Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv electric de omorat insecte


Recommended Posts

Nu sunt singurul pe forum care cauta un prajitor de insecte eficient.Zilele astea mi-am pus capul sa ma apuc sa fac un aparat d'asta.Mi-am zis ca e simplu.Pui voltaj extrem de la retea pe o plasa si-un bec in mijloc si gata.Cand m-am apucat sa dublez curentul de la retea si l-am pus pe doi electrozi, am omorat o musca cu pliciu' si-am asezat-o pe ei.Nimic.Am pus una semi-vie.Nimic.Am lipit una de banda adeziva si-am pus-o pe electrozi.Nimic.Mi-am zis ca e tensiune mica, am triplat reteaua.Nimic.am ajuns pana la 1kV pentru ca atat imi permite aparatul de masura.Nimic.Musca n-are nimic.Ma gandesc ca daca ma ating eu de electrozi ma descompune.

M-am descurajat sa si cumpar unu'.Decat sa dau o gramada de bani pe el si sa le gadile...

Am vazut aparat la o shaormerie in care intra musca si iese fum din ea si nu inteleg cum sunt facute daca eu la 900v n-o fac nici sa rada.Pe ele nu scria o firma si l-am intrebat pe "bucatar" de unde le-a cumparat si nu stie,patronu' stie.

 

m-am gandit sa iau un oscilator (555) si sa pulsez cu un tranzistor (STBV42 sau D1555) curentul in electrozi.

 

asta nu merge deloc

http://i820.photobucket.com/albums/zz12 ... ircuit.jpg

 

iar asta tocmai ce-am gasit-o si e apropriata de ideea mea dar eu as oscila si curentul iesit din traf cu o frecventa mult mai mare.

http://hmin.tripod.com/als/andysm/drawi ... -supp5.gif

 

 

titlu editat, mircea calin

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca folosesti un singur electrod, adicatelea plasa este legata doar la firul cald sau cel rece al sursei de inalta tensiune, efectul este acelasi pe care il are linia de 110 kV asupra ciorii ce se asaza pe ea.Acea plasa, sau mai bine zis grila, este compusa din electrozi paraleli cuplati fiecare alternativ la cate unul din polii sursei. Sa zicem electrozii impari, 1, 3, 5, 7 .... se leaga la firul cald al sursei iar cei pari la firul rece. Insecta trebuie sa atinga doi electrozi cu potentiale diferite numai astfel curentul va circula prin corpul ei si o va transforma in fum. Daca atinge doar un singur electrod curentul va fi infim de mic, dependent de capacitatea corpului mustei, iar ca sa intelegi ce inseamna capacitatea corpului unei muste iti spun ca am citit candva ca globul panantesc are o capacitate de doar 7 microFarazi. Incearca sa compari cele doua corpuri si cele doua capacitati echivalente.

Link to comment

Pai da.Am folosit doua fire de cupru decapate (ca sa fiu sigur) si nedecapate.Pe unul am pus plusul si pe celalalt minusul. iar distanta dintre ei era de 2-3 mm.am lipit musca de banda adeziva si apoi am pus electrozii pe ea, atingandu-i pe ambii electrozi si nu o gadila deloc.

Link to comment

O sa fac si la cablaj foto.Acum ma gandeam sa fac o chestie asemanatoare dintr-o lampa de iluminat de siguranta la care sa-i pun neoane uv (blacklight) sau unul uv si unul normal, iar "electrozii" sa-i leg paralel cu tuburile.Nu am masurat, dar cred ca sunt macar 300V acolo.Ptr activitati in aer liber cred ca ar fi buna jucaria.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines