Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

eSol - statie de lipit digitala


Recommended Posts

Salutare tuturor,

am urmarit de ceva vreme discutiile de aici legate de statii de lipit DIY si m-am decis sa va arat varianta mea :).

Posted Image

 

Proiectul este construit pentru un creion de lipit de tipul Weller WSP80 si este controlat de un microcontroller ATMega164. Rezultatul este multumitor, as putea spune ca cel putin la nivelul satiei originale Weller. Temperatura este controlata/mentinuta cu o precizie de 2-3 grade Celsius de un regulator PID in software, interfata este minimalista: un buton encoder rotativ si un display LED cu 3 digiti. Viteza de incalzire este mare, comparabila cu cea a unei statii originale WS80. Ceea ce este mai important pentru hobisti este ca proiectul are un nivel de complexitate redusa: PCB-ul este simplu placat, afisorul LED se conecteaza simplu printr-un conector ieftin (observati in poze absenta manunchiurilor de fire), partea de putere nu are nevoie de nici un radiator deoarece foloseste un MOSFET (in locul uzualului triac). Mai mult comanda se face in impulsuri PWM sincronizate cu frecventa retelei, ceea ce imbunatateste stabilitatea temperaturii.

 

Posted Image

 

Mai multe detalii puteti gasii la: http://www.eosystems.ro/index.php/projects/esol

Avand in vedere ca pagina proiectului este in engleza va raspund aici in romana la intrebari/sugestii.

 

Hope it helps,

Daniel

Link to comment

Cutia este cumparata de la TME:

http://www.tme.eu/ro/katalog/?idp=1&search=HM-1455N1201&cleanParameters=1

Este modelul HM-1455N1201 si dupa cum vedeti nu este chiar ieftina, dar intr-adevar este de foarte buna calitate. Este din aluminiu, cu panel-uri incastrate in niste borduri frumoase de plastic. Panourile le-am decupat cu traforajul si debavurat cu o pila foarte fina. Ceea ce nu vedeti pe website sunt niste poze din spate si dedesubt, va atasez aici aceste detalii.

Posted Image

 

Posted Image

 

Constructia este relativ usor de facut, PCB-ul nu este prins in suruburi ci doar culiseaza intr-unul din sloturile cutiei el fiind dimensionat exact pe spatiul existent (este blocat de panourile fata-spate).

 

@EFTIMIE: Statiile Weller au functia de standby doar daca sunt imperecheate cu un suport de letcon cu switch, cand utilizatorul ridica letconul se inchide micro-switch-ul si statia comuta temperatura din stand-by in active. Eu nu am un astfel de stativ, dar softul se poate modifica foarte usor pentru o asemenea functie.

Statia a fost construita in 2 exemplare, ambele perfect functionale, iar una din ele are pe panoul frontal doua butoane cu functii utile: salvare temperatura in EEPROM si preset-uri de temperatura in inel. Astfel daca pe butonul de preset iti setezi o temperatura de stand-by (150 grade de exemplu) poti sa selectezi aceasta temperatura prinr-o simpla apasare de buton.

@Th3_uN1Qu3: Letconul Weller este de calitate foarte buna (deh, nici nu e ieftin), astfel ca inertia termica este mica si precizia de citire temperatura este buna. Nu se poate obtine precizie ridicata a temperaturii pe letcoane-le ieftine gen Gordak, Solomon, Pensol etc.

Link to comment

.....Statiile Weller au functia de standby doar daca sunt imperecheate cu un suport de letcon cu switch, cand utilizatorul ridica letconul se inchide micro-switch-ul si statia comuta temperatura din stand-by in active. Eu nu am un astfel de stativ, dar softul se poate modifica foarte usor pentru o asemenea functie.......

In primul rand felicitari pentru realizare dvs... :aplauze foarte fain a iesit ...si carcasa de nota 10.

Revenind la ce ati spus mai sus cred ca este un pic eronat... ca utilizator de VDD81 si doua tipuri de letcon (respectic LR21 si DSX80...si binenteles suporturile aferente celor doua tipuri de letconuri) pot sa va spun ca nu poseda microcontacte ...totul se face software. Am sa verific totusi cu atentie cum isi face fct. de stand-by si cum "vede" perioada de inactivitate ...dar din ceea ce am observat... daca setez /activez fct. de stand-by se intampla urmatoarele: ....1. dupa 10...15 min. de inactivitate cu letconul ==> descreste temperatura pana la 150 grd. si afisajul "palpaie" (dar ramane pe 150 grade ..iar scoatere din aceasta stare se face apasand + sau -...) sii 2. daca nu se intampla nimic (adica tot nu se lucreaza) trece in stand-by "pur" ...adica taie alimentarea de tot ( evident ca letconul devine rece!!!) ...iar pe display ramane un singur semn de "-" aprins dintr-un digit

Cu stima

Link to comment

In primul rand felicitari pentru realizare dvs... :aplauze foarte fain a iesit ...si carcasa de nota 10.Revenind la ce ati spus mai sus cred ca este un pic eronat... ca utilizator de VDD81 si doua tipuri de letcon (respectic LR21 si DSX80...si binenteles suporturile aferente celor doua tipuri de letconuri) pot sa va spun ca nu poseda microcontacte ...totul se face software. Am sa verific totusi cu atentie cum isi face fct. de stand-by si cum "vede" perioada de inactivitate Cu stima

Eu lucrez din cand in cand la serviciu cu un Weller WR3M; letconul are un stativ WDH 10T ca acesta din link-ul alaturat http://uk.farnell.com/weller/wdh-10t/bench-support-stop-go-for-wsp80/dp/1416002. Stativul are un fir care se leaga la base-station iar letconul propriuzis se leaga la conectorul stativului, in plus eu aud acel switch comutand sub influenta greutatii letconului.Oricum, asa cum am mai zis, softul se poate modifica foarte usor sa primeasca un eveniment extern de stand-by (pe un GPIO al microcontroller-ului), trebuie doar lamurit cum se primeste aces eveniment de la user-interface.
Link to comment

....Weller WR3M; letconul are un stativ WDH 10T ca acesta din link-ul alaturat http://uk.farnell.com/weller/wdh-10t/bench-support-stop-go-for-wsp80/dp/1416002. Stativul are un fir care se leaga la base-station iar letconul propriuzis se leaga la conectorul stativului, in plus eu aud acel switch comutand sub influenta greutatii letconului..

:jytuiyu modelul acesta asa are .......aveti perfecta dreptate, dar echipamentele mai vechi ca VDD81V ( http://ro.farnell.com/weller/wdd81v/des ... dp/3061401 ) nu are niciun microswich in stativul AKV80 (iar in afara de cel care comanda electovana de la aer nici letconul nu are) ...si evident ca nici batranul (LR21 de la WECP 20) nu poseda asa ceva. Oricum cu prima ocazie desfac statia si o sa revin cu date certe....PS: Aparatul construit de dvs . este super chiar si fara o functie de genul stand-by...sincer eu nu folosesc in mod curent aceasta optiune pentru ca varfurile sunt de calitate net superioara .... si fata de alte chinezarii rezista foarte bine in timp. cand lucram in atelier cu LR21 uitam zile in sir sa inchid statia :rade:
Link to comment

Asta va confirm si eu ca functia de STAND-BY se face soft nu conteaza modelul stativului ,la modelul WD2 se poate stabili temperatura si timpul dupa care intra ,dupa care statia trece pe stand-by repornirea facandu-se din butoanele up-down.La modelul WSD81 are prestabilit 150 grade dupa 30 min.intra in stand-by si ramane un digit aprins de pe afisajul din mijloc.

Link to comment

Eu folosesc zi de zi Weller WMD3 .la asta eu setez timpul dupa care sa intre in stby(la feicare iesire in parte din cele trei).Deci nu este conditionat de suportul letconului.Porneste din stby cand sesizeaza ca se raceste varful(il ating de placa)

Link to comment

OK, atunci din ce deduc eu inseamna ca Weller-ele au mai multe proceduri de stand-by in functie de modele. Avand in vedere ca un stativ cu switch (WDH 10T) este scump, cea mai de "bun simt" metoda pentru stand-by este cea bazata pe timer (de exemplu 30min sau reglabila din user interface), iar iesirea din stand-by se poate face fie pe detectia unui drop de temperatura (2-3grade Celsius) fie pe apasarea unui buton sau rotirea knob-ului.Momentan nu am implementat in software nici un mod de stand-by, dar in masura timpului liber o sa adaug aceasta facilitate in viitorul apropiat (oricum mai am de facut mici ajustari/imbunatatiri in viitor).In zilele urmatoare o sa pun pe site si un filmulet youtube cu statia functionand, o sa vedeti ca dinamica de incalzire si stabilitatea temperaturii pe display este foarte buna.@Eftimie: pe ce proiect (schema) este construita statia din pozele tale?

Link to comment

Este modelul cu PIC16F873 a lui Danut willi .

Interesanta schema, nu o stiam. Cum sunt performantele? Esti multumit?Pentru ca veni vorba de alte proiecte similare, as vrea sa punctez cateva imbunatatiri prezente in design-ul meu si care nu sunt luate in calcul la alte proiecte:- daca ati observat majoritatea proiectelor de pe net folosesc un triac de putere + un driver dedicat gen MOC30xx. Lucrul acesta este perfect functional (chiar eu am folosit solutia asta pentru alte scopuri), insa din calculele mele este nevoie de un mic radiator pentru triac, eu am vrut sa evit acest radiator ca sa reduc gabaritul montajului. Rezultatul este ca folosind un MOSFET de putere acesta nu disipa mai nimic (eu il simt rece cand pun mana pe el).- designul eSol foloseste comanda PWM in faza cu frecventa retelei (50Hz), temperatura este modulata pe varf variind factorul de umplere. Asta inseamna, dupa experimentarile mele, un reglaj mai precis al temperaturii. In plus fiind sincronizat cu alternantele retelei, putem controla foarte precis momentul in care se face citirea senzorului de temperatura cu ADC-ul, astfel stabilitatea citirilor ADC este foarte buna.- amplificatorul de semnal mic pentru senzorul de temperatura este intern in ATMega164 si este folosit in mod diferential, asta inseamna ca am putut elimina offset-ul senzorului PTC la temperatura camerei (sau oricare temperatura minima impusa de cerinte). Deci ADC-ul citeste temperatura utila pe aproape intreg range-ul de intrare (10bit), astfel maximizand rezolutia de citire a temperaturii.Mai sunt si alte maruntisuri :), in masura in care va intereseaza pot detalia aici.Daniel
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines