Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Awelco Micro164


Postări Recomandate

Sincer sa fiu nu stiu sigur ce marca este pistolul meu, il am de aprox 15 ani si nu m-a dezamagit niciodata, bine, adevarul este ca nu prea a mai ramas mult din original, dar a facut treaba buna mereu, oricum trebuie sa fac cumva sa se descurce ca n-am alta posibilitate momentan, eventual sa pun ansa mai groasa, se va incalzi mai greu dar se va incalzi mai tare, momentan folosesc ansa de 2mm pe care pistolul o inroseste fara prea mari dificultati daca il las.., poate parea absurd ce spun dar situatia financiara momentan imi este destul de crizata sa zic asa, astfel incat nu-mi permit investitii in utilitati, asadar va multumesc mult pentru interes si promit ca voi tine cont de tot ce se posteaza aici.

Link spre comentariu

Nu vei gasi pistol de genul celui ce l`am avut eu deoarece nimeni nu isi bate capul cu asa o magaoaie greu de tinut in mina. Tot pe considerentul ca nu am bani de dat pe un ciocan de 300W l`am facut si eu , pe un trafo de 250W-350W / 230Vac/48Vac am dat jos secundarul si am infasurat 2-3 spire de bara de Cu de la un demaror . Grig

Link spre comentariu

Daca tot e demontata, poti sa-ti sacrifici cateva ore sa faci un releveu al schemei placii de putere si sa-l pui aci?Ideea e sa cuplam sch cu cea a placii de baza de pe Elektro Tanya.Am si eu unul la reparat de aproape 2 luni si inca n-am avut timp de el (ce-i drept, nici chef, pentru ca nu-l cunosc inca). O sch intreaga ar fi utila pt cei ce nu au mai avut de a face cu acest aparat. Acum i-a venit randul, o sch detaliata mi-ar fi utila pt economie de timp.

Link spre comentariu

@em2006 in primul rand multumesc mult pentru implicare, insasi numele Dvs la tema mea ma onoreaza :aplauze si ca sa fiu on, e foarte buna sugestia, maine voi scoate schema placii de forta si o voi prezenta aici. :da PS: Amicul meu imi sugerase o alta strategie si maine o data cu prezentarea schemei dupa ce mai pun la punct niste detalii teoretice o sa va prezint ideea, poate e totusi ceva valabil :nas:

Link spre comentariu

In desenul de mai jos e un decupaj din schema de pe Electro Tanya, zona care ma intereseaza dpv al defectului aparatului care e la mine.

Ce ma intereseaza in detaliu, este punctul de masura TP074, de unde se ia acest semnal, intrucat pe placa de baza n-am vazut nici un traf de curent.

Probabil ca semnalul se ia de pe placa de putere.

(In gol merge corect, dar capoteaza peste o valoare a curentului de sarcina - nu se poate suda).

 

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ce ma intereseaza in detaliu, este punctul de masura TP074, de unde se ia acest semnal, intrucat pe placa de baza n-am vazut nici un traf de curent.Probabil ca semnalul se ia de pe placa de putere.(In gol merge corect, dar capoteaza peste o valoare a curentului de sarcina - nu se poate suda).

Daca nu exista traf curent,ma gandesc ca se citeste curentul prin primar,monitorizandu-se tensiunea pe rezistentele din emitoarele IGBT.In cazul defectului pomenit,ar putea fi intrerupte ceva rezistente,caz in care tensiunea citita la un anumit curent,ar fi mai mare.E doar o presupunere,n-am avut de a face cu acest model...Marian ar putea verifica cu un ohmetru,daca punctul TP074,este conectat la unul din emitoarele IGBT.
Link spre comentariu

Nu exista transformator de curent . Masurarea curentului se face pe un singur IGBT , mai exact primul din grupul celor cu rezistori in emitor , cel apropiat de conectorul de semnal . Una dintre bornele conectorului este folosita pentru trimiterea semnalului pe placa de baza . Pentru a nu dezechilibra curentii prin cei 4 tranzistori s-au montat rezistori in toti emitorii dar semnalul este preluat doar din primul . Daca cei 5 rezistori sunt arsi , trebuiesc masurate toate componentele din grupul RC din calea de semnal de curent de pe placa de baza (R25, 26 ,27,28,29 P). Fiind cuplaj galvanic , impulsul mare de tensiune distruge si UC3845 de cele mai multe ori .

Vedeti si schema placa comanda INVERTER 2500 TOP DC (schematic circuit) pe www.elektroda.pl . Este folosita in mai multe invertoare care folosesc placa asta de forta , cu mici modificari .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Neinspirata idee,de a nu folosi traf curent;se poate totusi proteja UC3845,montand doua diode inseriate,rapide,polarizate direct,intre pinii 3 si 5.O tensiune mai mare,de cca 1,2V ar deschide diodele,si s-ar arde una din rezistentele de 10 ohmi,integratul sapand intact.Din ce povesteste @em2006,as zice ca problema dansului,e cauzata de intreruperea,sau cresterea valorii uneia sau unora din rezistentele din emitorul IGBT,unde se monitorizeaza curentul. Nu cred ca toate sunt arse,altfel uc3845 s-ar fi distrus,n-ar mai fi existat tensiune pe iesire.

Link spre comentariu

Am scos schema de pe placa de putere si o postez aici in format pdf:

 

 

Condensatorii sunt toti SMD, pe unii din ei care au fost mai usor de desfacut i-am masurat cu un capacimetru si am obtinut valorile din schema ( nu sunt sigur daca acestea ar trebui sa fie valorile exacte, dar asta am obtinut pe capacimetru ), restul nu i-am mai scos de pe placa nevroind sa ii avariez ca's tare mici.

 

@em2006 la placa de baza pentru aparatul asta, punctul MES_I ( cred ca asa scrie ) din schema Dvs merge la conexiunea Senz. I de pe schema postata de mine, punctul TP074 din cate observ aici nu are nici o corespondenta.

Link spre comentariu

NICUSOR1961, MATACHE, MARIAN, va multumesc pentru postari, imi sunt de ajutor, acum e clar ce trebuie urmarit.

Marian, m-am uitat pe releveul schemei pe care l-ai muncit, este util, dar cred ca nu e exclus sa contina mici erori.

Ma refer la C1 si mai ales la circuitul oscilant L1-C20-C21. Sigur L1 e in paralel cu C20-C21?!

Maine cred ca o sa ma ocup de invertor si intentionez sa fac in prealabil releveul PCB de putere, deoarece vad ca e destul de usor de urmarit si sper sa nu ia prea mult timp. Daca ai facut vreo schita cu pcb te rog sa postezi, va fi util pt verificarea schemei electrice din acest stadiu.

Referitor la modul de abordare, cred ca intai voi injecta curent constant in rezistentele din emitoare pt a le putea masura precis, iar daca totul e ok va trebui sapat in jurul lui uc3845.

Link spre comentariu

Mda aveti dreptate, am verificat acum confruntand desenul cu placa si intr-adevar ambele observatii sunt cat se poate de valide ( cand ma gandesc ca desenez la scheme de atata timp, imi e rusine ca am gresit atat de evident...), problema era ca inductorul ascundea o parte de traseu si nevroind sa il indepartez...in fine; cat despre C1 si traseul acestuia era ascuns de un conector si se pare ca si anume contactul ce l-am gasit cu aparatul era de fapt facilitat de tranzistorii arsi probabil, sau poate pur si simplu n-am fost eu atent...oricum imi cer scuze pentru erori si sper sa imi pot face timp in seara asta sa corectez schema si sa revin aici cu ea. :jytuiyu

Link spre comentariu

...am gresit atat de evident...

Nu e chiar asa evident, si in fond sunt detalii, eu am intrat la idei pentru ca am vazut condensatorul pe o singura intrare pwm si m-am gandit ca nu prea isi are rostul asa, logic ar fi sa fie ori pe amandoua, ori pe niciuna (dar mai firesc, pe niciuna, ce rost ar avea incarcarea capacitiva suplimentara a driverului, ii ajunge Cge-igbt...).

La partea de snubber mi s-a parut ciudata prezenta unui circuit oscilant LC paralel. Deci am mers mai mult la nimereala cu presupunerile.

In alta ordine de idei, cand desenez o schema rezultata in urma unui releveu, eu caut sa plasez componentele astfel incat sa se apropie cat mai mult de varianta didactica, cea cu care suntem obisnuiti de la teorie, pentru ca in acest fel se pot observa mai usor eventualele erori, e mai usor de verificat.

De exemplu, in cazul de fata, daca se deseneaza ca la schema clasica forward two-switch, poate fi mai evidenta plasarea corecta a diodelor pt demagnetizare si a diferitelor solutii de snubber. In general schema didactica se prezinta asa:

Posted Image

Sigur, sunt doar conventii de reprezentare a schemelor, dar ne pot ajuta la urmarirea mai usoara, pentru ca suntem mai obisnuiti cu ele.

Link spre comentariu

In ce format este, imagine sau pdf? este posibil sa fie prea mare, situatie in care daca este format imagine urca-o pe immageshack si posteaza linkul aici, iar daca este pdf urca-l pe un site de fileshare si posteaza deasemenea link.Revin cu schema revizuita:De mentionat ar fi ca nu reusesc sa inteleg de ce C1 este dus pe placa de putere devreme ce nu are nici o treaba cu aceasta ( sau cel putin asa pare ), banuiesc ca este ceva in legatura cu temperatura de pe radiator, sau ceva de genul asta...sau poate doar aberez eu, cine stie.. :nas:

Link spre comentariu

Am facut desenul pcb de putere, numai zona cu igbt si cele 2 conectoare de semnal.

L-am facut in orcad layout prin plasarea manuala a componentelor de pe placa model, conecting manual si autorute in cea mai mare parte, a mers destul de repede. Dimensiunile nu sunt exact ca in original, dar e cat de cat la scara, m-a interesat in principal configuratia, pt a putea face releveul schemei.

Acum putem verifica si schema postata, oricum voi desena si o schema dupa acest cablaj.

Daca va iesi la fel cu cea postata (desen marian), inseamna ca vom avea o schema corecta.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări