Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recondiţionare instalaţie electrică


Recommended Posts

Salutare, am un vecin care i s-a întrerupt cel puţin un fir de la întrerupător la lustră şi nu mai are lumină în acel dormitor. Ca soluţii m-am gândit că cel mai rapid este să pun pe dinafară 1 fir eventual 2 alb(din cablu de net-presupun că ţine un bec de 100 sau 2 de 60w) ca să înlocuiesc eventualul fir întrerupt sau să mă apuc să sparg la om şi să caut la doză firul care e defect şi să încerc să îl înlocuiesc.Dar ar lua mult şi mi-ar mânca zilele. Un instalator din ăsta îi ia mult că cică e veche instalaţia electrică :sparge: Care ar fi cea mai fiabilă soluţie şi rapidă, având în vedere că instalaţia electrică are aproape 20 de ani?Eu aş opta prima variantă dar parcă e aiurea cu firul ala atârnân de tavan, dar la a 2-a variantă nu m-aş băga. :nebunrau:

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

cum ai ajuns la concluzia ca e cablul? (poate lustra e de vina)e prin tub ? sau infectie din aia de INTEC (parca ii zice)?ai o doza deasupra intrerupatorului?ai verificat si acolo? (nu e nimic desfacut , oxidat , intrerupt , rasucite la norma si nu mai fac contact)trebuie mort copt spart peretele? (rezolvi mai repede cu o bagheta pe tavan direct) nu folosi cablu de net pentru instalatie electrica (exista O GRAMADA de cabluri pentru inst electrice )(ce texte si astia cu instalatia electrica ca e veche)daca ajungi la spart apuca-te dinspre lustra spre doza/intrerupator si mergi cu spartu pe urma firului vechi asa e mai usor ( e posibil sa fie foarte ondulat , depinde de electrician la ce se gandea cand a cablat)

Link to comment

Daca sti unde e doza, verifica intre doza si intreruptor ia un bec si alimnteazal prin intreruptor si actioneazal si vezi daca merge,daca merge verifici intre lustra si doza alimnteaza lustra fara intrerupator din doza sa vezi daca merge,daca nu gasesti poti sa pui pat pt cablu si sa-l bagi prin el,sau sa spergi tragi cablul si astupi ci ghips.M-am apucat sa scriu ininte de mesajul de mai sus si a postat colegul ininte, verifica ce a spus colegul mai sus.

Link to comment

Eu ştiam din cultura generală că doza e înainte de întrerupător, dar uite că ştiam prost. voi testa şi asta zilele viitoare. dar cred că recurg la varianta cu bagheta din aia de acoperit firele(nu mă gândisem la asta). Lusta e funcţională, că am băgat-o în priză şi merge. Mulţumesc de sfaturi!

Link to comment

(ce texte si astia cu instalatia electrica ca e veche)

Pai instalatiile astea comuniste au cateva chicite: de ex,conductoarele scurte nici nu sunt bagate in tub,sunt tencuite direct in perete.Si unele,desi bagate in tub,sunt intepenite pe traseuSau ca aluminiul nu se leaga direct de cupru,ca oxideaza (ca doar noile fire o sa fie de cupru). Banuiesc insa ca merg legate ok cu o rigleta de alama.Si nici surubul rigletei nu trebuie strans prea tare,ca poate subrezi/taia conductorul de aluminiu...@Vlad MihaiVezi ca doza poate fi si in alta camera :rade: . Si in cazul asta,o sa ai toate lampile si interupatoarele din apropiere indesate acolo Oricum,ideea de 'doza inainte de interupator' nu are sens. Pt ca cele 3 (2) fire ale intrerupatorului nu sunt tot aceleasi cu cele 3 (2) fire ale lustrei. In ambele cazuri,unul din ele difera. Si pe undeva trebuie sa se faca schimbarea (intr-o doza)
Link to comment

Da, am prins ideea, mi-am dat seama după ce am citit pe aici, e cu 3 fire chestiunea aia de instalaţie în dormitor, şi culmea se nimeri firul comun să se ducă în măsa :rade:. Voi vedea dacă nu e vreo-un contact imperfect în doză, şi da doza e chiar la intrarea în dormitor, dar nu ştiu exact dacă e doar pentru un dormitor sau mai multe. dar cred ca rezolv simplu, cu bandă din aia de pus fire şi sănătate. nu mă complic cu bagatul firului prin tub, asta în caz ca la doză e în regulă. Firele sunt din aluminiu.

Link to comment

stiu toate chichitele alea dar in cazul nostru daca trebuie tras alt fir e aceeasi chestie (oricum faci sant, oricum schimbi firul) la asta ma refeream, la ce faci fizic concret (ca sunt firele foarte proaste da e posibil cand o sa faca legatura firului nou cu cel vechi sa planga cu vorbe langa doza)(la magazinul de unde cumpar materiale pentru servici au si cablu de Al)

Link to comment

Se poate trage fir si p-afara,depinde de la caz la caz.De ex,daca upgradezi instalatia (AC,diversi consumatori mari in bucatarie etc),se pot trage decent fire si p-afara@Vlad Mihai -daca doza e in afara dormitorului,acolo vei gasi sigur si lumina de pe hol si baie/debara (sau ce mai e p-aproape).

cu bandă din aia de pus fire

Adica canal cablu sau pat de cablu (parca?). Eu ma gandeam la banda izolatoare si ma miram ce poti face cu ea in situatia asta :rade:
Link to comment

da, canal din ăla scuze, mă gândeam aiurea. :rade: O să recondiţionez toate contactele care au legătura cu dormitorul şi dacă nu merge... bag canal din ăla şi gata. :sparge:Firul întrerupt e ăla comun.... mă gândesc că are lustră cu 2 becuri şi nu merge nici bec.Ori e ăla comun întrerupt, ori celelalte 2. Is 2 variante :rade:

Link to comment

A fost primul lucru pe care l-am înlocuit. O să-l măsor, deşi ăla e buba.Faza cu firul din cablu de net văzusem pe la un prieten, si-a pus firele pe afară din alea de net şi după a dat un strat de glet şi era greu de observat, doar dacă dădeai întrerupătorul jos. Dar el foloseşte bec de 60w :rade:

Link to comment

Firele de net nu se baga in priza! Ca unii aleg varianta 'merge s-asa',asta e alta treaba (deloc buna!)Cea mai mare problema e izolatia lor,care nu e facuta sa reziste la 220V. Apoi,e desigur,sectiunea lor

Link to comment

am mers pe chestia că sunt subţiri şi ar rezista la un consum de maxim juma` de amper, faza cu tensiunea nu am luat-o în calcul. Oricum mi-a fost de folos că am deschis topicul ăsta, am prins nişte chestiuni şi o să rezolv problema. Mulţumesc pentru opinii !

Link to comment

Daca ai doua fire valide din doza pana in lampa esti oarecum salvat ,modifici in doza si in loc de comutator (doua aprinderi)faci o singura aprindere si nu mai spargi,adaugi nimic ,tu decizi.Recomandarea mea este daca umbli in doza si sunt conductori de aluminiu sa folosesti cleme rapide nu sa torsadezi firele pt. ca iti faci probleme mai mari.Succes.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines