Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator de camera


Guest mokus

Recommended Posts

Guest mokus

Buna seara. Am un ventilator de camera (40w) care porneste foarte lent sau chiar deloc in treapta 1,in a 2 a sau 3 a deja fara probleme,dar se intampla ca functionand pe 1 ,odata s-a oprit.Am desfacut motorul de tot,am uns la ax,la locasele in care se roteste rotorul,dar tot asa face.Ce o fii,problema mecanica sau ceva la bobine?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest mokus

am schimbat o siguranta termica care s-a ars din cauza ca rotorul a ramas blocat si s-a supraincalzit,dar cand se blocheaza nu este intrerupt curentul,numai rotorul nu se roteste

Link to comment

In mod normal ventilatoarele nu au nevoie de ungere. Lagărele sunt din bronz grafitat care nu necesită ungere. Curăţă bine lagărele şi verifică să nu fie vreunul strâmb. Ar trebui să se rotească foarte uşor cu mâna şi să se oprească lent. Dacă se mişcă cu uşurinţă atunci s-ar putea să ai spire în scurt, mai ales dacă se încălzeşte excesiv.

Link to comment

Iata un exemplu tipic de descriere de defect facuta de cineva care are cunostinte destul de aproximative.Ventilatorul e nou? Sau a functionat si acum nu mai vrea? Sau l-ati procurat folosit? Poate a fost lovit (a cazut din tavan)?In orice caz, fie functioneaza cu frecare mare si cuplul asigurat de viteza cea mai mica nu reuseste sa invinga rezistenta frecarii (presupusa din ax strambat, din cauza de lovire), fie exista spire in scurtcircuit (arderea sigurantei termice ma face sa ma gandesc mai degraba la asta, ca daca cadea din tavan se stramba elicea rau). Testul rapid e masurarea curentului absorbit. In cazul spirelor in scurt e semnificativ mai mare decat rezulta din impartirea puterii la tensiune (atentie, puterea aia e pe viteza maxima!) (patita de subsemnatul, pe altfel de motor!)Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines