Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformaere lanterna cu bec 18v in una cu LED puternic


Guest Blaser

Recommended Posts

Guest Blaser

Salut

 

Doresc sa transform o lanterna cu acumulatori 18v (1.5 sau 3 A) in una acu led puternic luminos de 600-1500 lumeni

 

Lanterna

http://www.milwaukeetool.com/tools/cord ... 49-24-0171

 

Optiuni

Leduri

http://www.zexstar.com/product_info.php ... 100lm.html

sau

http://www.zexstar.com/product_info.php ... --Alb.html

 

Sursa

http://www.zexstar.com/product_info.php ... 35VDC.html

 

Ce stiu:

As vrea sa folosesc un led gata lipit pe placuta

As folosi o placuta doar cu 1 led , daca as pune una cu 3 ar trebui sa modific reflectorul lanternei si parca nu as vrea asta dar daca solutia ar fi mai buna modific si reflectorul

La nevoie as putea sa introduc un mic ventilator in lanterna pentru a raci mai eficient radiatorul pe care va fi asezat placuta cu ledul (radiatoare am mai multe)

 

Ce nu stiu:

Daca acea sursa de curent constant reduce si tensiunea la cat are nevoie ledul sau trebuie sa mai folosesc un alt transformator sau un rezistor de putere pentru a ajunde la cat are nevoie ledul ~3.7 v

 

Va rog alte sugestii , pareri si informatii folositoare

 

Precizez ca nu sunt un avansat in domeniu

 

Mersi

Link to comment
  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest pisica matache

Eu as vedea cateva probleme...-reflectorul original nu este conceput pentru led,eficienta acestuia va fi mica...-nu vad cum vei raci ledul,indiferent ce radiator sau ventilator vei folosi;acestea fiind in interiorul lanternei,eficienta lor va fi zero.La astfel de modificari se preteaza lanternele metalice,cu led,chiar daca sunt chinezarii ieftine;corpul metalic asigura racirea,ledul se poate inlocui cu unul mai performant.Ar fi pacat sa strici o lanterna functionala,care presupun,nu e chiar ieftina...

Link to comment
Guest Blaser

Nicul Dani te rog un exemplu de ansamblu pe care as putea sa il folosesc ... e mai nou pentru mine ledurile de tip compusPisica MatacheDa lanterna nu e eftina . Reflectorul daca e nevoie se poate schimba . Lanterna este prevazuta cu fante pentru ventilare interioara (ea se incalzeste si asa cu becul clasic de 18 v) ... daca mai e nevoie pot sa ii mai fac cateva fante pentru o circulatie buna a aerului . O modific pentru ca este o lanterna foarte practica , robusta si cu capacitate mare de energie ... am nevoie de mai multa lumina iar varianta ei originala cu bec clasic o limiteaza.

Link to comment

Sursa selectata e ok.

Leduri :Cree XM-L ,3buc in serie,alb neutru . La 3 leduri in serie tensiunea necesara e aprozimativ 10V.

Reflectorul original zboara acesta fiind inlocuit cu colimator/-are la 15 grade-ex http://ro.farnell.com/jsp/search/browse ... e=ro_RO&ca -cauti una de 15 grade . Poti sa focusezi si fiecare led independent .

In acest fel ramane ceva loc pt un radiator de genul http://www.zexstar.com/product_info.php ... -mare.html ,foloseste un cooler de calculator LGA775 ,gasesti de la 15 lei in magazinele de componente PC.

Ai nevoie de racire fortata ,ledurile la capacitate mica au randament ridicat si o cantitate mai mare de energie electrica e transformata in energie luminoasa ,ledurile se vor incalzi mai putin -spatiul pt racire e mic,trebuie urmarita minimalizarea cantitati de caldura.

Link to comment
Guest Blaser

Nu ar fi rau doar ca e posibil sa fie cam multi lumeni aici (~ 2000 lumeni) iar ce e mai important pentru mine acum e cum fac ~ 10v din 18v cat am in acumulatori?Radiatorul si ventilatorul este cam mare pentru carcasa lanternei si nu cred ca este nevoie de asa mult , ex.: un procesor disipa pe un astfel de radiator si ~ 70 watt

Link to comment

De 10-18V se ocupa sursa (scc).Radiatoarele mentionate sant pt procesoare de 65W ,iar transferul termic se face in spatiu deschis .Presupun ca o sa mai 'iei' din grosimea radiatorului pt a incape in carcasa. Oricum ,la led cantitatea de lumina e invers proportionala cu temperatura; cu cat il ti mai rece cu atat e mai stralucitor.In functie de domeniul de utilizare a lanternei ,aceasta se configureaza (similar cu ochelarii: de citit si de distanta).Pt T5 totalul va fi de 1400lm ,iar la maxim(U2) 1600lm.U2 nu corespunde la temperatura de culoare. Binenteles ca alb rece e trendy dar chestile astea sand facute sa vezi .

Link to comment

Din Romania nu stiu . Eventual cumperi de la Zextar placute si de la Farnell leduri pe care le cositoresti pe placute prin reflow.

Link to comment

blaser, de catava vreme folosesc la lucru ledul asta cu rezultate multumitoare:

http://www.ledengin.com/files/products/ ... 00CW00.pdf

 

cum se vede are 850 de lumeni la 1A, ceea ce ar corespunde cerintelor tale initiale.

Daca folosesti lanterna conform scopului initial, iluminarea unei zone de lucru cat mai mari , ti-ar trebui o lentila ca asta:

http://www.ledengin.com/files/products/ ... 1T06-H.pdf

 

e un reflector multifatzeta combinat cu un distributer.

Link to comment
Guest Blaser

Multumesc de informatii. Lanterna va fi folosita pentru lucru pe masa sau in diferite spatii interioare dar va fi util sa o folosesc si in afara pentru distante mai lungi , in cazul asta voi folosi 2 lentile pe care le voi schimba in functie de necesitate ... vad ca nu sunt foarte scumpe . Mai astept si alte sugestii de la voi dar cu posibilitatea de a gasi componentele in magazine din romania ... ma mai gandesc momentan dupa studii si la un + total de lumeni de pana la 1500 .Mersi baieti.

Link to comment

stiu foarte bine lanterna aia. e un fel de bonus cand cumperi mai multe scule portabile. de exemplu cumperi o masina de gaurit si un flex. ai incarcator, doi acumulatori si o lanterna sau un aparat radio care merg pe acelasi acumulator.singure nu se vand lanternele alea , ca nu le cumpara nimeni. milwaukee e firma buna, un pic peste makita

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines