Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire lampi.


Recommended Posts

Salut tuturor.

Am intilnit citeva lampi gen tub neon care emit UV-C.

Prima e un Osram HNS si care in caracteristici scrie ca pozitia de functionare este s180.

Sa inteleg ca functioneaza doar in pozitie paralela cu pamintul si ca pe verticala nu functioneaza ?

Iar a doua nelamurire sint la un Philips TUV 30W Longlife SLV si Philips TUV PL-L 36W/4P 1CT care pe site sint bagate la lampi generatoare de ozon iar in detaliile tehnice scrie ca :''Lamp glass filters out the 185 nm ozone-forming radiation adica Sticla lămpii filtrează linia de formare a ozonului la 185 nm. Deci pina la urma sa inteleg ca nu face ozon dupa fisa tehnica ? sau dupa site cum ca produce ozon ?

 

Poate cineva sa ma lamureasca cum stau lucrurile exact ?

Va multumesc anticipat .

 

Stima

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

La prima intrebare, daca este tub atunci pozitia de functionare nu are importanta dar daca este cu balon (de putere mai mare) atunci la cele proiectate numai pentru pozitie orizontala vei remarca ca arzatorul de cuart este indoit (in sus fata de pozitia normala). Daca arzatorul este drept atunci pozitia nu are importanta. La a doua intrebare "google" spune ca lampa este germicidala si nu producatoare de ozon. Asta inseamna ca sunt filtrate lungimile de unda mici raspunzatoare de producerea ozonului, pastrand capacitatea germicidala((Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviole ... rradiation ). Practic, si acest tub va produce ozon dar in cantitate mult mai mica decat unul normal.

Link to comment

Pozitia orizontala este de obicei folosita la lampile germicidale pentru a dezinfecta pardoseala in principal, aceasta fiind de obicei calea de transmitere a germenilor, prin transportul pe incaltaminte. Nu are legatura cu functionarea tubului. Arzatorul exista doar la tuburile de putere de peste 70W acesta fiind scurt ca dimensiune. Probabil te referi la pozitia electrozilor/filament.

Link to comment

Tuburile arata identic cu cele de neon obisnuit doar ca sint transparente , cu filamente ca de bec in capete. Ideea era ca am intilnit doua modele unele de la Osram care cica functioneaza doar in pozitia s180 si sint neproducatoare de ozon ; si unele de la philips care functioneaza in orice pozitie dar nimeni nu mi-a putut da asigurari ca nu genereaza ozon ( mai exact ele sint trecute pe site la lampi generale UV-C si nu in sectiunea dedicata celor care nu produc ozon asa cum este osram-ul).Din cele cu arzator nu am intilnit , doar cu filament. Pina la urma m-am hotarit asupra philips fara sa stiu daca produc ozon in cantitate mica sau deloc.Spor tuturor

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines