioul merge excelent, insa pe magn trebuie sa dau volumul la max ca sa aud ceva fff slab. Daca nu ma insel, la intrarea de magnetofon trebuie legat la partea din dreapta, (din schema) adica ce trece prin rezistentele R301, R302, si nu cea stanga, (R329, R330) cea ce mi se pare a fi pt inregistrare. (de dupa preamp)Rezistentele, firele si comutatorul sunt bune.PLS HELP!!!!! :prayer: Merci anticipat!

Link to post
Share on other sites

Salutari,am si eu o intrebare, am tot incercat sa leg placa de sunet (line out) la amplitunerul Delia (intrare magnetofon) dar nu reusesc sa fac sa mearga.Chestia e, ca radioul merge excelent, insa pe magn trebuie sa dau volumul la max ca sa aud ceva fff slab. Daca nu ma insel, la intrarea de magnetofon trebuie legat la partea din dreapta, (din schema) adica ce trece prin rezistentele R301, R302, si nu cea stanga, (R329, R330) cea ce mi se pare a fi pt inregistrare. (de dupa preamp)Rezistentele, firele si comutatorul sunt bune.PLS HELP!!!!! :prayer: Merci anticipat!

mufa DIN are pinii 2,3,5 pentru intrare semnal (vezi ca scrie mic pe mufa) - cel putin asa e la a mea si in schema (cei trei pini care sunt conectati si in cazul mufei de pickup) semnal daca ai slab - atentie sa fie masa legata (pinul din mijloc "2") eventual verifica continuitatea cablului (mie DIN-urile mi-au dat mare bataie de cap)iar ca sa fii 100% sigur ca statia e ok - atinge cu degetul contactele jackului - si vezi daca ai brum in boxe (la volum mic) - daca nu ai - desfa statia si incearca direct pe contactele mufeioff: - cu Delia mea am rezolvat - la capat de cursa al unei bobine - a "intrat" in banda vest - iar dupa ce am "gadilat" estul trimerilor si bobinelor este perfect :weedman: (stiu ca am mers pe dibuite dar a mers - singura problema este ca una din bobine are miezul la capatul superior al cursei...)
Link to post
Share on other sites

madkat, merci de raspuns!Am legat asa cum ai scris, toate conexiunile sunt ok, am masurat de la placa de sunet pana dupa rezistentele alea. Daca trag volumul din winamp la max, tot trebuie sa dau vol la jumate (mijloc la potmetru - gradatia 5) ca sa se auda ca la 1.5 - 2 la radio. La tine e la fel?Cred ca rezistentele alea de 180k de la intr. magn. sunt prea mari.(la atingere se aude brumul destul de tare si la vol 1-2)

Link to post
Share on other sites

pai asa cum zici tu e ok - cam asta e raportul si la mine - el suprta pe intrarea de mag semnal mare - undeva pe la 6-700mV, pe impedanta mare - iar placa de sunet scoate o nenorocire de 2-300mV pe cateva zeci de ohmi - deci nu prea ai ce-i facedin ce ziceai ma gandeam ca abia se aude si pe maxim...si sa nu ma injuri - da verifica si nivelul de "wave" din volume controlul din windows - trebuie sa fie aproape de max. :yawinkle:rezistentele de 180 sunt bune in schema asta - pentru ca preampul merge la 2mV (nivel de picup magnetic) si astea scad nivelul semnalului de magdaca le micsorezi risti sa il fortezipartea faina e ca poti sa ai doua intrari de nivel mare relativ usor - intercaland rezistente pe intrarea de picup

Link to post
Share on other sites

Ca sa-l tragi cit mai bine in banda vest trebuie sa scoti urmatoarele condensatoare : C1=20p (din circuitul de intrare); C9=16p (din circuitul de iesire etaj amplificare); C13=16p (oscilatorul local). Aceste condensatoare le poti scoate din circuit si fara sa demontezi blocul UKW, taind doar cite un piciorus ( blocul UKW este piesa separata, ca sa ajungi la lipiturile pieselor trebuie sa-l dezlipesti de pe placa de baza).Apoi faci reglaje din bobine si trimeri pentru a avea o sensibilitate si liniaritate acceptabila in toata banda. Daca ai facut deja modificarile fara a scoate condensatoarele, acum este mai greu de reglat. Pornind de la reglajele initiale este mai usoara modificarea pentru banda vest. Eu cred ca fabricantul polonez a prevazut din proiect ca aparatul sa se produca si pentru vest, cu modificari minime. Condensatoarele respective fac diferenta. Eu am facut modificarea in urma cu 20 ani, cind posturile in banda vest erau slabe ca putere receptionata. Acum posturile sint foarte multe si au putere mare ( fiind locale, in cele mai multe cazuri).)

Link to post
Share on other sites

multumesc de indicatiideocamdata insa il las asa - merge surprinzator de bine - singura "problema" este ca nu vad decat o portiune din intervalul 88-108 - dar pot sa aleg ce portiune vreau regland una din bobine

Link to post
Share on other sites

Am inca o intrebare (sper ultima :smt003 ) poate stupida, dar mie mi se pare, ca ampul nu merge in stereo. Stiu ca dupa schema este full stereo, dar totusi cand ating oricare dintre intrari (sau dau balansul din winamp la extremitatea stinga sau dreapta) se aude in ambele boxe la fel.:rolleyes: (balansul ampului e la mijloc) La winamp scade un pic puterea (fata de mijloc), dar nu face nici o diferenta dintre cele 2 canale.Care ar putea fi explicatia?

Link to post
Share on other sites

In '85 cind a aparut acest aparat in comert am reusit sa cumpar unul fiindca era defect ( cele bune nu se vindeau la vedere). Avea doua defecte: nu mergea pe UKW si nu mergea stereo. Defectul pe UKW era la blocul de intrare ( o lipitura) si nu mergea stereo fiindca era un scurt intre canale in partea de preamplificare (o picatura de cositor pe cablaj). Nu stiu de unde ai aparatul si cum a functionat inainte. E greu de crezut ca defectul tau sa aiba aceeasi cauza, sa nu fi deranjat pe nimeni 20 ani acest defect evident. Eu am facut multe inbunatatiri aparatului : am bagat inca un bloc ULW performant pentru banda vest ( comutarea blocurilor am facut-o prin butonul de Muting), am bagat inca un etaj de FI pentru UKW ( etaj pe care-l comutam printr-o dioda de comutatie si butonul de CAF), am modificat decodorul stereo folosind o facilitate pe care o are integratul dar care nu era folosita de producator ( modificarea separatiei dintre canale functie de nivelul semnalului la antena, pentru micsorarea zgomotului la semnale slabe), am modificat amlificarea preamplificatorului pentru intrarea de magnetofon, am mai marit numarul de posturi fixe cu 8 ( cu ajutorul unei cutii exterioare). A fost un aparat bun, am avut probleme doar cu potentiometrele de la posturile fixe si cu sfoara de la scala. Dupa vreo 10 ani de folosire l-am facut cadou cuiva.

Link to post
Share on other sites

am modificat decodorul stereo folosind o facilitate pe care o are integratul dar care nu era folosita de producator ( modificarea separatiei dintre canale functie de nivelul semnalului la antena, pentru micsorarea zgomotului la semnale slabe), .

poti sa detaliezi oleaca? suna interesant :yawinkle:
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines