Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune pe radiator la IPA400


tranc3d

Postări Recomandate

Buna! M-am facut IPA400 (varianta lui ICEMAN) si merge bine cu exceptia ca am o tensiune de 0-8V (variabila) intre radiator si + sau - . Intre radiator si masa nu am tensiune. Mentionez ca finalii NU se ating de radiator, am masurat! Finalii sunt izolati de radiator cu mica si o pasta termoconductoare alba , EVERCOOL, de la nu stiu ce cooler pentru calculator. Inainte aveam alta pasta (gri) si atunci aveam 80V pe radiator (plusul sursei de alim fata de masa) DAR daca masuram finalii de pe bratul pozitiv daca sunt izolati fata de radiator imi dadea ca nu exista cotact electric intre ei si radiator. Si cu toate astea aveam 80V pe radiator fata de masa. Am masurat pasta separat si nu conducea. Oricum , dupa ce am schimbat pasta nu mai am decat 0V-8V pe radiator si nu fata de masa ci fata de + sau - . Chiar nu vad ce se atinge de radiator!!! As vrea sa rezolv problema asta sa pot pune radiatorul in sasiul statiei. Va mai spun (nu stiu ce relevanta are) ca pe filtrare am pe un brat 2x4700uF iar pe celalalt 1x4700uF.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Cu ce masori aceasta tensiune? Cumva cu un multimetru digital? Vezi ca sa nu masori doar un potential electrostatic." tensiune de 0-8V (variabila) intre radiator si + sau -" adica daca ai 0V fata de +, inseamna ca ai +, si deci fata de minus nu mai ai 0V. Nu inteleg ce ai vrut sa spui. Daca radiatorul nu este conectat la nimic, atunci tensiunea pe care o masori pe acesta este aleatoare, nu ai ce sa masori.Poti sa il conectezi la masa deca te deranjeaza fluctuatiile. Mai verifica inainte izolatia tranzistoarelor.Sau pune o rezistenta de vreo 5K intre radiator si masa si masoara daca ai cadere de tensiune pe aceasta. Daca da, ceva nu e in regula.

Link spre comentariu

" tensiune de 0-8V (variabila) intre radiator si + sau -" adica daca ai 0V fata de +, inseamna ca ai +, si deci fata de minus nu mai ai 0V. Nu inteleg ce ai vrut sa spui.

Daca pun o borna de la aparatul de masura digital intre radiator si masa nu indica nimic, adica 0V. Daca pun o borna intre radiator si plusul sursei im iindica undeva intre 0V si 8V cu + sau minus nu stiu sigur. Iar daca pun o borna intre radiator si minusul sursei de alim iarasi imi indica o tensiuen intre 0V si 8V cu plus sau cu minus nu stiu sigur. O sa incerc si cu un aparat analogic sau cu o rezistenta de vreo 5K intre radiator si masa si sa masor caderea de tensiune pe ea.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tensiunea aceea dubioasa a disparut cand am legat radiatorul la masa printr-o rezist de cativa kohmi. Dupa ce am masurat tensiunea pe rezisteanta si am vazut ca e ZERO am legat radiatorul la masa si e totul ok. De unde provenea acea tensiune? 8V?

Link spre comentariu

Presupun ca ai masurat cu un multimetru digital , care de obicei are o impedanta de intrare mai mare decat multimetrele cu ac .Izolatia dintre finali si radiator nu poate fi perfecta (cum nici aerul daca vrei nu e un izolator perfect) si deci radiatorul este legat prin niste rezistente foarte mari ( rezistenta zonei dintre capsula finalilor si radiator) de ordinul megaohmilor sau mai mult , la +Vcc si la -Vcc . Cum nici rezistentele de care am zis mai sus nu pot fi egale ( dintr-o mie de motive :yawinkle: ) rezulta ca potentialul pe radiator e diferit de 0v fata de masa (bineinteles considerand Vcc+ si Vcc- egale in modul) . Mai pe scurt radiatorul e legat atat la +Vcc cat si la - Vcc prin 2 rezistente (sa zicem parazite)de cativa megaohmi. Daca aceste rezistente ar fi perfect egale pe radiator s-ar masura 0V fata de masa. Cum insa acele rezistente parazite nu sunt niciodata egale rezulta ca radiatorul (nelegat la masa) are un potential diferit de 0V. Datorita faptului ca rezistentele alea parazite sunt f mari inseamna ca si curentii care circula prin ele sunt extrem de mici si deci doar aparatele digitale (care au impedante mari de intrare) pot masura tensiunile pe care ziceai ca le-ai observat. Daca aia 8 v masurati intre masa si radiator sunt constanti ca valoare inseamna ca doar rezistentele parazite sunt de vina. Cand ai legat radiatorul la masa prin aia cativa kohmi practic ai pus la masa radiatorul si de aceea a disparut tensiunea respectiva. Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic , daca nu invit pe cei cu spirit oratoric mai dezvoltat sa ma completeze :supz: .

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări