Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
george1111

trecere pe cealalta parte a pcb

Recommended Posts

salut celor de pe forum. am o intrebare in legatura cu relizarea de pcb profesionale. in cazul in care doresti sal ucrezi cu un pcb dublustrat cum poti sa imbini 2 pastile suprapuse prin cuprarea gaurii care le traverseaza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In regim de amator, cred ca va trebui sa cositoresti terminalele componentelor pe ambele parti.. iar daca n-ai componenta (e doar o trecere), va trebui sa introduci o sirma si sa faci aceeasi operatiune (cositorire pe ambele parti si apoi suprimarea sirmei in exces!).La cablajele realizate la scara industriala se aplica niste procedee electrochimice prin care se depun niste materiale conductoare pe interiorul "gaurii".

Share this post


Link to post
Share on other sites

m-am gindit si eu la metodele spuse de tine, stiu ca seamana a moft, am intrebat sa vad daca stie cineva o metoda pt montaje facute "acasa"ma gandeam si eu o idee ar fi un spray cu ac de seringa subtire cu 2 gauri sau un pe lateral, care sa sufle pelicula conductoare pe o distanta de cativa mm(sa nu ajunga si pe trasee apropiate) probabil ca as da o gaura intr-un ac prin "spargerea" smaltului intr-un loc si introducerea acului intr-o solutie care sa corodeze numai in locul unde a fost marcat. asta ca idee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

citisem într-un număr mai vechi din Tehnium ceva de genul...presupunea o gaură de trecere ceva mai largă, şi exfolierea de pe un pcb vechi a unui strat de cupru, strat rulat pe un ac de seringă cu diametrul exterior acelaşi cu al diametrului interior al găurii. tubuleţul format se introducea în gaura din pcb, se tăia lăsându-se câţiva mm deasupra pcb-ului, pe ambele feţe, se cresta longitudinal (în cruce) la ambele capete tubuleţul, urmat de răsfrângere şi cositorire.am încercat, la vremea aceea... e foarte migălos, dar lucrând cu atenţie se poate face ceva interesant, ca aspect, cât şi ca proprietăţi electrice...(mi se pare că citisem treaba asta în numerele acelea în care se descria realizarea unui calculator TI, parcă...)e mai simplă faza cu conductorul... te obişnuieşti rapid şi devine o rutină în cazul ăsta să laşi cei câţiva mm de terminal în plus pentru o trecere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar fi mai complicat la trecerile situate la pinii condensatoarelor (electrolitice), deoarece nu ai cum sa te "bagi" sub ele, sa cositoresti si pe partea cu componenta. Doar sa le lasi mai ridicate, dar depinde si de volumul componentei. Oricum, chestia asta se poate evita prin realizarea trecerilor in zone libere sau unde sint componente cu "craci" lungi!BTW.. sa faci "metalizarea" dupa metoda aia din Tehnium e ca si cum ai taia un copac cu lama.. asta-i o pedeapsa pentru condamnatii pe viata or what?!Cred ca "metalizarile" industriale sa fac prin metoda electrolizei (cite un electrod pe fiecare parte a cablajului si in zona "curentului" creat de ei se depune Cu (dintr-o solutie de sulfat de cupru sau ceva de genul). N-am timp sa "sap" acum, dar cred ca s-ar putea face si in regim DIY o astfel de baie de electroliza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

păi am încercat odată (chit că mi-au spus colegii... la ora aia mai lucram în branşă, că e cea mai chinuitoare activitate din lume), mi-a cam reuşit în proporţie de 90% (am avut probleme la lipirea piesei în sine, după aia!!), şi cu asta basta.e cea mai călcătoare pe nervi activitate, şansele să faci vre-o greşeală sunt mari... şi dacă metalizezi aşa vre-o trecere care e de fapt gaură chioară... îţi iese sufletul până scoţi tubuleţul ăla!! mai ales dacă n-ai letcon!!însă pe vremea aia... nu prea aveai alternativă (doar dacă nu lucrai în vre-o unitate industrială gen electronica, tehnoton, chestii...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ati putea incerca sa puneti in gaura respectiva solutie argintata pentru refacerea cablajelor? Just a thought..... :dark1: (am pus smilie-ul asta doar pentru ca m-a amuzat teribil cand l-am vazut, nu am av nici o intentie de a jugni pe cineva)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines