Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pentru incepator !


Guest Drin

Recommended Posts

Guest Drin

Dragi forumisti,

 

Experienta mea in ale electronici e foarte aproape de nula, cu toate ca in ale programarii sunt destul de priceput, zic eu. In scoala generala si liceu pasiunea mea a fost HCul, am descoperit misterele Z80ului si am ajuns sa lucrez direct in assembler ( inca pot descompune un numar in binar aproape instant ) iar PICurile mi se par mult mai simple ca instructiuni. Dar doresc sa invat ( pentru ca deh, omu' cat traieste, invata ) asa ca m-am decis sa incep cu PICurile de la Microchip. Am fost sa ii iau componentele necesare construiri unui programator, placa de test, ZIF cu 40 de pini ( m-am lovit la Conex de pretul dublu al ZIFului fata de magazinele concurente - dar am fost avertizat citind forumul ).

Problema mea a aparut cand am incercat sa lipesc componentele pe placa deoarece folosesc un letcon de pe vremea lu bunica-miu ( l-am gasit mai de mult prin casa cand eram prin clasa a sasea/saptea si faceam experimente cu ledurile din frigidere artic la 220 ) , deoarece se incalzeste ciudat, adica trebuie sa il tin mult pe lipitura pana topeste cositorul iar cand il topeste deja e piesa ce trebuie lipita frige si ea.

 

Nu stiu daca am postat unde trebuie,( rog moderatorul sa mute acest thread unde trebuie ) pentru ca vreau o recomandare cu magaziunul si modelul unei statii de lipt, in jurul a 2 milioane ( 200 RON ) termostatata, nu ma intereseaza prea mult ca afisajul sa fie digital. Nu vreau sa ma mai chinui decat cu lucruri mai intelegente decat incalzirea letconului.

 

P.S. Acesta este primul meu mesaj, cu toate ca va urmaresc mesajele de ceva timp.

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Super.Si eu sunt pasionat de ASM. Bine de grafica in ASM.Sfatul meu e ca daca vrei sa inveti sa construiesti mai intai trebuie sa inveti sa strici.De cate ori ai umblat in aparate electronice ?Eu cred ca un letcon de 5 RON din obor e suficient. Asa am si eu.Un pic16F84=13 RON la Comet Daca stii programare Z80 si ASM e super.Vei fi tare la uPC-uri.Daca vrei te pot ajuta eu.Deci 1. Descarci de pe NET "ICPROG" va fi icprog.exe sau, mai probabil icprog.zipAsta e softul cu care scrii picul.2. Compilatorul il descarci de pe pagina MICROCHIPse numeste "MPLab"3. Poti scrie in C++, dar e preferabil in ASM4. descarci PIC16f84 datasheet si vezi ce instructiuni de ASM accepta5. o sa caut o schema simpla de programator, sau il poti cumpara6. Dupa ce-l realizezi dai "Hardware check" si verifici cu un aparat montajul facut.

Link to comment
Guest Drin

Lume, lume, mi-am luat statie de lipit, o Gordak 936A - este de la Virtual Electronic. Chinezeasca, termostatata, a costat 140 RONi, a fost cea mai ieftina dar dat fiind faptul ca sunt incepator nu am cautat calitatea ( eventual cand / daca o avansez o sa-mi fac eu una din componente, cu afisaj digital, etc). Am testat-o si e net superoiara fata de letconul meu de lipit cel vechi, am facut cateva lipituri pe o placa de test si au iesit lacrima !

 

Acum urmeaza sa caut o schema de programator, si sa ii dau bataie !

 

P.S. Gerula, multumesc mult de sfaturi, incerc sa ma conformez ! :yawinkle:

Link to comment

Poati gasi Kituri gata facute de progrator provenind de la Adelaida pe la 20-30RON.Bine e o schema simplificata, dar si eu folosesc la fel si n-am avut nici un fel de probleme.Daca dispui de bani si nu stii electronica, poti sa gsesti un montaj cu PIC16f84 gata facut, cu PICul pe soclu, cu afisaj numeric, 8-uri d-alea.Tu decat scoti picul, il bagi in programator faci ce program vrei.Daca il pui invers in soclu nu se strice, dar daca pui peste 5.5V direct pe pinii lui(fara rez.) il strici. Bine ar fi sa nu depsesti tensiunea asta.Sau daca faci vre un montaj sau program, arata-mi-l si mie si poate, daca e simplu de citit, te voi ajuta.Bafta.

Link to comment

Bine, incerc sa poztez programatorul cu care lucrez eu, si softul.Pentru ca stiu ca sunt interesati si altii de o schema simpla.Dar, orice programator de acest gen, deci care nu are alimetare externa, lucreza la o tensiune de scrie sub cea normala, care este data in documentatie, la care garanteza scrierea producatorul PICului, adica la vreo 7V in loc de 12V

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines