Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
th3-razor

Indicator nivel acumulator

Recommended Posts

Salutare cum mi s-a stricat ceva la laptop si am facut ceva modificari ca sa functioneze pe baterie,acuma nu o mai detecteaza deci nu mai stiu cat% mai are.As dori sa stiu daca pot face ceva sa-mi indice de ex cand e plina,cand e 50% si cand e pe terminate spre 0.....Pot sa iau din baterie mai multe tensiuni.Ea fiind construita din acumulatori de 4,2v pusi in paralel cate 4 si sunt 3 randuri....daca s-ar putea si ceva mic ar fi excelent.adica sa-mi incapa pe undeva si alea.

Link to comment
Share on other sites

Cu alte cuvinte alimentarea laptopului se face de la o tensiune cumulata din acei acumulatori de 12,6Vcc, asa-i? dar ce tensiune avea acumulatorul de la laptop? ca 12V mi se pare putin ( poate totusi ma insel eu :nas: ), oricum ce te-ar impiedica sa fixezi un voltmetru micut pe cei 12,6V care vin spre laptop? cand voltmetrul ti-ar arata sub 12V inseamna ca acumulatorii is descarcati sau oricum in curs de descarcare.

Link to comment
Share on other sites

Sper ca nu ai facut modificari in bateria originala. Elementele de acumulator sunt "supravegheate" la incarcare si descarcare de niste circuite care nu e prudent sa le modifici. Elementele sunt cu litiu si au 4,2V tensiunea maxima in regim de incarcare. In timpul utilizarii au cam 3,6-3,7V si la laptopuri se grupeaza in serie cate 4 (pe baterie scrie ceva de genul 14,8V) sau, mai rar, cate 3 (baterie de 10,8V). Conectarea a doua sau trei astfel de grupuri in paralel duce la marirea "capacitatii" ansamblului: de exemplu, de la aprox. 2,2 Ah cat are un element uzual, conduce la 4,4 sau 6,6 Ah. Vezi ce scrie pe bateria originala.Estimarea procentului de descarcare tine seama de consumul efectiv al laptopului si intrebarea este cum "s-a pierdut" aceasta facilitate. Discutii detaliate au mai fost pe acest forum. viewtopic.php?f=27&t=38815&hilit=ce+dumnezeu+se+intampla+cu+acumulatori+de+laptopuriSolutia de mai sus, cu voltmetrul mi pare si mie cea mai usor de realizat. Poti sa notezi din sfert in sfert de ora tensiunea si la sfarsit obtii un tabel sau un grafic cu scaderea tensiunii in timp, care te ajuta dupa aceea la estimarea descarcarii.Ai mai putea face un indicator de tensiune in trepte cu leduri (VU metru) reglat pe domeniul de tensiune de interes pentru baterie. viewtopic.php?f=74&t=86077 Ce-i drept miniaturizarea ramane o problema in toate cazurile.

Link to comment
Share on other sites

tocmai pentru ca am scos acea placuta cu protectii & stuff....stiu ce contine:adica protectie la scurtcircuitare,suprasarcina,temperatura,descarcare peste limita... dar mie aia imi era stricata asa ca am scoso si mi-au ramas pe direct toate.Acumulatorul scrie pe el 11.1 v si 8800mah.credca cu voltmetru ar fi o solutie destul de ok avand in vedere ca sunt voltmetre digitale care as putea oarecum sa le inglobez in laptop ca in baterie nu prea e loc ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines