Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest

Bucătărie la bloc

Recommended Posts

E vorba de o bucătărie într-un bloc, arată cam aşa:

 

-b8rwuxOeGw

 

Tot ce se vede este aşezat provizoriu, dar electrocasnicele rămân cele care sunt, nu pot fi schimbate.

Dimensiunile bucătăriei sunt:

http://i50.tinypic.com/2q8q6v7.jpg

 

Maşină de spălat vase:

Încă nu e cumpărată, o las pentru mai tărziu, în funcţie de bani. Vreau neapărat independentă (nu ştiu termenul corect), adică nu încastrată. Dimensiunile nu le am, dar să poată spăla şi vase mai mari, cum ar fi oale sau tigăi.

 

Cuptorul cu microunde:

Are 51 cm lăţime, 28 cm înălţime + 2 cm picioruşele, deci în total 30 cm înălţime, 40 cm adâncime + mânerul, care iese cu 4 cm în afară. În cei 40 cm adâncime intră si distantierele de plastic din spatele cuptorului (puse din fabrică, cu scopul de a nu fi lipit de perete). În afară de microunde, cuptorul are şi opţiunile de grill şi de cuptor cu aer cald. În cartea tehnică scria ceva de minim 5 cm liberi în jurul lui, nu mai ştiu sigur. Dacă e critică distanţa, caut manualul.

 

Aragazul:

În manualul aragazului scrie că nu trebuie lipit de mobilier, pentru că lateralele se încing puternic în timpul funcţionării cuptorului. Distanţa exactă n-o mai ştiu, dacă nu e standard, o caut. Dimensiunile lui sunt: 50 lăţime, 53.5 adâncime, de la distanţierele din spate (lipite de perete) până la suprafaţa frontală. Butoanele şi mănerul de la cuptor ies în afară încă 5 cm. Nu am ştiut până la ce nivel să măsor înălţimea (84+2?), aşa că i-am făcut o poză cu ruleta sprijinită de podea:

 

Posted Image

 

Chiuveta:

E cumpărată deja, metalică, cu un singur bazin in dreapta. Momentan e în altă parte, nu i-am făcut poză şi nu am dimensiunile.

 

Hota:

Exista înainte o gaură de aerisire in dreapta geamului, pe parte opusă gazelor. A fost astupată la renovare. Altă gaură pentru hotă, nu există. Am deja cumpărată o hotă, o luasem cu alt scop şi a rămas nefolosită. Dacă s-ar putea, n-aş mai cumpăra alta. Pun poze şi dimensiuni data viitoare, acum e prea târziu.

 

Frigiderul:

Are 65 cm adâncime, masuraţi de la vărful uşii, care e puţin curbată, până in spate. Spatele e capsulat, radiatorul e deasupra. Uşa are găuri pentru a putea fi schimbată pe partea cealaltă, dar ar fi bine dacă ar rămâne aşa, cu dozatorul de apă lângă balama, ca să nu stropească la manevrare. Lăţimea este 59 cm, iar înâlţimea 192 cu tot cu picioare.

 

Cel mai important aspect la bucătăria asta va fi funcţionalitatea. Consoarta mea chiar găteşte. Pentru ea, bucătăria este ca o unealtă sau un laborator. Nu vrea o bucătărie de expoziţie, vrea una pentru gătit.

Al doilea aspect este preţul. Fără lux, trebuie să fie cât mai ieftin, dar nu cel mai ieftin, ceva la o calitate decentă. Încă nu am stabilit un buget pentru că nu am idee cât ar trebui să coste.

 

Încă nu m-am hotărât cum să aranjez şi nici nu am experienţă.

Nu ştiu de unde s-o apuc. Mai departe, ce fac?

Link to comment
Share on other sites

Eu lucrez exclusiv cu:

 

PAL EGGER; O sa-ti spun in privat unde formatizez/cantuiesc. Calitatea debitarilor/cantuirilor, este peste orice atelier marunt din Bucuresti. Pretul este similar. Nici nu-i de mirare, este ditai compania germana... la preturi peste 1000 ron, se livreaza acasa, gratuit.

Blaturi KAINDL;

Feronerie BLUM (toate sertarele Metabox);

Toate balamalele sunt Blumotion (dar pot fi si Modul/"clasice");

+ detalii specifice, alese cu grija;

 

 

In conditiile astea, vei avea un produs extrem de bine construit si finisat, garantat cel putin 15 ani.

Pe ce vad eu la tine, as da un pret de 3250-4000ron (materialele, fara manopera montaj), cu picurator, Aventos, 3 Tandembox-uri, cos gunoi, toate balamalele Blumotion, plinte si inaltatoare aluminiu, etc.

Daca vrei mai ieftin, renuntam la chestii...

 

 

Procedura este urmatoarea: Sa presupunem ca avem o masuratoare absolut corecta... urmeaza discutie pe solutia functionala, se scot elementele componente intr-un fisier special de comanda, se trimite fisierul la formatizare, se achita prin banca. Iti vine materialul acasa... O executi tu?

O sa te ajut cu lista completa a accesoriilor, feroneriilor, suruburilor, etc. O sa-ti dau adrese, de unde sa cumperi, la preturi foarte bune.

 

 

PAL; http://www.egger.com/UK_en/decor/?N=4294967265

Blaturi; http://www.kaindl.com/en/products/produ ... gesize-25/

 

 

P.S. Daca pui masina spalat vase (tipica, montata sub blat), va exista un conflict cu inaltimea aragazului, in sensul in care cota la suprafata de lucru va fi de 900mm. O sa fie peste cota aragazului... ramane de vazut ce masina de spalat gasesti, si unde o doresti amplasata...

Link to comment
Share on other sites

Bucătăria o asamblez singur, am ciocan rotopercutor de când mi-am instalat singur un aer condiţionat, bormaşină, fierăstrău pendular (sper să nu fie nevoie de el) şi alte scule de mână. Ce nu am, cumpăr. Deşi ştiu că este o risipă (statistic, o bormaşină pentru hobby e folosită în medie doar 10 minute pe toată durata ei de viaţă), îmi place să am scule şi să fac lucrurile cu mâna mea.

 

3000-4000 lei e un preţ rezonabil. Depinde căte dulapuri, sertare, corpuri suspendate şi ce o mai trebui, încap în preţ.

 

Poate nu am înţeles terminologia, dar la banii ăştia, sertare care nu se trântesc şi uşi care se deschid în sus erau doar un vis frumos. Standardul meu de până acum erau sertarele cu fund de placaj din ăla sfărâmicios, ca un carton presat, şi care se târşâie de dulap, lemn pe lemn, fără şine, iar la uşi balamale chioare pe care le reglezi în fiecare an şi tot nu se închid cum trebuie. Cu alte cuvinte, tehnologie comunistă de acum 40 de ani, asta am avut până acum.

 

Cred că cel mai simplu ar fi ca maşina de spălat să fie pe stânga, imediat după chiuvetă, pentru că acolo este apa şi canalizarea. Sper să ajung în weekend să dau o tură prin magazine şi să masor câteva maşini de spălat.

 

Lista de materiale, know-how-ul şi îndrumările de la cineva cu experienţă sunt exact ce îmi lipsea. Mi-ar fi de mare ajutor.

 

Promisesem poza şi dimensiuni cu hota: 48.5 cm adâncime, 60 cm lăţime, 16 cm înălţime.

 

Posted Image

 

Rămâne să mai măsor chiuveta şi maşina de spălat vase.

Mulţumesc şi weekend plăcut.

 

Cred că ai dreptate, detaliile vor trebui stabilite la telefon, scrisul ia prea mult timp.

Link to comment
Share on other sites

Am mobilat bucatarie de 1.9 x 1.5... :n1

Nu s-a dorit cuptor, ca e unul electric, de blat, deasupra frigiderului. Dar, se putea obtine o bucatarie completa...

 

Este o bucatarie suspendata complet, la 180mm de la sol (nu are picioare, pasiunea mea), cu spalator, plita, hota, frigider, cuptor electric, depozitare mai mult decat suficienta...

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Daca inca nu ati montat aragazul, sfatul meu este sa-l urcati pe un suport din cornier (aluminiu sau fier) cu inaltimea de 3-5 cm fata de podea, pentru o aerisire completa (perna de aer creata sub el, asigura o racire optima atunci cand functioneaza cuptorul).Si atentie daca este intre dulapuri, sa aiba spatiu de minim 15 cm intre aragaz si dulap.Hota daca are prevazuta si aerisire pe horn, este foarte indicat sa o cuplati la aerisirea exterioara pe care ati spus ca o aveti. Veti vedea ca o absortie prin hota cu evacuare este extrem de utila. Este bine sa faceti aceste lucruri de la inceput, ca sa nu va loviti de ele mai tarziu.

Link to comment
Share on other sites

E o idee bună să pun aragazul pe un postament, pentru că alunecă destul de uşor pe gresie. Aşa aş putea elimina şi conflictul de înălţime între blat şi aragaz.

 

Gaură în perete, pentru hotă, NU există.

 

Am măsurat chiuveta: 79 cm x 50 cm. Bazinul coboară 14 cm sub suprafaţa chiuvetei, iar bateria urcă vreo 25 cm.

Două poze, ca să se vadă forma şi sistemul de prindere:

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Frigiderul are radiatorul deasupra. În loc de capacul de sus, e radiatorul. Poate îi fac şi o poză de sus, când mai trec pe acolo cu o cameră foto, nu promit, pentru că nu ştiu când va fi asta.Hota din poză are găuri pentru burlan, dar în afară de hotele cu burlan, există şi hote cu recircularea aerului. Înăuntru au filtre, de obicei pe bază de carbon, care reţin mirosurile. Nu ştiu cât sunt de eficiente, până acum nu am avut hotă. Nu ştiu nici dacă modelul din poze poate fi folosit fără burlan, o cumpărasem cu alt scop.Vroiam să scot fumul de ţigare din birou. :rade:Între timp, am plecat de la firma aia de fumători înrăiţi, iar hota a rămas nefolosită.

Link to comment
Share on other sites

Bun, am facut printre picaturi, o prima varianta a frontului principal. Am pus aragazul in margine, totusi...

Avem, de la stanga la dreapta, jos: 200, msv incastrata 400/450, spalator 600/550, 3 sertare Metabox 900, jolly 300, aragaz; Sus: 200, 400/450, 550/600 picurator, Aventos 900, 300, corp hota 600.

Posted Image

 

Pentru frontul principal, d.p.d.v. functional, eu nu vad altfel, cel putin nu la ora asta... astept pareri...

O sa mai fac o varianta, cu blatul intors pe peretele cu fereastra, cu corpuri de depozitare peste radiator, cu grile, etc... aragazul se va regasi mutat catre stanga, intre corpuri. A doua varianta reprezentand varianta mai complexa, implicit mai scumpa

 

P.S. Eu unul nu vad de ce nu ai alege o masina incastrabila, dar, daca insisti pentru independenta, cotele raman, dar dispare frontul...

Link to comment
Share on other sites

Mulţumesc pentru ajutor.

 

Arată frumos, dar dacă le aranjăm aşa, nu mai are loc maşina de spălat vase. Ar fi prea complicat să trag apă şi canalizare pe peretele opus. Maşina de spălat nu poate fi model încastrat, alegerea ei nu ţine de mine.

 

Fereastra vine chiar în dreapta aragazului. N-aş vrea aragazul lipit de fereastră, pentru că în timpul gătitului sar stropi de ulei pe geam şi pe tocul ferestrei. Un geam stropit se vede imediat. În plus ar fi cam incomodă o plită cu accesul blocat în partea dreaptă, iar dacă deschid mai mult geamul, ajung cu el deasupra plitei.

 

Singura aranjare pe care o văd, ţinând cont de forma bucătăriei şi de tevi, ar fi cam aşa:

De la stânga la dreapta:

- chiveta lipită da colţul din stânga, ca să câştigăm loc în dreapta

- maşină de spălat vase

- un corp de dulap sau de sertare, dacă mai rămâne loc

- aragaz

- în stânga aragazului, o bucată de blat care ţine de la chiuvetă până la aragaz, trecând pe deasupra maşinii de spălat (încă nu am dimensiunile maşinii)

- În dreapta aragazului, o altă bucată de blat, perpendiculară ca orientare pe prima bucată de blat, care pleacă din dreapta aragazului şi ţine cât tot peretele cu fereastră.

Link to comment
Share on other sites

Masina de spalat vase sta foarte bine sub blat, sub picuratorul spalatorului, in stanga acestuia. Urmeaza un blat (o sa vedem cat de lung), aragazul, si ansamblul de colt, care se intoarce pe peretele cu fereastra, etc. O sa fac si varianta asta. O masina de spalat vase, neincastrabila, de 450, incape in locul unui modul standard de 450x760x550 (similar cu frigiderul din poza pusa de mine mai sus). Am mai facut asta. Dar sub blat, altfel ruinezi bucataria... totul (mai putin aragazul) trebuie sa se regaseasca sub blat continuu!

Link to comment
Share on other sites

Aha, am înţeles, foarte bună ideea de a pune maşina de spălat prima, în stânga chiuvetei, nu mi-a dat prin cap. :nebunrau: Aş avea rugămintea să mutăm totuşi aragazul puţin mai la stânga, ca să facem loc pentru încă un blat, într-o continuare în formă de L, blat pus pe peretele cu fereastra.În rest, îmi place foarte mult şi aştept cu nerăbdare să fac nişte poze reale, cu bucătăria terminată. :dans: Mulţumesc pentru ajutor :da , până acum am încercat şi singur, dar nu m-am descurcat.Referitor la înălţimea blatului, nu merge să înălţăm toată bucătăria, la nevoie chiar şi aragazul, deasupra maşinii de spălat, astfel încât nivelul blatului şi al plitei de aragaz să fie acelaşi?Nu-mi dau seama dacă nu cumva am întrebat o prostie, aşa că am întrebat. :57Aştept cu nerăbdare şi versiunea a II-a, în formă de L, împreună cu întristarea (adică un preţ estimativ). icon_hang

Link to comment
Share on other sites

Pentru estetica, este bine sa fie toate la acelasi nivel.Aragazul este bine sa-l urcati pe un suport de cativa centimetrii inaltime, pentru a i se asigura o racire eficienta atunci cand functioneaza cuptorul.

Link to comment
Share on other sites

Eu va recomand ....calduros sa incercati totusi sa deschideti acel orificiu de aerisire, pe unde sa scoateti aerul cald si vaporii/gazele rezultate in functionarea aragazului; mai ales daca se gateste mai "serios"!Am avut ocazia sa constat diferenta ne-neglijabila intre efectul extractiei ventilatorului hotei si uitarea pornirii acestuia, la functionarea cuptorului cu gaz intr-o zi destul de calda, de vara, chiar zilele astea!Cu ajutorul colegului arhitect sunt convins ca veti realiza ceva frumos si performant (feroneria de buna calitate merita banii, pe termen lung, m-am convins personal!)Spor!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines