Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yuly4you

Amperaj X prin cablu de grosime Y....

Recommended Posts

salut...as vrea sa stiu si eu dak exista vreo formula de calcul pentru a calcula amperajul suportat de un cablu litat de cupru, in cazul meu de 3mm (sau 4mm) diametru...vreau sa stiu dak e de ajuns pentru masina, su mai trebuie.........

Link to post
Share on other sites

:smt007 in general nu se poate face un calcul cat de cat valid daca nu se cunosc specificatiile cablului respectiv: conductor(probabil Cu) lungime daca se doreste limitarea caderii de tensiune, tip izolatie, grosime izolatie etc. asta deoarece conditiile de racire depind foarte mult de izolatia cabluluiin principiu nu exista o limita a curentului prin conductoare atata timp cat nu depasesc o temperatura o cadere de tensiune etc.deci in cazul acestor tabele ele sunt in cel mai bun caz orientative.

Link to post
Share on other sites

EVIDENTDar sint niste valori rezultate in urma unor calcule.. fie ele si empirice.

nu exista o limita a curentului prin conductoare atata timp cat nu depasesc o temperatura o cadere de tensiune

Pai tocmai din aceste considerente au reiesit tabelele respectie.. rezistenta pe metru liniar este totusi o "cunoscuta" si de aici se poate calcula o cadere de tensiune si o putere disipata (pe metru liniar) functie de curentul ce strabate cablul. Cel putin pentru utilizari "normale" (fara racire fortata sau interconectarea unor circuite de precizie) se poate tine cont de valorile din tabele.
Link to post
Share on other sites

Ar mai fi doua remarci:1. e vorba de cablu multifilar, deci calculul suprafetei sectiunii nu se face tocmai cu diametrul "pachetului" de fire; banuiesc ca nu exista datele de catalog ale cablului, deci va trebui masurata o "lita" si numarate toate2. probabil ca intrebarea se refera la un cablu de alimentare in curent continuu; daca nu e asa, lucrurile se complicaIn fine, tavix are dreptate. Chestia cu tabelele e desigur orientativa, dar daca tu te gandesti doar sa nu-ti ia foc cablul, dar ai pe el o cadere de tensiune relativ mare si fluctuanta, poate fi neplacut (de exemplu pentru un amplif de putere)

Link to post
Share on other sites

1. e vorba de cablu multifilar, deci calculul suprafetei sectiunii nu se face tocmai cu diametrul "pachetului" de fire; banuiesc ca nu exista datele de catalog ale cablului, deci va trebui masurata o "lita" si numarate toate

Sa inteleg ca nu esti electronist.. asa ca hai sa-ti explic "babeste": rezistenta unei lite din acel cablu este: r = (q*L)/S, unde q = rezistivitatea (de fapt e "ro", dar nu l-am gasit pe tastatura!)L = lungimea cabluluiS = sectiunea liteiSa presupunem ca avem 10 lite in acel cablu. Rezistenta lui va fi rezistenta celor 10 lite in paralel:R = r/10 = (q*L)/10*Sadica ar fi egala cu rezistenta unui cablu de aceeasi lungime, dar de 10 ori mai gros (ca sectiune, nu diametru).Morala?! Ori e litat, ori e "dintr-una", are (cam) aceeasi rezistenta. Cablurile sint (in general) litate pentru a fi mai flexibile..

2. probabil ca intrebarea se refera la un cablu de alimentare in curent continuu; daca nu e asa, lucrurile se complica

Ba eu cred ca tabelele sint perfect valabile (si cred ca sint si specifice) in curent alternativ. Astfel de tabele se folosesc in general (de catre electricieni) pentru dimensionarea retelei electrice a unei locuinte etc.. sint niste valori "acoperitoare" pentru astfel de aplicatii (unde sarcina nu are valoarea maxima in mod continuu).Pentru aplicatia de fata (cabluri de alimentare pentru un power amp auto) singura problema ar fi tensiunea mica (12V) pentru care conteaza caderea de tensiune pe cablu.. in acest sens, ori se face un calcul exact (de exemplu, se admite o cadere de 1V la curent maxim) ori se ia din tabel valoarea corespunzatoare si se inmulteste cu 2, de ex. Totusi, cel mai bine ar fi sa se calculeze valoarea rezistentei cablului pentru un curent anume.
Link to post
Share on other sites

formula o stiu, am aplicat-o si eu, dar q(ro) l-am gasit in manualul de fizica pentru cupru, dar nu zice k litat sau nu...mi-a dat o valoare destul d mare a tensiunii suportate...mentionez k cablul e de 6, adik are sectiunea cam de 4mm.....dak nu e de ajuns pentru aprox 50A, o sa pun 2 in paralel, iar masa o sa o iau din portbagaj....poate-mi da si mie cineva generos q de la cupru litat(dak o exista asha ceva), sau poate-mi spune ce curent maxim poate trece printr-un cablu de a)3mmsectiune b)3,5mm sectiune c)4mm sectiuneVa multumesc...a, cablul are cam 5,5 metrii....

Link to post
Share on other sites

@ unGuru

Formulele sunt bune, rationamentul gresit. Motivul este simplu: aria ocupata de 10 cercuri mici inscrise intr-un cerc mai mare nu este egala cu a acestuia din urma. Ma rog, asta nu e problema de electronica, ce sa-i faci, prea multe materii pentru clasa a II-a.

 

Revenind, rezistivitatea cuprului, precum si informatii la subiect se gasesc aici: http://telecom.etc.tuiasi.ro/~vlcehan/t ... a/te1a.pdf

Link to post
Share on other sites

Mestere, iti dai seama ca stiu si eu cum sta treaba cu circumcizia! :finga:

Dar cablurile litate contin muuuult mai multe lite decit 10 (eu am dat un exemplu teoretic).. si daca ai sa faci matale un calcul (presupunind ca ai trecut de clasa a II-a B) vei vedea ca "eroarea" de aproximare litat-solid (la acelasi diametru exterior) nu mai e chiar asa de mare.

Oricum, valorile alea din tabel sint O-R-I-E-N-T-A-T-I-V-E, deci "fineturi" de genul litat/solid sint desuete.. eu i-am sugerat lui @yuly4you sa calculeze anticipat rezistenta maxima in care trebuie sa se incadreze cu cablul respectiv (functie de caderea de tensiune acceptata) si de-abia apoi sa cumpere/utilizeze cablul respectiv. Daca tot esti atoatestiutor, mai bine ii dadeai valoare (ro) pentru cupru, ca de-atunci calcula si inchidea si topicul! :drinkers:

 

Later Edit: Hai ca il ajut eu:

http://www.schoolscience.co.uk/content/5/physics/copper/copelech2pg1.html

http://hypertextbook.com/facts/2004/BridgetRitter.shtml

si mai ales:

http://www.google.com/search?hl=ro&q=copper+resistivity&btnG=Search&meta= :yawinkle:

Link to post
Share on other sites
Guest aliosaalex

patroane incerci sa pari mai nu stiu cum dar te-ai umplut de penibil crede-ma! daca ai un pic de habar expilca-i omului din prima cum sta treaba, nu-l trimite dupa cai verzi pe pereti! ce ne arati este dovada faptului ca dumneata cunosti niste site-uri pe carte unii nu le cunosc si atat! in rest est zero barat! :ras: ptr GURU

Link to post
Share on other sites

nu va mai umflati in creasta atat :ras: nici unul nu i-a raspuns concret omului :bataie inteleg ca ampliful are doua sigurante de 25A(sau una de 50A) ,e montat in portbagaj si va ''alerga'' un sub ,corect?!daca e asa trebuie sa mai precizezi daca ai si condensator/ baterie de condensatori care sa aiva minim 1F sau nu,ca difera putin situatile:*fara condensator va trebui un cablu cu diametru de 8mm care sa permita montarea unei sigurante (langa baterie) cat mai mare ca valoare pt nu a avea cadere de tensiune prea mare pe ea(valoarea sigurantei se alege cat mai apropiata de limita de conductibilitate a cablului,in cazul de fata ,peste 90A preferabil,si cu cel putin 1/3 peste valoarea maxima consumata de amplif)......* cu condensator/baterie de condensatoare de cel puti 1F e suficient si doi conductori de 3,5mm diametru(minim) dar vei avea cadere de tensiune pe sigurantele de la baterie=nu se recomanda.am spus bine sigurante pt ca trebuie cate una pe fiecare cablu......de ce?!......ganditi putincele mentionate mai sus le-am dedus in cativa ani de experienta si cateva sute de jucarii auto montate (asta ca sa ma umflu si eu in creasta :rade: :ciuda: )

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines