Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas binar


Guest florin112

Recommended Posts

Guest florin112

Salut.Vreau sa-mi construiec un ceas binar, ca in arhiva de la atasamente.Problema este ca foloseste un quartz de 4 Mhz(extern) si eu nu am mai lucrat cu fuse bits-ii.Stie cineva cum setez bits-ii in SinaProg?Pot sa nu folosesc acel quartz si sa modific schema?Am creat circuitul in Proteus, dar nu este simulat corect.Este de vina desenul meu, sau Proteus nu poate simula?(Pun si asta in atasamente, in speranta ca ma va ajuta cineva)Bafta!!!

BiClock.zip

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

De ce mai trebuia sa deschizi alt topic? :bataie Ai primit raspunsurile in celalalt topic.Poti sa NU folosesti acel quartz (4 Mhz), DAR trebuie modificat softul ca sa functioneze cu oscilator intern de 4 Mhz.Deci, ai in celalalt topic raspunsurile, nu vad necesara deschiderea unui alt topic pe aceeasi tema.

Link to comment

Teoretic, se poate şi fără cuarţ. Asta numai dacă vrei să faci montajul doar aşa, în scop didactic.Practic, dacă nu pui cuarţ, ceasul tău va avea abateri foarte mari, de până la zeci de minute pe zi.Chiar şi cu cuarţ, ai nevoie de un condensator semireglabil de câţiva pF (trimmer), din care să faci reglajul fin al frecvenţei oscilatorului.Cu cuarţ, dar fără reglaj fin al frecvenţei (adică aşa cum e acum în schema ataşată de tine), vei avea o eroare de până la câteva secunde pe zi.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Eu am un radio cu ceas la frecventa retelei si nu l-am mai reglat de foarte mult timp, oricum 1 minut pe luna nu e o problema.Tot la retea merge si ceasul de la cuptorul cu microunde...Ceasurile chinezesti merg bine si nu au nici un reglaj... recuperarea circuitului intern si folosirea ca baza de timp este posibila, doar ca trebuie facuta adaptarea nivelului de tensiune... in rest, cam toate ceasurile moderne merg destul de bine si nu au altceva decat quartzul. Unde se vrea precizie mare, se foloseste ajustarea de la o sursa externa (internet, DCF77).Reglajul fin al unui ceas realizat cu microcontroller poate fi facut destul elegant din software.Aceasta complicatie o utilizam deja ca sa corectam calendarul fata de timpul astronomic (ani bisecti, luni cu 28, 29,30, 31 zile). Daca ceasul are o eroare de 10 secunde pe luna, este suficient sa il dai inapoi cu 0.3sec/zi.Folosirea unui oscilator extern cu quartz (din acelea dreptunghiulare) cred ca imbunatateste considerabil stabilitatea.

Link to comment
  • 5 months later...

Salutare!

 

Mi-am facut si eu un ceas binar cu LED-uri :) Am ales calea simpla, si anume, "creierul" ceasului este un Raspberry Pi. Altfel spus, a trebuit doar sa fac un circuit simplu, in care 17 LED-uri (5 pentru ore, 6 pentru minute, 6 pentru secunde) sunt comandate cu ajutorul unor ULN2003-uri prin semnalele care vin de la Raspberry Pi. Stiu, este o exagerare enorma sa folosesti un minicalculator ca si Raspberry Pi pentru a face un ceas binar, dar pentru cei care sunt mai putin priceputi in a face ciurcuite complexe, este o solutie simpla si eleganta (si nu extrem de scumpa). Si pe deasupra Raspberry Pi-ul poate fi folosit in paralel si pentru altceva, de exemplu eu il folosesc ca si web server.

 

Descrierea proiectului meu de ceas binar se poate citi aici:

http://iqjar.com/jar/raspberry-pi-binary-led-clock/

Veti gasi acolo si software-ul necesar (e scris de mine, il dau gratis pentru a fi folosit de oricine).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines