Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul tensiuni sursa


Recommended Posts

Va salut. Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: Plecand de la tensiunea care trebuie livrata de sursa, cum se calculeaza tensiunea infasurarii secundare a transformatorului, stiind ca pe puntea redresoare cade tensiune, iar condensatorii de filtraj ridica tensiunea. Am auzit diverse pareri despre condensatorii de filtraj. Un singur set de 2 condensatori (alimentare simetrica), condensatori de valori diferite care insumati sa dea valoarea capacitatii necesare (22 000 microF), sau de capacitate egala (cineva imi recomanda un ``carnat`` din conzi de 1000 micro). Dumneavoastra ce solutie recomandati?

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Chestiile astea s-au mai discutat de atatea ori, oare e asa de greu sa cauti si sa citesti? :nas:

 

Pe scurt:

-Ai nevoie spre exemplu de 30Vcc, imparti valoarea asta la 1,41 si apoi adaugi tensiunea ce cade prin redresare, si 30/1,41=21,2, si daca redresarea este in punte atunci se adauga 1,4V reprezentand caderea pe diode, si 21,2+1,4=22,6Vca, se rotunjeste la 23Vca=Tensiunea necesara la iesirea trafului.

-La sursele liniare ( in special cele destinate audio ) se cer capacitati mai mari, chiar foarte mari, insa aici nu are importanta cum obtii aceasta capacitate, fie cate 1 singur condensator de valoarea respectiva fie mai mult in paralel, influenta este minora.

-La sursele in comutatie insa ( unde de obicei capacitatile necesare sunt mai mici ) se prefera varianta cu mai multi condensatori in paralel pentru un ESR cat mai mic.

 

PS: Mai multa atentie pe viitor la apasarea butonului Subiect Nou, sunt deja destule informatii scrise si repetate de "n" ori, trebuie doar sa lasati lenea deoparte si sa va apucati de cautat si citit, si asta se refera la toti cei care se grabesc sa deschida subiect nou.

Link to comment

...Am gasit si multe din postarile dumneavoastra, pe acelasi ton...

Inseamna ca n-ai citit decat selectiv cateva postari...ok nu-i bai, nu te poate obliga nimeni sa citesti dar asa cum spui si tu nimeni nu ne obliga sa iti raspundem, si e problema ta cum ai inteles mesajul meu dar cand vei ajunge sa te vezi nevoit la a raspunde la aceleasi intrebari neincetat atunci vei intelege de ce am spus ce am zis, si n-ai motiv sa te consideri jignit/ofensat, trebuie sa te gandesti si la moderator care trebuie sa tot inghita intrebari de incepator si subiecte banale la nesfarsit, si deasemenea la utilizatorii mai avansati de aici care trebuie sa raspunda mereu acelorasi intrebari, te mai miri acum de ce am scris ce am zis in mesajul anterior? cred ca nu... :da
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines