Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
sogard_2003

VARIATOR DE TENSIUNE 220 v

Recommended Posts

AS vrea sa imi fac un variator de tensiune in 220 volti cum sunt cele care se vand pe piata(ALEA SCUMPE)...sa imi reglez un bec de 220 volti la 100 wati...ce ziceti ma ajutati cu cateva scheme... :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

gugal "light dimmer circuit" sau "light dimmer schematic"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am vazut variator pt. bormasina cu 5RON.Un variator bunicel pt. bec (nu chinezesc) costa maxim 20RON si arata si bine.Daca incerci sa iti faci te costa cam 10RON (triac+un mic radiator, diac, potentiometru, cablaj, eventual o bobina, condensatoare, borne, carcasa, etc......).Deci cele din magazin nu sunt f. scumpe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am vazut in talcioc la un nene batran, un circuit ... batran pentru o bormasina.Era 3 RON si cica mergea...dar nu l-am luat fiindca nu am ce face cu el.Era o cutiuta mica putin sparta la un capat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

La comercianti din talcioc gasesti vasriator de bormasina la 15 ron si pioti alege marimea pe care o vrei[comercianti de scule electrice] :supz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am folosit recent schema urmatoare, tot pentru reglajul unui bec: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt24.htm#1.

Ceea ce mi s-a parut interesant este prezenta unei punti care elimina histerezisul sau saturarea din momentul comutarii. Adica descarca rapid condensatorul pentru a putea fi (re)incarcat corect la fiecare alternanta.

Aaa, inca ceva! Fata de valorile din schema, eu am folosit un condensator de 270nF in loc de cel de 100nF (0,1uF) dintre diac si catodul (T1) triacului. Schema este calculata pentru alimentarea la 110V, si cu valoarea respectiva nu puteai sa "stingi" becul foarte mult. Asadar, foloseste-o cu incredere ca merge excelent. Eu am realizat "montajul" in aer (intr-o carcasa foarte mica din plastic), si a incaput (evident) intr-o "doza" in care era montat (anterior) intrerupatorul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am si eu o intrebare . Ce rol are diacul? si cum trebuie sa il aleg in functie de triacul folosit, consumator si plaja tensiunii reglabile. Nu am folosit diac niciodata. De ex. la un BT138 (oricum seria BT) ce diac folosesc pt. reglajul unui bec de 100W la 0-220? ce proprietati tre sa indeplineasca diacul ca sa se preteze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diacul este un fel de dioda bidirectionala care se deschide la o anumita tensiune de prag, alta decit cea "clasica" pentru o dioda (0,6V). Pentru o schema de variator, valoarea lui nu este critica.. in general se foloseste DC32, un diac cu tensiunea de deschidere in jur de 30V.. alte tipuri de diacuri folosite sint DB3, DB4.Ca sa explic mai bine rolul diacului: initial, triacul este blocat. Intre cele doua ramuri ale tensiunii de retea se afla grupul R-C (unde R este reglabil - potentiometru). Cind tensiunea de pe o alternanta incepe sa creasca, condensatorul se incarca cu o "viteza" dictata de valoarea lui R (repet, valoare setata din potentiometrul respectiv). Cind tensiunea pe condensator atinge valoarea de prag a diacului (30V) acesta se deschide si practic se scurtcircuiteaza, astfel ca tensiunea de la bornele condensatorului se aplica pe poarta (grila) triacului. In acest moment triacul se deschide, alimentind sarcina (becul, in acest caz). In momentul in care tensiunea (alternativa) ajunge iar la zero, triacul se blocheaza.. apoi ciclul se reia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines