Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulatori


Guest mikrron

Recommended Posts

Guest mikrron

Salut astazi am citit pe net si am experimentat urmatorul lucru nu tocmai corect (din teorie):Am pus acumulator de telefon litiu-ion la incarcat direct pe firele de la incarcator (legat + la + ; - la - deci FARA telefon) si am monitorizat daca se incalzeste acumulatorul si incarcatorul.Am observat dupa cum am citit pe net ca unul dintre acumulatori ce avea 4.2V la masurare nu tragea curent (incarcatorul ramane rece) iar celalalt ce avea 3.8V initial a tras curent (incarcatorul s-a incalzit) apoi s-a intrerupt alimentarea tot pe la pragul de 4.2V. Am tras concluzia ca nu exista riscul de supraincarcare , incalzire => explozieAcum vine intrebarea propriuzisa. Pot incarca ambii acumulatori SIMULTAN legati in paralel ? (diferenta intre ei 0.1V pe ambalaj, practic incarcati la maxim au ambii 4.2V, si desigur difera la miliamperi)Banuiesc bine ca ori s-ar dubla timpul de incarcare ori nu ar face fata incarcatorul si ..KBOOOMM ?

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ai avut noroc ca nu a explodat...data viitoare sa ai telefonul la indemana sa poti suna la 112 iar despre intreruperea incarcarii la 4,2V ai nimerit un element cu circuit de protectie.

Link to comment
Guest Demolay

Nu explodeaza nimic, ba mai mult exista incarcator universal pt. baterii GSM, incarca cam toate tipurile de baterii Li-ion de telefoane.

Posted Image

Link to comment

Ba ia foc dacă se încarcă fără întrerupere la 4.2 v. Probabil acumulatorul de telefon are circuit care întrerupe încarcarea când trebuie. Cei din laptop de exemplu nu au astfel de circuit, încărcarea e oprită de un circuit din laptop sau proabil un circuit din carcasa grupului de acumulatori, dar dacă iei o celulă din grupul de acumulatori şi o încarci peste măsură garantez că iese cel puţin fum.

Link to comment

@mikrron incarcarea in paralel a 2 acumulatoare solicita incarcatorul la un curent dublu decat cel pentru care a fost construit, deci se poate strica. Daca totusi poate furniza acest curent dublu (ceea ce nu cred), timpul de incarcare ramane acelasi ! Posibil ca situatia practica sa fie intre cazul cu 1 acumulator si 2 acumulatori. Ar trebui sa masori curentul cu un ampermetru in serie cu incarcatorul si acumulatorul, in situatia cu un acumulator si cu doi. Oricum mi se pare un risc inutil pentru o economie de timp.In ce priveste acumulatorul, poate sa aiba sau sa nu aiba un circuit de protectie incorporat care il decupleaza cand tensiunea la borne depaseste 4,2V. Daca nu are, trebuie sa stai cu ochii pe el (de fapt pe voltmetru) si sa intrerupi incarcarea.

Link to comment

@mikrron incarcarea in paralel a 2 acumulatoare solicita incarcatorul la un curent dublu decat cel pentru care a fost construit,

Imi parea rau, dar trebuie sa te contrazic. Acumulatorul, indiferent de capacitatea sa, ia un anume curent din incarcator. Daca capacitatea este mare, timpul de incarcare este mare, si invers. Gindeste-te la un vas de 5 l care se umple de la un robinet deschis la maxim. El se umple in timpul t1. Daca vasul are capacitatea de 7 l, sa zicem, acelasi robinet il umple in timpul t2>t1. Atentie, daca limitarea de incarcare nu se face automat la 4,2V, acumulatorul se supraincarca, energia acumulata in surplus se transforma in caldura, existind pricol de incendiu!!!!
Link to comment

Da, ai dreptate, cu conditia ca in incarcator sa existe un element care limiteaza curentul la o valoare convenabila. Si in cazul nostru e posibil sa se intample acest lucru si evident odata cu cresterea capacitatii acumulatorului creste si timpul de incarcare.Din pacate nu stim nimic despre incarcator si circuitul de incarcare. Varianta mentionata de mine, cu mentinerea timpului de incarcare, e valabila pentru o sursa care ar putea sa dea curent mai mare (dublu), iar limitarea curentului se face exterior sursei (un circuit in telefon). Excluzand telefonul din lantul de incarcare, cum face autorul topicului, nu se stie nici cat de corect se mai incarca un singur acumulator. Este utila masurarea curentului cu ampermetrul pentru un acumulator si pentru doi, ca sa stim ce se intampla.

Link to comment

Un accu de telefon are ,in medie, 1Ah .Avand in vedere ca (,)chinezaria nu poate furniza mai mult de 300mA si acest tip de acumulatoare accepta pana la 1C + acumulatoarele de telefon au protectie si termo => nu iexplodeaza dar nici incarcarea nu e tocmai in regula ;nu se vede dar se resimte prin scaderea duratei de viata a acumulatorului.Find destinat accu cu Li ,incarcatorul sa fie dotat cu un circuit de limitare a curentului (cu 339) .

Link to comment

Da, ai dreptate, cu conditia ca in incarcator sa existe un element care limiteaza curentul la o valoare convenabila.

Limitarea curentului de incarcare este data de infasurea secundara trannsformatorului, tensiunea de incarcare si rezistenta interna a acumulatorului. De alte limitari nu este nevoie. Daca tensiunea de iesire a sursei de incarcare este mult peste tensiunea nominala a celulei/bateriei de acumulatori (4,2V sau NX4,2V), atunci curentul prin acumulator poate sa creasca. Vezi ce zice schukaru.Acumulatorii tip Li-xx au nevoie de incarcatoare dedicate, iar in cazul bateriilor de acumulatori este nevoie si de functia de egalizare.
Link to comment

Regulatoarele de incarcare furnizeaza un curent constant pana la un anumit prag. Cum realizeaza curentul constant ? Prin varierea tensiunii ; de regula acestea scad tensiunea in asfel incat curentul sa ramana constant pe consumator ,dar aici consumatorului ii creste tensiunea la borne si pt a mentine curentul constant si sursa trebuie sa creasca tensiunea ; si o creste pana la prag cvasiegal cu primul dupa care urmeaza o incarcare in tensiune constanta (la majoritatea accu Li-Ion 4,2V) .339 comanda valoarea tensiunii pt a mentine curentul constant.

Link to comment

Tyc, stiu ce este o sursa de curent constat si sursa de tensiune constanta. Stiu cum functioneaza un incarcator "destept", am si eu unul. Eu faceam referire la acele "incarcatoare" cum sunt cele de telefon (senzorul si comanada se afla in telefon, nu in incarcator) sau incarcatoare simple, asa zisele "chinezarii" care au doar un transformator si o punte redresoare. Ca acolo e problema nasoala.

Link to comment

Mesajul anterior nu se adresa cuiva anume era de interes general.Incarcatoarele pt mobile sant intradevar numai o sursa de tensiune ,incarcatoarele pt Li-ion sant un pic diferite. Toate incarcatoarele pt Li ,care mi-au trecut prin mana ,erau cu traf electronic cu feedback cu comparatoare (modele ieftine,China de China) ,cu 431 (China) sau cu IC dedicate (si in toate echipamentele mobile) .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines