Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

VARIATOR DE TENSIUNE 220 v


Recommended Posts

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am vazut variator pt. bormasina cu 5RON.Un variator bunicel pt. bec (nu chinezesc) costa maxim 20RON si arata si bine.Daca incerci sa iti faci te costa cam 10RON (triac+un mic radiator, diac, potentiometru, cablaj, eventual o bobina, condensatoare, borne, carcasa, etc......).Deci cele din magazin nu sunt f. scumpe.

Link to comment

Eu am folosit recent schema urmatoare, tot pentru reglajul unui bec: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt24.htm#1.

Ceea ce mi s-a parut interesant este prezenta unei punti care elimina histerezisul sau saturarea din momentul comutarii. Adica descarca rapid condensatorul pentru a putea fi (re)incarcat corect la fiecare alternanta.

Aaa, inca ceva! Fata de valorile din schema, eu am folosit un condensator de 270nF in loc de cel de 100nF (0,1uF) dintre diac si catodul (T1) triacului. Schema este calculata pentru alimentarea la 110V, si cu valoarea respectiva nu puteai sa "stingi" becul foarte mult. Asadar, foloseste-o cu incredere ca merge excelent. Eu am realizat "montajul" in aer (intr-o carcasa foarte mica din plastic), si a incaput (evident) intr-o "doza" in care era montat (anterior) intrerupatorul.

Link to comment
  • 2 weeks later...

am si eu o intrebare . Ce rol are diacul? si cum trebuie sa il aleg in functie de triacul folosit, consumator si plaja tensiunii reglabile. Nu am folosit diac niciodata. De ex. la un BT138 (oricum seria BT) ce diac folosesc pt. reglajul unui bec de 100W la 0-220? ce proprietati tre sa indeplineasca diacul ca sa se preteze.

Link to comment

Diacul este un fel de dioda bidirectionala care se deschide la o anumita tensiune de prag, alta decit cea "clasica" pentru o dioda (0,6V). Pentru o schema de variator, valoarea lui nu este critica.. in general se foloseste DC32, un diac cu tensiunea de deschidere in jur de 30V.. alte tipuri de diacuri folosite sint DB3, DB4.Ca sa explic mai bine rolul diacului: initial, triacul este blocat. Intre cele doua ramuri ale tensiunii de retea se afla grupul R-C (unde R este reglabil - potentiometru). Cind tensiunea de pe o alternanta incepe sa creasca, condensatorul se incarca cu o "viteza" dictata de valoarea lui R (repet, valoare setata din potentiometrul respectiv). Cind tensiunea pe condensator atinge valoarea de prag a diacului (30V) acesta se deschide si practic se scurtcircuiteaza, astfel ca tensiunea de la bornele condensatorului se aplica pe poarta (grila) triacului. In acest moment triacul se deschide, alimentind sarcina (becul, in acest caz). In momentul in care tensiunea (alternativa) ajunge iar la zero, triacul se blocheaza.. apoi ciclul se reia.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines