Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cap de frezare/Spindel...?

78ATI

Recommended Posts

Buna ziua tuturor.Am privit diferite articole despre frezare, in momentul cand avem nevoie de anumite repere care trebuiau frezate. Din pacate am constat ca lipsa unei freze "in casa" te face sa te gandesti la tot felul de solutiicare mai de care mai gresite. ex. masina de gaurit, sau biaxul.Vreau sa va cer sfatul, sau sa apelez la experienta dvs. Doresc sa construiesc o mica freza pe principiul masinii de gaurit de banc, freza ce va fi flosita pentru prelucrat materiale plastice sau neferoase, respectiv mici operatii de ajustare modificare. Nu vreau productivitati mari, si nici seriii extinse de piese. Partea de sasiu o am incropita in cadrul unui mic proiect, insa durerea este la capitolul cap de frezare. Cum se poate realiza un astfel de cap? Am vazut spindel de vanzare cu convertizor ce poate acorperii gama 3000 -24000 rot/min. Insa cred ca pentru materiale usoare este foarte mult, cu atat mai mult cu cat nu se pune problema gravarii cu freze foarte mici unde trebuiesc viteze mari. Nu stiu ce motor s-ar preta pentru o actionare variabila a vitezei. Raport pret/accesibilitate pe piata, etc...Va multumesc pentru viitoarele idei, idei cu care poate voi reusii sa incropesc un astfel de cap de frezare, ce doresc apoi sa il pozitionez cu un MPP. (avansul pe Z).

• Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• katran

10

• cnc_step

6

• Badman

2

• 78ATI

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Unii frezori de inalta calificare sustin ca cea mai buna viteza este pana in 8000rot/min pentru frezele normale care se ascut prin atelier.Eu iti recomand asa ceva, la care poti sa atasezi un motor DC de 24V, cel mai bun fiind cel de stergator de la un troleibuz sau alt camion. Are o viteza de 6000-10000rot/min. Apoi poti sa-l demultiplici, sau sa-l multiplici cum vrei pe curea t5, ii pui si un reglaj pwm de vreo 15$, si ai rezolvat.

Daca tot am gasit un topic de gen , pun si eu o intrebare . As vrea sa fac un cap de frezare pentru masina de frezat ... Vreu sa folosesc un cartridge BT30 ( piesa de upgrade de la Tormach , pentru motoarele lor de frezare ) , pe care sa-l antrenez cu un motor electric . Problema mea este : ce fel de motor mi-ar trebui avand in vedere ca-mi trebuie o turatie de 1000-5000rot/min , infinit reglabila , cu mentinerea cuplului indiferent de aceasta turatie ( sa nu-mi dea in nas la frezari in otel la 1000rot/min ) ? Ce fel de transmisie as putea folosi ? Fulii + curele ? Din alea cu dinti sau fara ? spindle cartridge-ul are vreo 9 kile , facut din otel , rulmentii sunt cotati la 8-10000rot/min , TIR mai mic de 0,01mm masurat in alezajul conului .

post-14796-139829470719_thumb.jpg

• Administratori

Eu cred ca ai putea folosi orice motor de uz comun si un convertizor de frecventa, convertizorul se poate seta sa mentina cuplul si la turatii foarte mici. Cand treci pe la mine am sa iti arat cel de la masina de gaurit care era una normala trifazata la care am pus convertizor setat pe cuplu automat si merge perfect si la 10Hz, daca vrei sa o opresti trage mai tare...Am vazut capuri de astea pe alibaba la o gramada de firme si aveau pe el pusa fulie pentru curea cu dinti, latimea am impresia ca de 16mm,

Daca tot vrei sa faci o treaba de treaba, pune un motor servo ac de vreo 1-2kw.Gasesti de la fanuc la 220 pe 3 faze, si nu-i pui driver fanuc, ii pui un convertizor normal. El merge la 333Hz, are 6000rot/min, sunt si Parker la 10000rot/min.Ii anulezi encoderul, ii pui fulie cu o curea de 25mm latime, sau 2 de 15, si ai ceva de soi.

O.K , un motor AC servo de vreo 2Kw . Astea vin cu encodere pe coada , cum fac ? Pur si simplu nu mai mufez cablul de la encoder si gata , scap de el ? E clar , trebuie fulii din alea cu dinti ... si unde gasesc asa ceva ? Plus curelele aferente ? Motor am mai gasit eu , servo kituri pe bay , intre 600 si 1000USD la puterea aia . Dar nu am habar cum se seteaza drive-ul ... O sa incerc sa fac o schita , sa va arat cam ce si cum vreau sa fac , poate aveti vreo idee mai buna ....

Cam asta as vrea sa fac ... este urmatorul meu proiect : o freza CNC mai solida nitel . Datorita faptului ca sunt limitat de cursele de

lucru ale routerului , nu pot sa prelucrez o componenta care are o cota mai matre de 900mm , asa ca a trebuit sa desenez in consecinta .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Bun ... acuma revenind la problema mea . Am gasit un 3D pentru un servo de 2Kw cu prindere nema 42 si am schitat si CAD-ul

spindle-ului . Am incercat sa le " adun " intr-un cap de frezare , desigur , foarte rudimentar schitat , trebuie sa-l mai rafinez... Si uite

ce mi-a iesit :

Posted Image

Posted Image

Transmisia s-ar face prin curea trapezoidala si fulii , raport 1:1 . Ar trebui sa gasesc o metoda de tensionare a curelei ... Are cineva sugestii ?

• Administratori

Curele poti pune oridecare pana la urma daca nu faci indexare cu el Poti pune cu dinti - sunt o gramada de firme care aduc si late, una de 10mm zice ca se poate folosi pana la 5Kw deci daca pui de 16 ori de 20 nu o sa ai probleme poti pune de aia multi V tot aia aduc care aduc si cele dintate daca pui curea normala trapazoidala poti sa ii faci o rola de intindere dar astea o sa iti creeze vibratii am si eu un servo de 1000w pe care l-am alimentat direct din convertizor dar se cam incalzeste Cel mai bine e sa cauti un BLDC cu driver ca sunt mai ieftine ca si servomotoarele dar si servomotoarele daca le iei cu driver e usor de le comandat, chiar din mach3

O.K , un motor AC servo de vreo 2Kw . Astea vin cu encodere pe coada , cum fac ? Pur si simplu nu mai mufez cablul de la encoder si gata , scap de el ?

deci daca vrei poti sa folosesti si encoderul si un driver ca sa poti lucra cu el stanga - dreapta, si sa poti fileta si desfileta. Ii dai comanda in mach la spindle sa lucreze cu step-dir (ai optiune), si vezi ce iese.

foloseste alt motor pt actionare principala, motorul servo e mai mult pt avansurimi se pare cam mult 2kw pt scula, eu vad un maxim de 1.2-1,5kwfoloseste curea dintata cu profil semirotundintinderea curelei o poti face prin niste canale pe care se deplaseaza motorul tras de un surub si asigurat cu piulita.masa e mult prea sus pe batiu, poti cobori multi mm si asta iti va creste rigiditatea si cursa pe Zmasa e mult prea scurta, poti sa o faci mai lunga sau cel putin egala cu suportul mesei.capul portscula e prea patratos si implicit greu, fa-l mai suplu cu mai multe nervuriai prevazut aparatori de span la suruburi si ghidaje?

Pentru spindle, vezi ca i-am dat eu ceva profi lui Vasile. Vezi daca te aranjeaza, si pot sa-ti dau si tie unul. Este un sistem industrial de la NSK. Bine poti sa-l faci si tu din dural, dar muncesti ceva si nu renteaza.

Pentru spindle, vezi ca i-am dat eu ceva profi lui Vasile. Vezi daca te aranjeaza, si pot sa-ti dau si tie unul. Este un sistem industrial de la NSK. Bine poti sa-l faci si tu din dural, dar muncesti ceva si nu renteaza.

Am vazut chestia la Vasile la atelier , am tinut-o in mana si am vazut ce si cum ... e mica pentru cartusul pe care vreau eu sa-l folosesc ... Diametrul de prindere este 80mm , iar diametrul flansei este 120mm .Inaltimea totala ajunge la 400mm , iar greutatea undeva la 9Kg . Va trebui sa fac un " case " dedicat , cu placa suport de prindere a motorului de antrenare si sistem de tensionare a curelei ... Multumesc oricum , apreciez .

foloseste alt motor pt actionare principala, motorul servo e mai mult pt avansurimi se pare cam mult 2kw pt scula, eu vad un maxim de 1.2-1,5kwfoloseste curea dintata cu profil semirotundintinderea curelei o poti face prin niste canale pe care se deplaseaza motorul tras de un surub si asigurat cu piulita.masa e mult prea sus pe batiu, poti cobori multi mm si asta iti va creste rigiditatea si cursa pe Zmasa e mult prea scurta, poti sa o faci mai lunga sau cel putin egala cu suportul mesei.capul portscula e prea patratos si implicit greu, fa-l mai suplu cu mai multe nervuriai prevazut aparatori de span la suruburi si ghidaje?

Bun , alt motor ... dar de care ? Un asincron trifazat , comandat de un invertor ? Cureaua dintata e clar cea mai buna solutie , elimina niste probleme evidente ...iar tensionarea se poate face foarte corect cum ai spus tu . Design-ul capului de frezare e deocamdata la nivel de schita rudimentara , evident ca trebuie ca trebuie gandita cum trebuie chestia ... orice sugestii sunt foarte apreciate . Aparatorile de span exista , problema e ca nu acopera decat 220mm latime ( se extind fara probleme 800mm , mult mai mult decat am eu nevoie ) , trebuie doar sa gasesc o metoda sa le montez corect . Problemele de design ale mesei sunt destul de subiective . Daca merg pe solutia standard de design pentru o freza , apare dezavantajul greutatii nesustinute la capetele extreme ale cursei ... masa atarna in consola , sustinuta doar de sanie . Am preferat sa copiez oarecum ideea constructiva de la baza centrelor de prelucrare VMC . Aici , se deplaseaza o greutate mai mica ( cu o arie sensibil egala cu suprafata reala de lucru ) , intregul ansamblu este sustinut in permanenta pe toata cursa , si dispare acel efect " consola " care tinde sa dezechilibreze masina si uzeaza repede suprafetele de ghidaj . Ca sa ai o idee despre gabaritul si greutatea masinii , pot sa-ti spun ca masa de lucru ( suprafata utila ) este de 500 x 320mm , Ghidajele profilate care vor fi folosite sunt THK SHS30A , suruburi cu bile ISEL 2505 prelucrate de uzina , componentele de aluminiu vor fi frezate din placa de duraluminiu 6061 T6 MIC-6 Ground de 1" (25,4mm) grosime , motoare de actionare Hybrid Stepper ( closed loop stepper system ) 6-8N/m , cuplate prin reductoare planetare 5:1 ( 5arc/min backlash ) , greutate estimata finala undeva la 250Kg . ... uite imaginea care m-a inspirat ... De acord , diferenta e foarte mare , dar ideea de design mecanic e aceeasi . Este vorba de structura interna a unui VMC HURCO ( fara motoare , protectii , etc )

post-14796-139829471981_thumb.jpg

da, un motor trifazat e mai potrivit pt actioanarea principalao masa mai mare te ajuta la fixarea pieselor mai lungi, nu atarna prea mult pe o parte avand in vedere ca nu prelucrezi piese mai mari de 50 kg si in consola atarna destul de putin. eu vad o lungime de masa de minim 600 mm, o sa vezi ca te ajuta pe viitor- ghidajele cu bile sunt f rigide si nu au joc.masina din poza pare facuta mai mult pt placi de matrita/stante decat una universala.masa masinii e din dural?dar montantul (pare profil aluminiu)?

Intreaga structura este din profile dural 80mmx80mm ITEM , in combinatie cu componente frezate din placa dural MIC-6 ( avantajul acestui MIC-6 este ca are fetele rectificate , precizia de planeitate se situeaza undeva la 1-1,5 sutimi ) .Masa in sine ( respectiv lungimea ghidajului ) va avea 900mm ... o cursa de 500mm utila mi se pare mai mult decat suficienta la lungimea asta . Pentru piese lungi , am routerul cnc care poate prelucra 900 x 650 x 200mm fara sa transpire ... presupun ca l-ai vazut prin postarile mele ... Pe masina asta nu intentinez sa prelucrez altceva decat neferoase si eventual free cutting steel , dar la precizii decente ( sensibil apropiate de clasa de precizie a suruburilor cu bile ( DIN C7 ) , si la cote nu mai mari de 200-250mm . Ideea e sa pot folosi un boring head sa dau o gaura cu diametrul de 100mm la cota de rulment ...( plus ca vreau sa vad daca sunt in stare ... ) . Poti sa schitezi cateva din sugestiile tale si sa le prezinti zici ? Cred ca multa lume ar fi interesata ... Nu vorbim de desene tehnice cotate sau altceva de acest nivel , ci doar schite de concept / design ...