Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
niq_ro

avertizor uitare pozitii aprinse

Recommended Posts

de cateva ori mi s-a intamplat sa uit pentru 2-3 ore pozitiile aprinse (bine ca nu si faza scurta sau a lunga) si m-am tot gandit cum sa fac sa fiu atentionat.. initial m-am gandit la solutia prezentata la http://www.niqro.lx.ro/poz.htm care ar fi "chitait" daca uitam pozitiile aprinse si luam contactul..

acum cateva zile am cumparat un telefon de jucarie (3RON) si m-am gandit sa ma avertizeze cand am aprinse luminile si deschid usa (o varianta cu releu a prezentat-o Abram Burel pe forumul daewoo)

..initial voiam sa inseriez o dioda zenner de 9V si una obisnuita, dar aveam variatii prea mari pe montaj... jucaria e alimentata din 3 bateriute de ceas de 1,5V si schema pentru ea ar fi asa: un regulator de 5V (7805 - pentru ca-s variatii mari de curent..de la 0 la aproape 50mA) care se alimenteaza de la pozitii (+) si de la contactul usilor (-) ..la iesirea integratului prin inserierea unei diode o sa am 4,3V.. am realizat cu cositor un contact pe una din tastele telefonului si la teste face 2 sunete ciudate si aprinde beculetul din "antena"

 

deoarece inca nu m-am apucat de montaj, as dori sa va dati cu parerea.. poate mi-a scapat ceva

Share this post


Link to post
Share on other sites

La unele (sau multe) masini straine sunetul are 2 tonuri (frecvente), un fel de ni-no-ni-no... Ar trebui gasit un buzer cu 2 tonuri care sa mearga si la 12V (sau 14.5), deci sa nu mai fie nevoie de stabilizator. Apoi, intr-adevar, trebuie alimentat conditionat de pozitie si de contactul de la o usa (sau de la plafoniera).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parerea mea este ca "zgomotul" produs trebuie sa fie suficient ca sa te alerteze, dar nu strident sau prea... obsesiv. Daca chiar voi face vreodata asa ceva, il voi face strict pentru conditia asta pentru a limita cazurile in care face galagie fara rost, iar in ceea ce priveste sunetul as opta pentru un bipaitor cu pauza mare si frecventa pe undeva pe la 1,5-2 KHz.niq, totu-i OK, dar mai bine puneai un mobil pe bune si puteai sa alegi ce ringtone voiai :d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu m-am gandit sa desfac un ceas de masa si sa scot din el partea electronica(are si un buzer acolo). Bip.....Bip... :finga:

Share this post


Link to post
Share on other sites

s-a mai mentionat asta, chiar si cum se alimenteaza (cu stabilizare cu 2 diode), vezi http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=6001

faza e ca telefon de jucarie am vazut astazi si la 2RON... desi daca pun la calcul piesele anexe... sa le cumpar cap coada ajung la 10RON :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

e bun un astfel de montaj (adaptare) caci eu spre exemplu am uitat mai demult luminile de pozitie aprinse, si pentru ca aveam bateria veche, dupa 20 de min a facut figuri la pornire, dar a pornit in cele din urma...Cel mai elegant e daca am gasi de cumparat tot asa ceva ieftin de la jucarii, cu un ton frumos si nestrident, ceva gen ca la cielo, un dingggg dingggg prelungit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

postul initial era pentru solutia cu telefonul de jucarie, dar m-am gandit la o schema care sa avertizeze cand sunt uitate pozitiile aprinse, adica contact e luat si deschid usa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, e cam a naibii logica asta cu NAND. Cand deschizi usa o sa ti se aprinda jucaria (hint: vezi ca becul "trage" si el la masa si in D o sa ai "1" cu becurile stise, indiferent de contact.Din motive de genul asta eu am renuntat la "logica" si am propus chestia aia cu releul (1,5 RON).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic-ul ala de pe daewooclub este.. dezastru! :axe: S-a ajuns sa se propuna folosirea unui numarator.. semnal de tact etc ca sa faca un buzzer sa bipaie intermitent!! M-am oprit acolo cu cititul.. cine stie, poate pina la sfirsitul topicului se propunea ceva cu microcontroller & stuff.. :toimonster:Cu doua diode, doua 555 si un difuzor piezo faci ceva care "oracaie" si intermitent si continuu si cum mai vrei.. fara suparare, dar asta este o "problema" de clasa a II-a B, a doua banca de la geam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu conteaza unde a ajuns postul ala, eu am vrut sa arat schema cu releu :supz: si nu "chitaitoarea" e problema ci actionarea ei...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu "chitaitoarea" e problema ci actionarea ei...

Pai responsabile de "actionare" sint cele doua diode amintite mai sus! :drinkers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

unGuru, e doar problema de... tantra. Si asta nu se rezolva cu doua diode. Dar iti urez succes. Ai gija insa ca in clasa a III-a si a IV-a temele sunt mai grele :DNu-mi mai aduc aminte prea bine, dar s-ar putea sa fie si vreun PIC implicat in vreo varianta... transcedentala. Daca te ajuta cu ceva sa cresti mare, pe unele masini moderne se afla astfel de "dezastre" controlate cu microcontroller. Niste tampiti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu confunda "dezastrele" de pe masinile straine cu cirpirea unei "dacii" or something.. daca aia ar folosi cite un microcontroller pentru fiecare optiune dintr-asta banala, le-ar fi mai simplu sa puna un PC in masina. Realitatea este ca folosesc controlere, dar alea fac jdemii de chestii pe-acolo, nu doar un bipait.Eu cred ca ideea thread-ului este prezentarea unei solutii cit mai ieftine pentru implementarea unei astfel de optiuni.. o solutie care sa nu depaseasca ca pret valoarea masinii, anyway! Sau esti adeptul regulii "daca se poate mai simplu, de ce sa nu ne complicam"?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desi e pacat, nu-i nici o problema ca... gresesti. De multe ori o solutie "complicata" cu "inteligenta" este mai ieftina chiar si pentru un amator decat una "clasica".Ma rog, poate sunt eu prea sofisticat, ca am mai vazut pe aici si scheme cu EFT-uri.Si ca sa nu zica lumea ca sporovaim degeaba, poate ne arati trucul ala cu doua diode, dar care sa tina cont si de contact si de usi si de faruri :d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines