Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE pentoda/trioda


Recommended Posts

Sint convins ca un amplificator indiferent de configuratia pentoda/trioda merita construit in asa fel incit sa poata lucra selectat pentru cele doua moduri de lucru, avantajele pot fi mari si nu doresc sa insist pt justificari, prezint doar rezultate practice rezultate din masuratori ce au la baza minimul de distorsiuni armonice a celor doua configuratii, in rest se poate discuta...

post-9277-139829467759_thumb.jpg

post-9277-139829467769_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

In situatia de trioda se poate merge pina la Z=2K insa pt o crestere nesemnificativa de putere distorsiunile sint prea mari, asa ca am ales valoarea de 2,8K atit pentru pentoda cit si pt triodaPENTODA Z=2.8K Rs=8 ohmP=12W-THD=14%P=10w-10%P=8W -8,2%P=6W -6,3%P=4W -4%P=2W -3%TRIODA Z=2,8K Rs=8 ohmP=8,5W-15%P=8W -8,5%P=7W -5,5%P=6W -4%P=5W -3%P=4W -2,5%P=3w -2,2%P=2W -2%Deoarece distorsiunile masurate includ si nivelul de zgomot iar incercarile au fost facute pe placa de testare este posibil ca aceste valori citite sa fie mai mici, oricum ele sint orientative

post-9277-139829467816_thumb.jpg

Link to comment

Masuratorile fiind comparative (s-au folosit aceleasi conditii de masurare in ambele configuratii) ce este pentru mine important am pus cu rosu si albastru:

 

PENTODA Z=2.8K Rs=8 ohm

P=12W-THD=14%

P=10w-10%

P=8W -8,2%

P=6W -6,3%

P=4W -4%

P=2W -3%

TRIODA Z=2,8K Rs=8 ohm

P=8,5W-15%

P=8W -8,5%

P=7W -5,5%

P=6W -4%

P=5W -3%

P=4W -2,5%

P=3w -2,2%

P=2W -2%

Link to comment

Lampa GU50 este oarecum dificila sub 450V tensiune anodica . Daca tot te dai cunoscator , nu mai oferi rezultate absurde cu amplificatoare SE GU50 alimentate sub 500V , pentru ca nu ai probabil posibilitatea sa faci probe electroacustice in laboratorul tau peste aceasta tensiune dificila .Este absolut clar ca e foarte dificil , dar rezultatele pot fi uimitoare in audio , chiar daca trebuie 1000V anodica , 315V pe G2 , iar impedanta trafo out 8500 ohmi , pentru P tot 25 W rms out .Aviz cunoscatorilor...Poate fi echivalenta ca putere cu trioda celebra OT100 .

Link to comment

blue lenea e cucoana mare :limb: deci mai bine aleg sa intreb legat de:

 

parca a fost proiectat special pt Afrkans korp a lui Rommel, are un comportament atipic

nu poti sa mai scrii odata de ce? (sigur s-a mai scris dar ... sunt lenes :cry: )

 

hpavictor eu vad aici (http://www.ok1rr.com/tubes/gu-50.pdf) la Limit Operating Values: Dissipation, W:anode 40, grid_2 5 si grid_1 1 deci nu stiu daca se pot obtine 25W RMS cu lampa asta.

Link to comment

Merita sa faci o proba practica...Sau intreaba - l pe Danzup , ori pe cei care au testat aceasta lampa peste specificatiile minimale din pagina de catalog .Lampa GU50 / LS 50 are in realitate peste 100W disipati pe anod . Are " doar " 4000W disipati in impuls ...restul de date le poți găsi pe net .Crezi sau nu , asta este realitatea...

Link to comment

Ce zice Victor poate fi adevarat pentru o lampa noua, dar in datasheetul din linkul de mai sus, scrie negru pe alb ca dupa 1750h poate "sa tina" 40w Pda. Oricum nu comparam clasa C cu A sau AB asa ca hai sa lasam parametrii lui gu50 deoparte.Revenind la experimentul lui blue, l-as ruga daca nu a demontat "circuitul" si are posibilitatea sa faca niste masuratori de tid (mai pe seara, pe racoare). Mi se pare mult mai important tid decat thd.

Link to comment

Ce zice Victor poate fi adevarat pentru o lampa noua, dar in datasheetul din linkul de mai sus, scrie negru pe alb ca dupa 1750h poate "sa tina" 40w Pda. Oricum nu comparam clasa C cu A sau AB asa ca hai sa lasam parametrii lui gu50 deoparte, sunt destule topicuri dedicate acestui tub, cine vrea lamuriri cred ca se poate exprima acolo.Revenind la experimentul lui blue, l-as ruga daca nu a demontat "circuitul" si are posibilitatea sa faca niste masuratori de tid (mai pe seara, pe racoare). Mi se pare mult mai important tid decat thd.

Ai dreptate Kosmin TID este foarte important dar din pacate osciloscpul meu are un defect de conectica pe intrarea syncro , metoda de masurare fiind aceasta :PS , hpavictor confunda puterea CONTINUUA cu ce de impuls dar asa se intimpla cind ciugulesti informatii in loc sa verifici cea ce nu stii...

post-9277-139829467878_thumb.gif

post-9277-13982946788_thumb.gif

Link to comment

Bati campii fără pic de talent...Ca de obicei , confunzi obiectul cu subiectul si marfa cu ambalajul .GU50 are la 100W doar 500 ore de funcționare , dar la prețul de achiziție eu spun ca merita !La 23W disipati de anod are " viața " peste 5000 de ore ...Puterea in impuls dovedește capabilitatea catodului... nu ciuguleala unora care nu înțeleg chiar totul , cu catalogul in fata . A , am uitat , nu ai date reale ? Vezi la LS ...Mai caută ...Incepi sa propagi pseudostiinta prin faptul ca tipi mai tare ? Degeaba , dacă nu ai dreptate !

Link to comment

Bati campii fără pic de talent...Ca de obicei , confunzi obiectul cu subiectul si marfa cu ambalajul .GU50 are la 100W doar 500 ore de funcționare , dar la prețul de achiziție eu spun ca merita !La 23W disipati de anod are " viața " peste 5000 de ore ...Puterea in impuls dovedește capabilitatea catodului... nu ciuguleala unora care nu înțeleg chiar totul , cu catalogul in fata . A , am uitat , nu ai date reale ? Vezi la LS ...Mai caută ...Incepi sa propagi pseudostiinta prin faptul ca tipi mai tare ? Degeaba , dacă nu ai dreptate !

Ia uite domnule ce perla ai scos ,cum poate catodul care preia cei 10w consumati de filament pt emisia de electroni sa aibe tangenta cu puterea de impuls, adica el emite in impulsuri, hai ca-i buna, este clar ca nu pricepi ce se intimpla
Link to comment

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... l/LS50.pdf da domnle, pagina 3 jos.

La neamtza mea de balta "8. Impulsbetrieb" = regim de impulsuri si zice acolo ca pentru perioade <=10us in care lampa e "ON" poate livra 1.3kW la inalta frecventa. Ce-i drept e o cifra astronomica pentru o lampa asa mica, daaaar revenind la pagina 2 scrie clar in dreptul puterii obtinute 80-85W in clasa B.

Altfel fiecare foloseste cum crede lampile din dotare, doar ca aici pe forum de obicei se are in vedere si longevitatea lor in functionare in cele mai multe cazuri.

Victor s-a referit probabil la calitatea materialului termoemisiv al catodului cand vorbea de impulsuri. Problema scurtarii vietii tubului in regim de impulsuri e data tocmai de deteriorarea acelui strat termoemisiv mai devreme decat s-ar "cosuma" intr-un regim conservator cu Pda<40w. Probabil are avantaje si in audio cu privire la limitarea varfurilor de putere.

In categoria lampilor capabile sa furnizeze varfuri de curent se incadreaza si cele de BO din tv-uri.

 

@blue, metoda ta de masurare e ok si poata fi adoptata si de incepatorii cu un osciloscop in dotare (si vreo 2 versatestere), ma refer la cei care nu au acces la un analizor de spectru sau nu detin o placa de achizitie pentru prelucrarea digitala a semanlului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines