Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner VSX808-RDS


Recommended Posts

Acest amplituner imi da mari batai de cap. In primul rand:

1. Circuitul de masa este ff incurcat. Exista RETURN, AMP G, DG, ADG, TG , AG , integratele finale au masa pt alimentare diferita fata de masa semnalului de intrare.

2. Protectia difuzoarelor si modul lor de conectare, SP-A difera de SP-B par total anapoda conectate.

3.In circuitul de alimentare nu inteleg rostul FET-urilor IRF540 si IRF 954

3.Am gasit 2 tranzistori defecti smd in tuner pe care este inscris IGE ....din pacate nu gasesc acest cod nicaieri.

Adaug si ceva documentatie pt a va creea o idee.

http://i47.tinypic.com/fxyt93.jpg

http://i47.tinypic.com/2zggeia.jpg

http://i45.tinypic.com/5zh3so.jpg

 

Va multumesc pentru ajutor, si sper sa nu ezitati cu raspunsurile.

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1. E perfect normal sa fie separate, pe schema. In final, daca urmaresti atent, toate trebuie sa ajunga la acelasi potential (nu se vede pe schema pusa de tine, presupun ca mai sunt ceva pagini?).Verifica cu un aparat de masura.2. SPA si SPB sunt anapoda, adica sunt legate in serie. Protectia o asigura primul releu, celelalte realizeaza scurt pe SPA daca se doreste sa mearga doar SPB si invers.3. Feturile au rolul de a comuta alimentarea etajului final de putere, intre VL si VH (in functie de valoarea sarcinii).3. Nici eu n-am gasit ce inseamna IGE, nu gasesti schema completa sa poti vedea acolo ce e?

Link to comment

1. E perfect normal sa fie separate, pe schema. In final, daca urmaresti atent, toate trebuie sa ajunga la acelasi potential (nu se vede pe schema pusa de tine, presupun ca mai sunt ceva pagini?).Verifica cu un aparat de masura.2. SPA si SPB sunt anapoda, adica sunt legate in serie. Protectia o asigura primul releu, celelalte realizeaza scurt pe SPA daca se doreste sa mearga doar SPB si invers.3. Feturile au rolul de a comuta alimentarea etajului final de putere, intre VL si VH (in functie de valoarea sarcinii).3. Nici eu n-am gasit ce inseamna IGE, nu gasesti schema completa sa poti vedea acolo ce e?

Multumesc de raspuns ! Sincer acest amplituner ma pus in dificultate la categoria mea de incepator.1.E bine de stiut ca tot circuitul de masa trebuie sa ajunga la acelasi potential. Din pacate in acest moment amplificatorul functioneaza "normal" dar are un brum infundat si cu volumul la maxim parca ar fi dat la jumatate din puterea lui.Am verificat si nu se inchide circuitul de masa intre preamplificare si amplificare finala.2.Din pacate este pentru prima data cand vad acest sistem pt SPA si SPB ( merg pe mana specialistului ca este OK).3.Daca feturile comuta alimentarea etajului final sa inteleg ca la puteri mici se alimenteaza cu tensiune mare si amperaj mic prin puntea D711 la +/- 59V si la puteri mari cu tensiune mica si amperaj mare prin puntile D717,D712 +/- 42,4v. Din masuratorile mele amplificatorul se alimenteaza tot timpul la +/- 42,4V . Este corect?3. Am gasit ce inseamana IGE ( IGE 2SK1215 CMPAK Silicon N-Channel MOS FET IGE 2SK360 MPAK Silicon N-Channel MOS FET _) din pacate acesti tranzistori nu-i gasesc si va rog sa-mi spuneti cu ce pot fi inlocuiti ?Multumesc !!!!
Link to comment

1.Am descarcat si eu manualul de service de pe net, dar inca n-am vazut clar traseele de masa.In general, tot ce e masa, trebuie sa ajunga pe punctul unde sunt legati in comun condensatorii mari de filtraj.Se mai obisnuieste ca masa de semnal sa fie separata de cea de putere printr-o rezistenta de valoare mica (10 ohm de exemplu). Si daca asta se arde, ajungi sa ai o situatie asemanatoare cu ce ai tu.2.Si pentru mine este prima data cand vad asa ceva, manualul de service confirma ca intr-adevar asta e scopul releelor, insa nu e bine sa mergi "pe mana specialistului". Ai ochi sa vezi o schema, trebuie sa intelegi cu mintea ta. In plus, eu sunt electronist amator (n-am mai lucrat in domeniu din 2004).3. Nu. Daca ai sarcina de 4ohm, are sens sa ai alimentare de tensiune mai mica, dar cu sarma ceva mai groasa in secundar (sunt curenti mari, totusi, datorita impedantei mici).La sarcina de 8ohmi, ai nevoie de tensiune de alimentare mai mare, insa la curenti mai mici, deci poti adauga peste secundarul de mai sus, inca unul cu sarma ceva mai subtire.N-am urmarit atent cum se face comutarea in aparatul tau, uneori este pur si simplu un switch undeva marcat 4ohm / 8ohm si trebuie tu ca utilizator sa stii ce inseamna, si ce consecinte apar cand pui statia pe 8ohm si conectezi boxe de 4.4. Cauta ceva mosfeti in capsula SOT323, sunt ieftini. Vezi site-urile care-ti permit sa cauti componente dupa anumite filtre, si selecteaza mosfeti cu capsula aia. Eventual compara-le datele din datasheet sa vezi daca au cat de cat ceva in comun.

Link to comment

Apollo multuesc de autor. In weekend am sa desfac pacientul din nou si chiar daca nu pot sa aduc la acelasi potential circuitul de masa voi face strapuri sa aduc totul in acelasi punct. In partea de final am observat o separare cu un condesator de 220p intre cele 2 trase de masa.Din pacate partea cu IRFZ-urile nu o inteleg de loc. Finalii sunt STK-uri rebranduite PAC007A si PAC008A. Este stric interzis sa cobori impendanta sub 8 ohm la aceste finale care sunt fara nici o protectie si ff pretentioase. Nu vad rostul alimentarii pentru 4 ohm.Tranzistorul defect din tuner il voi inlocui cu un FET canal N smd...incer mai multe modele si vad ce merge mai bine.

Link to comment

Am dat doar un exemplu, cu 4 ohm.Adica, poti avea 2 cazuri: cand ai sarcina mai mica, sau mai mare :) (dupa cum cuplezi boxele pe SPA si SPB).In cazul tau, poate cand sunt cuplate ambele perechi de boxe in serie, se cupleaza si tensiunea mai mare.Logica e simpla, puterea amplificatorului e undeva cam tot pe-acolo, indiferent de sarcina... adica o consideram o constanta, nu putem urca peste un prag. Dar nici nu dorim sa coboare, cand punem 2 perechi de boxe de 8ohmi in serie, de ex.Cum P = U x I , tensiunea ori curentul, si P = constant, inseamna ca daca marim U vom avea un I mai mic ptr aceeasi putere si invers cand scade U (I mai mare).Legea lui ohm ar trebui sa clarifice totul in final, U mare si I mic inseamna rezistenta mai mare, si invers.. mai mica.Imi cer scuze daca nu stiu explica mai bine, sunt sigur ca daca scrii formulele cu mana ta, o sa intelegi mai bine. Poate daca imi placea scoala, ma faceam profesor. Asa, imi permit doar sa incerc sa explic cat inteleg si eu.Daca incerci sa cuplezi masele impreuna, iti recomand sa folosesti o rezistenta de 10 ohm in serie pe conexiunea pe care o vei face intre mese. Pune una de putere mica, 0.25W. Daca gresesti ceva, se va arde instant (ca o siguranta). Daca s-a ars, verifica diferenta de potential care a cauzat arderea si corecteaza ce-ai gresit.Daca ai rezolvat, poti pune o rezistenta de 1W, sau poate 2 de 22ohm de 1W in paralel.Conzii de 220p sunt pentru eliminarea unor interferente RF (cred), n-au de-a face cu problema in cauza.Cu FET-urile cred ca te vei descurca.

Link to comment

Gata !!!!!!! L-am rezolvat. Problema cu masa tinea de tuner...totul se inchide prin acel tuner. Am schimbat FET-ul de la intrare cu un 2N7002, un DTC114 custom made cu BC327 cu 10K adaugat in baza si baza emitor. Dupa reparatii totul functioneaza , DAR !!! exista si un DAR. FET-ul montat se incalzeste ff tare. Atasez si o schema un pic asemanatoare cu ce am eu in acest tuner. Si alta problema , imi apare pe display RDS cand prind posturi cu RDS , dar nu apare scris nimic legat de nume post si alte informatii. Va atept cu raspunsuri !!!!!!!!!!!!!

post-4991-139829470954_thumb.jpg

Link to comment

Radiator are pe el?Daca nu incearca sa ii pui un radiator si vezi cum se comporta

Radiator ???? :rade: este capsula SOT23....are 3 mm . Sper sa nu te superi ca am ras, oricum prima fapta logica ar fi montajul unui radiator. Din pacate nu gasesc un service manual la acest tuner AXX7048A, si schema postata se aseamana doar in zona fetului cu ce este in tunerul meu.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines