Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare amplificator +/- 12v


Guest floryn07

Recommended Posts

Guest floryn07

Buna ziua! Am cumparat un kit de amplificare audio. Kitul contine 2 integrate TDA 2030. Trebuie doar sa ii fac legaturile la alimentare, la difuzoare si legatura cu playerul. Problema intervine la alimentare: eu sunt incepator in domeniul electronicii si in ceea ce priveste alimentarea amplificatoarelor, eram obisnuit ca pe schema sa vad doar GND si N volti (de exemplu).De data aceasta pe schema am la alimentare: la o borna -12v si la cealalta +12v. Cum as putea sa alimentez? Dispun de o sursa de alimentare ATX, care scoate 12v, 10A. PS: nu dispun de schema cirucitului, dar in caz ca este necesar o voi desena.Va multumesc anticipat!

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nu merge cu sursa ATX, iti trebuie sursa simetrica +/-12v de exemplu un transformator 9-0-9v la minim 3A, o punte de diode si doi condensatori. La sursa simetrica ai trei fire: plus, masa si minus. TDA2030 merge si in alimentare simpla adica doar plus si masa, dar este alta schema, alt cablaj, si la 12v simplu nu o sa scoti mare lucru din el.

Link to comment

Pentru alimentarea kitului o sa ai nevoie de un transformator care va trebui sa aiba 2 secundare identice,de 12 volti,(se gasesc mai usor in comert)si o intensitate de aprox 2 sau 2,5 amperi.Pentru a putea alimenta acel kit va trebui sa inseriezi cele 2 secundare,(cele din comert sunt de obicei inseriate de producator) iar punctul de inseriere al bobinelor va trebui conectat la punctul comun al celor 2 condensatori de filtraj,iar mai departe,aceasta borna va trebui legata la GND/masa kitului.In continuare,vor trebui conectate capetele secundarelor ramase libere la puntea redresoare,iar borna + rezultata va trebui conectata la borna + libera a condensatorului de filtraj,iar mai departe va trebui legat la +12 de pe kit,iar minusul de la puntea redresoare trebuie conectat la borna - libera a celuilalt condensator de filtraj,iar in continuare va trebui legat la -12 de pe kit.Condensatori de filtraj vor trebui sa aiba o capacitate mai mare de 2200uf,iar tensiunea de aprox 16v sau 25v.Dupa redresare si filtrare vei avea cam 14v pe ramura care este buna pentru tda 2030.

Link to comment

Ca sa folosesti o sursa ATX pentru a alimenta un amplificator de putere mica, precum un TDA 2030, poti folosi tensiunea de -12V pe care o au disponibila pe firul albastru, de la mufa cu 24 de pini pentru placa de baza.Daca e o sursa no name, mai intai trebuie sa scoti dioda care este inseriata pe tensiunea de -12V de pe placa, este situata fizic dupa cele doua diode care redreseaza tensiunea alternativa de la transformator, si sa o inlocuiesti cu un strap.Atentie: diodele care fac redresarea pentru ramura de -12V sunt de 1A, maxim 1,5A, deci sa testezi sursa cu un consum ceva mai mare si pe ramura aceasta. Atentie, nu depasi 1A. E posibil sa cedeze pentru ca sunt destul de prost plasate si nu sunt ventilate corespunzator.Eu am folosit acest procedeu la un amplificator cu LM1875, deci ceva asemanator, si a mers cateva luni, pana am reusit sa ii fac o sursa corespunzatoare.Trebuie sa fii atent cand incerci sa modifici o sursa ATX, lucreaza cu tensiuni care pot ucide. Daca nu esti sigur pe ceea ce faci, mai bine apeleaza la un electronist. Nu imi asum eventualele daune pe care le poti aduce circuitelor pe care incerci sa le modifici, deci gandeste-te bine la ceea ce faci, sa nu iti para rau si sa arunci bani pe fereastra.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines