Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

caut generator piezoelectric ultrasonic


Recommended Posts

Caut un generator piezoelectric ca sa generez ultrasunete ( unde peste 20 KHz ). De undepot cumpara la un pret bun ? Imi trebe ca sa fac un montaj pentru speriat muste.Cutiv niste ciuperci si ma supara ca se dau musculitele ( ca acelea de otet mici ) la elesi pare ca-mi strica treaba. Asta pentru ca nu vreau sa dau cu insecticid si nici sa cumpar un generator de ultrasunete gata facut. Astept oferte, linkuri. Multumesc *** :jytuiyu

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

pai ala ma intereseaza: traductorul piezo. Un buzzer piezo normal nu cred ca e bun pentru ca genereaza pana la 20 KHz. Defapt e un "difuzor" mic cu quartz dar care "canta melodii" ultrasonice peste 20 KHz.Semnalul il generez cu un microcontroller in loc de 555. Si eventual un amplificator intre PIC si generatorul piezo. Sa bata cam pe o raza de 4m desi la frecvente mari se propaga sub forma de fascicul asemenea luminii. Aerul absoarbe mult ultrasonicele si trebe ceva putere ca sa bata la 4m.Un montaj din asta am vazut cam la 100 RON dar nu sunt dispus sa dau atata. Sper ca pana in 40 RON sa fac montajul. :dans:

Link to comment

Vezi ca generatorul trebuie acordat pe frecventa de rezonanta a traductorului ca sa "fluiere" tare. Se observa o crestere brusca a consumului generatorului, altfel nu prea ai cu ce sa "auzi" maximul. Prin "sperietorile" de caini se poate gasi un traductor, eventual cu generator cu tot. Ti-am dat un mp.

Link to comment

S-ar putea sa mearga acelasi dispozitiv si ca receptor, daca e piezoelectric (efect reversibil, ca la difuzoarele electrodinamice care functioneaza si ca microfon). Oricum ar fi bine sa aiba aceiasi frecventa de rezonanta. Ai un mp.

Link to comment

Mai intai trebuie aflata frecventa la care respectivele insecte sunt sensibile. Traductoarele piezoelectrice sau magnetostrictive sunt facute pentru anumite frecvente. In general sunt facute sa radieze in medii solide sau lichide. Pentru radiatie in aer este necesara o constructie speciala. Pentru frecvente mari si banda larga se pot folosi tweetere, dar au randament mic. Generatoare de ultrasunete in aer se foloseau la telecomenzi, poate mai are cineva. Mai simplu este de probat un generator de meserie si, daca e bun, trebuie clonat sau procurat unul la fel.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines