Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Marcaj ciudat condensator...


Recommended Posts

E o "caramea" galbena, polyester d'ala mic dreptunghiular, si e marcat 220nJ63. Inseamna ca are 220nF? sau 22 x 10^0 nF adica 22nF? Ca de obicei sunt marcati in pico, sau daca au punct in micro, nu? Am mai vazut 4n7.Am cautat pe net dar n-am gasit o pagina cu toate standardele sa vad si eu calumea sa ma lamuresc.

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Si eu cred ca sint 220nF.. de obicei, pe "caramelele" de 22nF scrie ".022"In ce priveste "plasa" la cumparare, era s-o patesc si eu (pentru ca eram foarte grabit). Am vrut sa cumpar niste cond de 220nF (culmea, chiar de valoarea asta era vorba!) si mi-au dat unii sub forma de disc ceramic dintr-ala mai mare, pe care scria "220n$/2KV" (de fapt, nu era vorba de $ ci de "F"-ul din lb rusa). Evident, i-am atras atentia ca notatia este in ruseste si "n"-ul inseamna de fapt "p".. de altfel, stiu ca tipul asta de condensatori (220pF/2KV) sint folositi prin sursele TV, daca nu ma insel..Vinzatoarea s-a jurat ca este vorba de 220nF.. a chemat tot "staff"-ul si s-au ridiculizat pe-acolo.. iar cind au pus mina pe-un multimetru, au lasat-o moarta: 220pF. Dupa ce-au mai aruncat ei un oki printre rafturi, au mai gasit o "rubrica" cu 220nF, si de data asta au scos niste "bombe" dintr-alea verzi.. care erau inscriptionate "224", evident (notatie "occidentala"!).

Link to comment
  • 3 weeks later...

120 de nF este o valoare neuzuala. Practic il obtii din 100+22..Comentariu carcotas.Sincer, cand vad asemenea cifre ma uit cam cas..Un autor serios foloseste piese cu valorile standardizate, care se gasesc in orice magazin. Chestia asta se numeste normalizare. Asa ne invatau profesorii in facultate. Se practica din considerente economice. Evident ca orice fabrica de componente iti va da si 120nF, dar la un pret mai mare decat cel de 100, care este in productia de serie, asa ca per bucata e mai mic..Sa zicem ca ajungi sa proiectezi pt o fabrica de radiouri, care va face un lot de 100.000 aparate. Si care doreste sa isi minimizeze costurile de productie...Cu combinati de 2 piese creste si timpul de realizarea a aparatului, consumi fluodor pt 2 pini in plus, cablajul e ceva mai mare, etc... Pare meschin, dar pe piata supravietuiesc aia care vand mai mult...Asa ca si schemele sunt proiectate in consecinta. Cu valori "clasice"....La nivel de amator, un cond in plus nu conteaza.Scuze pt lungime.

Link to comment

Regret ce voi scrie..Din pacate regulile din electronica nu au fost facut in romanica noastra..Ci de catre capitalistii aia care "iaste" pe marginea prapastiei..Si se uita lung dupa noi, ca suntem cu un pas inaintea lor...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines