Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sigurante arse amplificator


Guest andrei_399

Recommended Posts

  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Am un amplificator Aston SA140,şi se tot ard siguranţele la alimentare,îmi da-ţi o idee cam ce ar avea?

Sigurantele se ard la pornire sau cand functioneaza ?Oricum cel mai probabil ai unul sau mai multi finali in scurt, pana nu rezolvi problema asta nu mai pune sigurante degeaba pentru ca sigur ai ceva ars pe acolo.De asemenea nu conecta difuzoare la amplificator pentru ca e posibil sa le arda.Desfa amplificatorul si apuca-te de masurat, asta doar daca te pricepi !Bafta !
Link to comment

Sigurantele se mai pot arde si datorita neadaptarii impedantei dif cu amplificatorul .din aceasta cauza finalii si ambaleaza termic si intra in avalansa termica ducand la marirea consumului si implicit arderea sigurantelor daca doresti sa afli care este defectunea pune o sig mai mare si vezi ce plesneste ...... :jytuiyu

Link to comment

Ambalarea termica apare doar la amplificatoarele care nu au compensare termica. Intr-adevar siguranta pe alimentare poate sari daca se folosesc impedante prea mici la iesire.Oricum omul nu a spus daca sigurantele se ard la pornire sau pe parcursul utilizarii amplificatorului. Dupa cum a scris el am impresia ca le arde la pornire iar el se intreaba de ce nu merge si tot pune alte siguranteNu recomand sa pui vreo sarma in loc de siguranta ca sa vezi ce se arde in continuare, deja este ceva ars/strapuns acolo, nu mai are nevoie de mai multe defecte.Prima data trebuie efectuata o masuratoare la rece (amplificator oprit) a tranzistorilor finali, punte redresoare, condensatori de filtraj si alte componente principale situate pe calea de forta. Evetual incerci sa pornesti amplificatorul dupa ce dezlipesti pinii de colector la toti finalii.Apoi daca chiar nu se gaseste nimic defect se inseriaza un bec de 220V/100W cu primarul transformatorului si incercam sa masuram cu amplificatorul pornit.

Link to comment

...daca doresti sa afli care este defectunea pune o sig mai mare si vezi ce plesneste ...... :jytuiyu

Sa-mi fie cu iertare dar asta tre sa fie cel mai neinspirat sfat pe care l-am auzit ( si asta sa fiu retinut ) :rade:

 

O siguranta supradimensionta poate cauza un domino tangent cu dezastrul...tin minte la o combina adua mie la depanat cineva a pus in locul sigurantei o sarma ca cica...sa fie acolo..., prea multe difuzoare in paralel pe iesire ( adicatelea impedanta prea mica ) a cauzat distrugerea amplificatorului care livra pe iesirea spre difuzoare intreaga tensiune de alimentare, care difuzoare distrugandu-se au cauzat scurt pe iesire si implicit pe tensiunea de alimentare, sarma in loc de siguranta folosita nu a cedat, in schimb au pocnit in combina in lant pe langa amplificator si puntea redresoare, traf retea, cu alte cuvinte un fum gros s-a ales din ea :sparge:

Link to comment
Guest andrei_399

Siguranţele se ard fara să fie legate la boxe,şi la pornirea amplifului.Am deslipit finalii şi i-am măsurat,am doi care sunt arşi si doi care sunt buni, pe o parte a răcitorului de aluminiu am KSA 1104 si KSC 2579(Samsung),cred ca sunt tranzistori de putere,nu prea ma pricep bine,am căutat informaţii pe net dar nu am găsit nimic,şi nici de amplificator.I-am legat pe cei buni,siguranţele nu se mai ard,în schimb am pe canal un brum puternic.Ce aş putea pune în locul lor ,ceva echivalent ca putere?Ms mult.

Link to comment

KSA 1104<=>2SA1104 - Tranzistor Bipolar PNP de putere; Vce-120V; Ic-8A.KSC 2579<=>2SC2579 - Tranzistor Bipolar NPN de putere; Vce-160V; Ic-8A.Care din ei sunt arsi?PS; Pot fi inlocuiti cu orice bipolar de putere cu caracteristici asemanatoare.

Link to comment
Guest andrei_399

Mulţumesc mult pentru informaţii.Eu aş înlocui pe toţi,şi finali şi prefinali.Pe un canal sunt arşi de tot şi pe celalat îmi arata că sunt buni cu aparatul dar în schimb îmi baga un brum puternic.Şi încă ceva,ce pastă ar fi mai bună să folosesc atunci când voi pune tranzistori cei noi?Siliconică,termoconductoare?

Link to comment

Buna ideea cu inlocuirea tuturor tranzistorilor din etajul final, pentru finali poti folosi spre exemplu perechea 2SC5200-NPN si 2SA1943-PNP, sau orice alti tranzistori bipolari complementari de putere in capula respectiva, important este ca VCE-ul lor sa fie minim 120V si IC minim 8A, daca gasesti mai mari de atat atunci cu atat mai bine. Pentru prefinali avand in vedere ca ai doar cate o pereche de finali poti folosi perechea MJE340/350 insa ar putea necesita cate un mic radiator.

Link to comment

Ai grijă să nu foloseşti vaselină cu pulbere de aluminiu ptr procesoarele de calculator e conductoare electric. :rade: La schimbarea trz finali să laşi colectoarele nelipite, porneşti şi reglezi cam 500mVcc între b-e fără semnal, aştepţi să vezi dacă e stabil, opreşti, aştepţi să se descarce cond de filtraj şi lipeşti colectoarele, porneşti din nou şi verifici, dacă e nevoie mai ajustezi reglajul.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines