Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest raig

Orientare automata panou solar

Recommended Posts

Guest raig

Vreau sa-mi fac in curte , pentru incalzirea apei (vara) , un panou solar . Eficienta este mult mai mare daca acesta e orientat perpendicular pe soare si am primit o idee care mi-a placut tare mult - sa folosesc niste elemente fotosensibile care sa "caute soarele".Necazul e ca sunt chimist si electronica este pentru mine (inca) un mare mister , asa ca daca puteti sa ma ajutati trebuie sa o faceti cu rabdare ca s-ar putea sa pun intrebari de-a dreptul stupide :partyman: .Pentru inceput m-as multumi sa reusesc o miscare automata pe orizontala , verticala sa o fixez eu (asta nu se modifica asa mult pe parcursul unei veri). Daca montez pe un suport doua fotocelule , una cu inclinatie stanga , cealalta spre dreapta ele vor da acelasi curent doar daca lumina cade egal pe amandoua , mai trebuie sa pun ceva 'in spate' care sa compare curentul (lumina) si sa comande motorul care roteste panoul (un sistem ca la antena de satelit).Partea asta din spate m-a facut sa aflu ca exista forumul electronistilor :wav: .

Link to post
Share on other sites

Daca montez pe un suport doua fotocelule , una cu inclinatie stanga , cealalta spre dreapta ele vor da acelasi curent doar daca lumina cade egal pe amandoua , mai trebuie sa pun ceva 'in spate' care sa compare curentul (lumina) si sa comande motorul care roteste panoul (un sistem ca la antena de satelit).:wav: .

O alta idee ( mai precisa, pt ca de multe ori e innorat neuniform si s-ar putea sa fie mai multa lumina in alta directie decit inspre soare ) ar fi ca pur si simplu panoul sa se miste in raport cu ora pe niste pozitii prestabilite ( calculate sau scrise intr-un tabel ). O rezolutie din ora in ora de exemplu cred ca ar fi mai mult decit suficienta.
Link to post
Share on other sites
Guest raig

M-am uitat pe adresele pe care mi le-ai dat ONE. Am vazut ca e exact ceea ce ma intereseaza (am inteles ce face dar nu si cum e facut ) si , pentru ca nu am pregatire si experienta te rog , cand ai cateva minute libere , sa te uiti si sa incerci sa apreciezi daca pot gasi piesele in Arad (sau pot avea acces la ele) , daca nu sunt prea scumpe si daca le pot monta singur sau am nevoie de ajutor de specialitate.

Am vazut ca se folosesc LED-uri pentru senzor. Sunt LED-urile fotosensibile? Nu exista variante mai simple? Eu m-am gandit la doua "nu-stiu-ce" fotosensibile (sa-mi ziceti voi :smt003 ) despartite de o placa verticala (sa fie luminate amandoua doar cand planul in care se afla este perpendicular pe directia soarelui), cand cade umbra pe una sa se roteasca panoul. In idee mi se pare destul de simplu , practic nu am idee.

M-am gandit si la o miscare programata in functie de ora dar mie mi se pare mai complicat. Nu am nici o idee cum sa programez asa ceva . Ca e innorat nu e nici o problema , sursa cea mai puternica de lumina da si cea mai multa caldura (nu?).

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines