Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

generator 5kW


Guest boris123

Recommended Posts

Guest boris123

un generator de 5kW functioneaza 3 ore pe zi pentru a alimenta un consumator de 2kW. as avea vreo posibilitate de a stoca surplusul de energie si sa-l utilizez in restul zilei ptr frigider, televizor si becuri?va multumesc

Link to comment
  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest boris123

daca ai putea fi mai precis mi-ar fi de mare ajutor. un redresor mi-ar incarca acumulatoarele si apoi am nevoie de un invertor ptr 220AC. cat timp as putea sa functionez cu asta?si multumesc inca o data

Link to comment
Guest boris123

Nu există nici-un "surplus" de energie, acei 5 KW reprezintăputerea maximă pe care generatorul o poate debita.

corect, ideea este daca pot stoca ceva pentru orele in care generatorul e oprit. si cum ar fi cel mai avantajos sa o fac. multumesc
Link to comment
Guest boris123

Generator 220 Vca -> transformator -> redresor -> acumulator -> invertor.Multe transformări energetice, multe pierderi, randament global mic.În plus, acumulatorul nu se încarcă decât parţial în cele 3 ore în carespuneţi că funcţionează generatorul.

problema mea nu e randamentul global, ci faptul ca nu reusesc sa incarc acumulatorii. si astfel nu reusesc sa-mi alimentez consumatorii ptr restul de 21 ore. frigider, televizor si lumina (ar fi un max de 400W-500W). cum as putea sa-i alimentez totusi?
Link to comment
Guest boris123

Cam putin consum pentru cele enumerate.Oricum nu ai cum in 3 ore sa incarci un acumulator de masina,deci slabe sanse sa poti face ceea ce doresti.

dane, iti multumesc ptr faptul ca mi-ai dat un raspuns. e o sectiune a incepatorilor, multi au privit si atat. daca puteti sa ma ajutati cu ceva, va multumesc, daca nu, asta e, trebuie sa ma descurc cumva.ideea era, ma repet, daca exista vreo solutie sa stochez energie ptr restul celor 21 ore cat generatorul nu functioneaza. si bineinteles, o solutie ... "realizabila"
Link to comment

# ore cat pornesti generatorul este prea putin pentru a putea incarca un acumulator descarcat.Colegul mai sus zice bine eventual ceva panouri solare(eventual eolian daca in zona merge asa ceva) pentru a incarca acumulatorii.Problema mare este la transformarea de la 12V la 220V acolo randamentul e cel mai aiurea deci consumi mult pentru putin.

Link to comment

Energia care se doreste a fi stocata este 0,3 kW x 21 ore = 6,3 kWh, intr-un timp de 3 ore.Acumulatoarele cu plumb sunt cele mai ieftine. 10 acumulatoare medii de automobil pot stoca aceasta energie, dar e problematica incarcarea lor completa in 3 ore. Poate ar trebui de 3-4 ori mai multe, pentru a mari capacitatea si a lucra astfel cu incarcari/descarcari partiale. Greutatea si spatiul necesar sunt mari.Acumulatoarele cu litiu ar fi alta solutie, dar la preturi si mai mari. De exemplu 100 "baterii" de laptop (de 60 Wh fiecare) costa ceva de ordinul 30000 ron. Invertorul la 230V, randamentele si conectarea acumulatoarelor pentru incarcare/descarcare sunt probleme si cheltuieli suplimentare.A nu se uita numarul de cicluri incarcare/descarcare la care rezista fiecare tip de acumulator, care va determina in final pretul stocarii.

Link to comment
...problema mea nu e randamentul global..

Ba bine ca nu...normal ca randamentul global este principala problema a unui astfel de sistem ( se pare ca nu intelegi prea bine notiunea de randament ), ei bine sunt necesare multe transformari si prelucrari si fiecare in parte pierde o parte din energie ceea ce inseamna ca la consumatorul final ajunge doar o parte din energia livrata initial de catre generator, cu alte cuvinte nu prea renteaza deoarece trebuiesc multe ore de incarcare ( mult mai mult decat 3 ) pentru o scurta perioada de alimentare ulterioara a unor consumatori, sper ca acum ai inteles, nu pot explica mai simplu de atat :nas:

 

...si astfel nu reusesc sa-mi alimentez consumatorii ptr restul de 21 ore. frigider, televizor si lumina (ar fi un max de 400W-500W)......am exagerat, am nevoie de 300W. multumesc...

Este evident ca esti incepator altfel ai fii stiut ca ceea ce spui aici nu prea are legatura cu realitatea, un singur bec cu filament poate consuma 100W, un TV si mai mult decat atat, sa nu mai vorbim despre frigider care poate depasi de unul singur cei 400W, cred ca o valoare mai realista ar fi cel putin 1KW, si asta inseamna cam 80A extrasi din acumulatorul ce ar trebui sa alimenteze invertorul ( asta in situatia ideala a randamentului maxim, ceea ce evident nu este cazul ), ori mult succes in a gasi acumulatori care sa fie capabili de a livra 80A timp de 21 de ore si care sa poata fi incarcati in 3 ore. :freaza:

 

...cum as putea sa-i alimentez totusi?...

Ti s-a spus deja asadar, ai nevoie de acumulatori pe care cu ajutorul unui redresor care sa se alimenteze de la generator in timpul de functionare, redresor construit dintr-un transformator de retea 15Vca, o punte redresoare suficient dimensionata care sa transforme Vca in Vcc, un condensator electrolitic sa filtreze tensiunea si un circuit de stabilizare a tensiunii la aproximativ 14,4Vcc, acest redresor incarca acumulatorul cat timp generatorul functioneaza, apoi acumulatorul iti va alimenta un invertor de tensiune care sa transforme cei 12Vcc de la acumulator in 220Vca, insa 3 ore este mult prea putin pentru incarcarea optima a acumulatorilor, mai ales ca iti vor trebui capacitati mari ( foarte mari pentru a ustine un consum de 21 de ore ).

 

Concluzia: Ceea ce doresti teoretic este posibil, practic insa nu prea :da

Link to comment

Solutia e viabila daca folosesti un invertor cu bateria la 400Vdc.Asta inseamna consum mediu de 1A dc/h la randament unitar.Chiar la randament mic ajungi la 2A pt 300-400W.Problema e numarul de cicluri ale bateriei , de fapt bateriilor care sint multe.Probabil in 3 ani trebuie schimbate .Daca bateria e de 100Ah / 400Vdc se poate incarca lejer cu 10A deci in 4 ore o incarci , cu conditia sa duca generatorul 4 h la maxim .In mod normal ar trebui sa mergi pe o baterie suficient de mare incit sa nu odescarci sub 70% din capacitatea ei pentru a`i prelungi viata.Grig

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines