Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

12v - 6v 10 amperi


Guest tehnic1

Recommended Posts

Guest tehnic1

Salutare!

Am achizitionat acum 2 ani o masinuta ,pentru copii { cum sunt cele din parcuri} si acumulatorul a inceput sa isi piarda din randament! Eu detin 2 acumulatori de 12v 7A din UPS ,care sunt aproape noi si as vrea sa folosesc unu sau amandoi in paralel ca sa nu mai achizitionez alt acumulator de 6v. Mentionez ca acumulatorul ei este de 6v 10A . M-am uitat pe google si alte forumuri si nu am gasit o schema coboratoare de la 12v - 6v 10A!

Ar putea cineva sa ma inspire cu o schema chiar daca ar trebui sa o modific putin?

Multumesc anticipat!

Link to comment
  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest tehnic1

"motorasul" este identic cu cele folosite in bormasinele cu acm , am 2 motorase si l-am vazut si pe cel al masinii si sunt identice chiar si la diametrul sarmei de pe stator ,se vede prin fanta unde de face racirea cu aer! Nu am masurat consumul la plecare in sarcina ,dar n-as crede ca ar papa 10a .Masinuta este totusi o chinezarie . Mentionez ca motorul nu se incalzeste si diametru sarmei ochiometric este de 0.4- 0.6 mm.pe o varianta lineara de stabilizare ar trebui "sa scot radiatorul inafara masinii"?

Link to comment

Evident ca motorul/motoarele n-au cum sa consume intreaga capacitate a acumulatorului, l-ar descarca destul de rapid, in comutatie e mai dificil tocmai datorita curentului mare de start, dar cred ca se poate rezolva cu stabilizator serie, diferenta Vin-Vout nu ar fi foarte mare de aici si puterea disipata pe tranzistorii de forta la nivele decente, dar pentru a sti ce-i de facut trebuie aflat consumul celor 2 motorase cumulat, inseriaza pe plusul acumulatorului un ampermetru si afla ce consum mediu ai, ( oricum in cel mai rau caz cred ca se poate pleca de la premiza ca sunt necesari 10A de la stabilizator ). :nas:

Link to comment

Un motor d-ala consuma ~10A la pornire. Stabilizatorul nu trebuie sa pocneasca la curentul asta.Bormasina consuma in gol cam 1AMa intreb daca nu mai simplu se inlocuieste motorul cu unul dintr-o bormasina de 12-14V :da

Link to comment

Mentionez ca acumulatorul ei este de 6v 10A

6v 10Ah, ceea ce e cu totul alta mancare de peste. Cam cat se putea plimba copilul cu masinuta cand acumulatorul era nou?

 

Curentul de pornire se poate asigura din condensatori, si cu limita de curent pe stabilizator.

Link to comment

Buna ideea lui @Dr.L, schimbat motorasul si nu te mai complici cu stabilizatoare si limitare de curent care per ansamblu necesita radiator mare, pe deasupra marindu-se tensiunea de lucru teoretic ar trebui ca masinuta sa aiba si ceva mai mult sange in veioza...sau poate doar visez eu :rade:

Link to comment
Guest smilex

O sursa in comutatie relativ simpla se poate cu UC3843 sau alt CI ce ofera 1A comanda, un MOS de 30-40A si un tor de sursa PC. Fie cu stabilizarea tensiunii (daca exista electronica), fie cu comanda in curent, fie cu umplere fixa de 50% (daca nu exista si alta electronica) . Chiar si MC34063 se preteaza cu un TIP36 (sau cu p-MOS). Gasesti pe aici solutii.

Link to comment

Pornirea pe condesatori cum spune Th3_uN1Qu3 ,sursa in comutatie de randament ridicat (sa tine accu cat de mult ) -directia a indicat-o smilex si radiatorul sursei la exterior -Dr.L a lamurit problema , poate fi 'invizibil' (dedesubt ) asa nu se canta ala micu daca pune mana pe el .

Link to comment
Guest tehnic1

Consumul motorului este de 1.5A in sarcina si de aproape 2A la pornire in sarcina! As putea sa folosesc oare un LM317 ,ajutat de 1-2 tranzistori de putere,cred ca ar fi mai simplu dar nu si ca randamentu unei surse in comutatie. P.S. Am alimentat si pe 12v!!! si :speriat mai trebuia sa pun un plug si o remorca! Nu este prea nervoasa si incontrolabila ,trebuie aproape se alerg dupa ea,nu ca nu i-ar place celui mic :freaza: Multumesc.

Link to comment

Cu LM317 si un tranzistor pnp de putere se poate construi si o sursa in comutatie. Vedeti in cartea lui I. Ristea / C.A. Popescu, "Stabilizatoare de tensiune", pag.287 fig. 4.109.Sau folositi un MOSFET de tensiune mica si curent mare controlat de un astabil cu frecventa si factor de umplere variabil. Aceasta varianta este de preferat intrucat motorasul iasa mai repede din portiunea de pornire a caracteristicii sale.

Link to comment

In varianta a 2-a,motorasul se va incalzi de-l ia dracu,ca bobina e supusa la 12V,nu la 6V. Deci mai trebuie si o bobina care se opune cresterii curentului,eventual si un condensator...si devine fix o sursa in comutatie

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines