Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raritati vintage


Postări Recomandate

M-am gandit la un subiect mai putin obisnuit, un topic cu aparate audio-video necunoscute sau putin cunoscute publicului larg. De-a lungul anilor am colectionat multe aparate de acest gen si voi incerca sa prezint saptamanal cate unul , in limita timpului.

As dori sa fac doua mentiuni importante;

1. Ii rog pe toti fanii marcilor comerciale sa se abtina in a posta aici poze si detalii(ma refer la denon,pioneer,technics,sony,onkyo,marantz,etc).

2. De asemenea ii rog pe toti care vor posta(daca sunt amatori), sa puna poze reale, nu luate de pe net.

 

Rolul acestui topic( in viziunea mea) ar fi o prezentare reala a unor aparate pe langa care trecem uneori si zicem; cine naiba a auzit de firma...X?

Inca ceva, nici un aparat pe care il voi prezenta aici nu este si nu va fi de vanzare.

 

Pentru inceput un amplificator Uranya, productie Italia as zice, an de fabricatie undeva la 1971-1975, este lucrat cu piese europene, BC-uri in preamplificare si AD 262 si BD162 in final. Poate ca aici e ciudatenia cea mai mare, un final pe germaniu si unul pe siliciu. Cert este ca functioneaza excelent si nu suna rau deloc. A avut doi condensatori electrolitici umflati, in rest nu are nici o lipitura refacuta.

Butoanele de la potentiometre se prind cu suruburi,nu a fost necesar sa curat cu contact spray nici un potentiometru. Puterea aproximativa este undeva la 2x10W. Ecranat foarte bine si in partea superioara si in cea inferioara cu tabla groasa. Carcasa de lemn ar mai trebui un pic slefuita desi arata binisor si acum.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Multumesc Stefan.

Pentru saptamana aceasta un amplificator mic realizat de o firma de statii de emisie(din cate stiu eu). Este vorba de Midland

 

Productie japoneza a anilot 1970, final realizat cu tranzistoare cu siliciu din primele generatii comerciale, 2SD313 si 2SB525. Bord din aluminiu masiv, capac metalic, putere aproximativa 2x10W, mai mult decat suficienta pentru sonorizarea unei camere mari (in acele vremuri).

In urma cu cativa ani, cand am cumparat-o, am incercat sa schimb toti condensatorii intr-o revelatie audiofila, fara rezultat notabil. Sunetul era acelasi si cu condensatorii vechi si cu cei noi( noi in sensul de recuperati- se vad in poze). Nu recomand schimbarea condensatorilor electrolitici vechi decat atunci cand prezinta deformari fizice sau sunt scursi.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Amplificatorul ce urmeaza mi-a atras atentia din doua motive; in primul rand designul anilor 70-80 si in al doilea rand faptul ca scrie pe spate puterea reala de iesire. Este vorba despre un Audion A-200, presupun ca e fabricat undeva in Coreea, a avut STK-ul ars, l-am inlocuit cu o chinezarie care merge foarte bine.

In rest nu are nimic iesit din comun, in afara de ...firma. :dans:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Va multumesc domnule lavynyu!

Urmatorul aparat este cumparat de la dvs in urma cu ceva vreme si imi face o deosebita placere sa recunosc ca are un sunet exceptional.

Pacat ca nu are volume pe fiecare canal (si nu vreau sa-l modific), dar ca sunet, trece usor peste orice amplificator comercial de 100 euro. Va multumesc inca o data pentru piesa asta de colectie.

Este vorba de Dynax Alpha Phase, construit dupa o schema extrem de simpla cu finali BD245/BD246,puterea o estimez undeva la 2x45W, banuiesc ca e construit undeva in Europa anilor 80, dupa mufele DIN si cele de iesire de difuzor.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

In general Audio-technica este o firma care produce ace si doze de pick-up si casti (din cate stiu eu). In continuare, un cd-player produs de aceasta firma, AT-CD10, made in Japan.

 

Transportul si placa sunt Yamaha, deplasarea blocului optic se face pe curea, citeste orice disc scris pe calculator si original fara cea mai mica ezitare. Nu am simtit nici o diferenta de sunet fata de alte playere obisnuite.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Un alt amplificator foarte rar este Audiotronic LA-2020, fabricat in Japonia anilor 78. De remarcat cablul de alimentare foarte gros, obligatia (must be) de impamantare :rade: si nu in ultimul rand constructia integrala cu piese japoneze cu exceptia...finalilor (BD589). Am studiat foarte atent lipiturile si nu, nu au fost schimbati.

De altfel mosul neamt de la care l-am cumparat, era departe de a fi depanator. Sunet destul de bun, constructie cu condensator electrolitic pe iesire, fara caraieli la potentiometre. Altfel zis, isi merita locul in colectie.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Totuşi, pare depanat de două ori în decursul vieţii. Fiind total japonez, trz finali originali trebuie să fi fost tot japonezi, posibil 2SD613, după combinaţia cu ceilalţi, găsibilă şi în scule Pioneer, JVC, din jurul anului 1975.Mai ales că trz BD589 originali nu sînt în capsulă TO220, iar unul dintre ei e rusesc, clonă după 1990 (posibil pe baza lui KT805B).

Link spre comentariu

Asa cum am spus in primul post,nimic de aici nu este sau nu va fi de vanzare. O sa postez niste poze macro cu lipiturile, nu pentru a demostra ca a fost sau nu reparat, ci pentru simpla cunoastere a originalitatii aparatului( aparatelor). Mie mi s-a parut suspect stecherul(fara impamantare) desi cablul de alimentare are 3 fire.....

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări