Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defect THOMSON 14MG130G


Recommended Posts

nu reusesc sa repar jucaria asta de TV: THOMSON 14MG130G

cauza: in urma unei pene de curent tv-ul nu a mai pornit (posibil supratensiune).

simptome: sursa are un tiuit variabil pe o frecventa desul de joasa (nu e ca tacaitul de protectie). Tensiune pe bara de 102V = 135V cu final linii si 0V cu bec 75W intre CE (deci ST1803DHI scos) si sursa isi schimba frecventa (acum parca ticaie).

Fara sarcina pe bara B+ se aude un fasait in difuzor si cand apas pe P+/P- da sa se aprinda ledul pentru o secunda :nebunrau:

Banauiesc trafo. sursa defect dar nu am mare experienta in depanare TV asa ca astept un sfat. Tiuitul cu frecventa variabila seamana cu descarcarile la trafo linii (ex: izolatie strapunsa la iesire din trafo linii)

 

 

procesor all-in-one (tot tv-ul):

 

Posted Image

Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

va rog sa cititi cu atentie mesajul meu.

@dan: unde am spus ceva de trafo linii? tiuitul sursei seamana cu descarcarile de FIT de la trafo linii dar cum ST1803 este scos din circuit si sursa tot "fasaie" clar nu mai am treaba cu trafo. linii. banuiesc trafo.sursa (chopper).

Sursa este facuta cu un MOS (STP3NB90FP) si reactie prin optocuplor (plus tranz. SMD ...).

@emilberculescu: pai pe partea de sursa sunt masurarile pe bara B+, am spus ca banuiesc ceva pe sursa :da

tot ce inseamna semiconductor din sursa (primar si secundar) este verficat, ba chiar am verificat si unii condensatori din primar.

din manifestarile de mai sus doar atata se intelege?

 

am spus ca: fara consumator pe B+ am 135V, cu sau fara tranzistorul final linii in circuit. Daca scot tranz final linii si pun un bec intre CE (sau in paralel pe condensatorul tensiunii de 102V B+ ) am tensiune 0V

Deci clar e ceva in sursa dar nu gasesc nimic ars/devalorizat.

 

Nu am inteles partea de reactie (cu opto) si acolo nici nu stiu cum sa verific.

Multumesc.

Link to comment

Nu chiar tot ce este semiconductor in primar si secundar ati putut ....verifica!! De exemplu ,integratul din secundar: STV8130(IP090) nu prea aveti cum sa-l verificati,decat schimbandu-l !!! Asta ca si idee!!Vad ca ati insistat cu masuratorile ,numai legat de alimentarea final linii,despre celelalte tensiuni ce puteti spune??

Link to comment

Masuratori din secundar, fara bec si fara tranzistor final linii (cu el montat tot asa se comporta):>> bara +B = 137V>> +UA (audio mono) = 16.2V dupa 30s se aude un fasait in difuzor si +UA = 14.6V>> USTBY (pe +CP092) = la start 7.7V si dupa 2s urca la aproximativ 10.7V (cam fluctueaza)>> STV8130: pinul 8 = 8V cand USTBY 10.7V (adica intrarea pe pinii 1&2)>> STV8130: pinul 9 = 3.29V cand USTBY 10.7Vprimar:>> +CP008 = ~310V (intre 309V si 312V)>> Colector optocuplor = 16.2V (dupa 30s 15.7V)>> Emitor optocuplor = 8.8V (8.4V)p.s: procesorul raspunde la comenzile din telecomanda: intra in standby si pare ca schimba programele.

Link to comment

nu am reusit sa gasesc un zener de 11V (am cautat la 3 magazine). zvasile are dreptate, daca pun bucul dupa pornirea tv-ului acesta se aprinde si am +B 96V (nu am verificat si celelalte tensiuni). Ramane sa verific si celelalte tensiuni (la opto nu m-am lamurit) si sa vad daca "in gol" apar impulsuri in baza tranzistorului final linii.cu tranzistorul pus sursa tiuie fix ca fara tranzistor deci tranzistorul final linii e blocat.ps: exista o prescurtare pentru tranzistorul final linii (cel care comanda trafo linii) ? ca m-am plictisit sa tot scriu tranzistor final linii.

Link to comment
  • 4 weeks later...

am fost plecat din localitate si nu m-am mai ocupat de tv-ul asta ciudat.

Dupa pornirea tv-ului pun sarcina artificiala pe EC tranzistor final linii (tranz scos) si am "impulsuri linii" din pinul 33 IV001 (HDRIVE) pana la intrarea in CL030.

Am scos strapul DL062 (TL061 e "saturat" si imi omora impulsurile in baza lui TL031) si am asa:

dupa CL030 http://i46.tinypic.com/105pnat.jpg (2V/div)

colector TL032 http://i50.tinypic.com/2v2ihjt.jpg (5V/div)

baza TL035 (final linii) http://i50.tinypic.com/8wf59h.jpg (2V/div).

 

zona de schema pe unde ma invart http://i47.tinypic.com/jqtbg2.png

cat de simplu imi parea tv-ul asta pe atat de complicat pare sa fie :speriat

mai are cineva o idee? nu mai stiu ce sa verific si trafo linii de proba nu am.

 

fara tranzistorul final montat masuratorile nu sunt relevante. am pus tranzistorul si l-am alimentat DL062 (stiu ca nu e ok) si da sa plece inaltele dar tiuie ceva foarte suparator (unul din trafouri) si pana la urma se opreste. In baza final linii semnalul pare corect ca forma dar nu si ca amplitudine, nu il pot poza deoarece dispare destul de repede si oricum finalul linii fierbe (poate pocneste)

Deja m-am cam plictisit de tv-ul asta.

Link to comment

de multe ori pt a avea o imagine mai clara a comenzii finalului de linii scot colectorul acestuia din circuit si conectez intre el si V+ o rez de 333 ohm/100w(cred ca nu-l supara nici becul de 60w)in colector trebuie sa am o tens perfect dreptunghiulara,semn ca avem o comanda bunade fapt pt cine stie putina teorie se vede si timpul de stocare al tranzistorului semn ca este cu adevarat in ordine comanda(acest timp mare de stocare apare din cauza ca 333 ohm este o sarcina mult mai mica fata de traful si bobina deflexie linii)si ar fi buna si o oscilograma din secundarul de 102v(osc-ul pe 50v/div)pt a vedea comportarea sursei---asta cu becul sarcinaeu nu pot vizualiza pdf-uri asa ca m-ar ajuta un jpg cu sursa pt ca nu inteleg de ce are tens diferita in gol daca are optocuplor

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines